Itt a magyarázat, miért nem érdekelnek a romantikus filmek, és miért nem rajongsz

2021. szeptember 05.
Ha fizikai vágyra és vonzalomra képes vagy, ám nincsenek plátói szerelmeid, és nem tudod, mások mit szeretnek a romantikus filmekben, valószínűleg te is az aromantikusok táborát erősíted.

Nem szabad összetéveszteni az aromantikus alkatot az aszexualitással. Ráadásul az aromantikának is ezer arca van, a széles spektrumon elhelyezkedő emberek között van, aki egyáltalán vagy csak korlátozottan képes romantikus lángolásra, nincsenek plátói szerelmei, nem rajong elérhetetlen sztárokért, és nem igazán vonzóak számára az olyan romantikus dolgok, mint megosztani valakivel az ágyát vagy hatalmas, romantikus esküvőt tartani.

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a randevúzni és szerelembe esni egyetemes érzés, ám nem mindenki tapasztalja a romantikus érzelmeket. Aki az aromantikus spektrumon van, nem vagy csak alig képes romantikus vonzalomra mások felé. Ez nem azt jelenti, hogy aszexuális, képes a testi vonzalomra, ám a romantikánál kevés dolog áll távolabb tőle. 

aromantikus-szemelyiseg-spektrum

Mit jelent, ha aromantikus alkat valaki?

Minden ember számára mást jelent az aromantika, egyénenként változó. „Általában úgy határozzuk meg, hogy ha valaki nem tapasztal romantikus vonzalmat vagy nem érdeklődik a romantikus kapcsolatok kialakítása iránt” – mondta Dr. Kristina Gupta, a Wake Forest Egyetem női, gender és szexualitás tanszékének professzora. Vannak olyan konkrét jelek, melyek valószínűsítik, hogy valaki aromantikus:

  1. Nem találja érdekesnek, vonzónak a romantikus kapcsolatok eszméjét, nem akar kialakítani ilyet.
  2. Nem tud azonosulni a romantikus kapcsolatokról szóló történetekkel.
  3. Fizikai vonzalmat érez mások iránt, de nincsenek fellángolásai.
  4. Képes erős érzelmi kapcsolat kialakítására másokkal, ám az olyan romantikus gesztusok, mint a közös ágy, a csók vagy a házasság nem fontosak számára.

„Egy kapcsolatban az aromantika mindenki számára máshogy működik” – mondta Gupta. Vannak olyan aromantikus emberek, akik egyáltalán nem akarnak párt, és inkább csak közeli barátok és a családjuk érdekli őket. Másoknak vannak nem romantikus kapcsolatai, néha qeerplátói kapcsolatnak is nevezik ezeket. ”Az ilyen kapcsolatok főként barátságra épülnek, ám van benne intimitás – magyarázta Gupta. – Ez azt jelentheti a gyakorlatban, hogy együtt élnek egy partnerrel, megosztják a pénzügyeket, vannak közös gyerekeik is akár, mindenféle romantikus kapcsolódás nélkül.”

Az aromantikus spektrum

Az aromantikus személyiség nem írható le bizonyos tulajdonságokkal, inkább egy spektrum, mely az egészen enyhe jelektől a karakteres jegyekig terjed. Ez alapján különíthetünk el bizonyos aromantikus típusokat.

Demiromantikus alatt azt értik, amikor képes valaki romantikus érzelmeket táplálni egy másik ember iránt, ám csak azután, ha már erős kapcsolatot alakított ki vele. Például érezhet romantikus vonzalmat egy közeli barát iránt.

Szürke romantikus az az ember, aki valahol a romantikus és aromantikus között helyezkedik el félúton. „Néha lehetnek romantikus érzelmei, ám nem gyakran. Vágyhat romantikus kapcsolatra, bár ez az igény nem erős” – magyarázta Gupta.

Aroflux valaki, aki hullámzóan hol az aromantikus, hol a romantikus véglethez közelít. Egyik nap teljesen romantikus, míg máskor inkább szürke romantikus érzések kerítik hatalmukba. 

Recipromantikus az az ember, aki képtelen romantikus érzelmekre, hacsak nem ismeri már, és nincs köztük erős testi vonzalom.

Akoiromantikus azt jelenti, hogy érezhet valaki romantikus vonzalmat, ám ez az érzés eltűnik, ha a másik ember viszonozza ezt, és szintén romantikus vonzalmat érez az akoiromantikus ember iránt.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ezek a típusok nem tisztán vannak jelen, hanem bizonyos mértékben jellemezhetnek valakit, így nem sorolható be valaki egy bizonyos csoportba. 

Hogyan támogassunk valaki, aki aromantikus?

Az aromantikus emberek gyakran érzik úgy, hogy nem értik őket a barátaik, szeretteik. Ha valaki hozzánk közel állóról gyanítjuk, hogy aromantikus, Gupta azt javasolja, első sorban higgyünk neki. „Ha azt mondják, aromantikusok, higgyük el, hogy aromantikusok.” 

Ha nem hallottunk még erről, keressünk információkat a témában, nézzünk utána. Álljunk akkor is a hozzátartozóink mellett, ha nem követik a társadalmi sztereotípiákat és kulturális normákat. „Például ha a gyermekünk quuerplátói kapcsolatban él, biztosítsuk róla, hogy a partnere ugyanolyan szívesen látott a családban, mint ő” – mondta Gupta. 

Ha az aromantikus spektrumon vagyunk, lehet, hogy nem érzünk romantikus vonzalmat, értetlenül állhatunk a romantikus filmek és könyvek előtt. Bár vonzódhatunk másokhoz, bizonyos körülmények között még romantikus érzelmeink is lehetnek, ám a lényeg, hogy tudjuk, nincs velünk semmi baj, így vagyunk jók, ahogy vagyunk.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!