Feng shui dekortippek karácsonyra – Teremts harmóniát játszi könnyedséggel!

2021. december 02.
A feng shui tippek nemcsak abban segítenek, hogy szép ünnepi díszbe öltöztesd a lakást, hanem abban is, hogy erősítsd a családi harmóniát, illetve az összetartozást azokkal, akik a szívednek kedvesek. Nem varázslat, mégis működik!

A feng shui egy több ezer éves múltra visszatekintő, keleti lakberendezési irányzat, ami az életenrgia, azaz a csí áramlását helyezi a középpontjába. A jól megválasztott színek, formák, fények és illatok bevetésével karácsonykor is olyan energiákkal töltheted meg az otthonodat, ami harmóniát teremt és a kapcsolatoknak is kifejezetten jót tesz. Vegyük sorba, hol, mire érdemes ügyelned, hogy működjön!

Feng shui dekortippek karácsonyra - Teremts harmóniát játszi könnyedséggel!

Úgy tartják, hogy a legszerencsésebb az, ha az otthonodba hívott vendégek számát úgy határozod meg, hogy veletek, házigazdákkal együtt ne legyetek többen 16-nál. Ha ennél többen toppannak be hozzád, az igen kimerítő felkészülést és helytállást igényel, ráadásul ennyi meghívottal – hiába szeretnél – nem is lehet figyelmesen foglalkozni. Ebből adódóan biztos lenne, aki zokon venné, hogy kevesebb törődésben részesült, arról nem is beszélve, neked milyen stresszes lenne az ünnepi ebéd vagy vacsora! 

A bejárati ajtó és az előszoba díszítése

Ha azt szeretnéd, hogy jó legyen hozzád megérkezni, kerüljön a bejárati ajtóra kopogtató, ami garantáltan otthonos hangulatot teremt, és bár nem enged betekintést a négy fal közé, olyan benyomást kell, hogy a lakásodban melegség fogadja az oda érkezőket. A feng shui szerint – amit nem mellesleg például a hálószobában is bevethetsz –, a legjobb, ha fenyő vagy más örökzöldből készül a kopogtató alapja, és olyan kiegészítőkkel csinosítod, mint az apró dobozok, a csipkebogyó, a dió, a mogyoró, a csillagánizs, a fahéj, a szárított gyümölcskarikák és a sort még folytathatnánk. Ezek a természetes anyagok az élet megtestesítői és pozitív energiákkal ajándékoznak meg. Az előszobában égjen sejtelmes fény, amit LED- vagy igazi gyertyákkal, égősorokkal vagy fényfüggönnyel biztosíthatsz. 

Tippek az ültetéshez

A feng shui szerint a legszerencsésebb az, ha minden vendég egyszerre ül asztalhoz az evéshez, vagyis nem túl jó ötlet „több turnusban” vagy külön asztalokhoz ültetve étellel kínálni a veled ünneplőket. Azt, hogy ki hova üljön, kedves ültetőkártyákkal oszthatod be, és tudományosan is kitalálhatod: észak felé ültesd azokat, akik nehezen tudnak megülni a fenekükön, és olykor többet beszélnek a kelleténél, ez az égtáj ugyanis valamelyest visszafogottabbá teheti őket. A szégyenlősebb, visszahúzódóbb vendégeket a legjobb kelet felé ültetni, mert könnyebben felbátorodhatnak. Csoportosítsd déli irányba azokat, akik nehezebben oldódnak fel a beszélgetések során, és jól jön nekik egy kis segítség ahhoz, hogy könnyebben ki tudják fejezni magukat. Szerencsések, akik nyugat felé ülnek majd, ők ugyanis könnyen egy hullámhosszra kerülnek majd másokkal és a humorérzékük is erőteljesebbé válhat.

Faválasztás, fadíszítés

A lakás minden szegletében, így a konyhában is alkalmazható feng shui szerint legjobb, ha a műfenyőt meghagyod másnak, és igazi fával ékesíted az otthonodat. A legjobb, ha olyan élő fenyőt választasz, amit földlabdával együtt tehetsz a lakásodba, majd az ünnepek után „visszaszolgáltatahatsz a természetnek. Erősíti a családtagok közötti kötelekét, ha az ünnepi dekorációt közösen teszitek ki és a fadíszítés sem egy szorgos családtag feladata lesz (persze ha kisgyerekek is vannak a családban, nehogy elrontsuk a varázslatot csak azért, hogy működjön a feng shui!).

A karácsonyfa díszeit és a többi dekorációs elemet együtt is elkészíthetitek, a legideálisabb alapanyag hozzá a papír, a fa és a különféle termések. A karácsonyfa helyét legjobb úgy kijelölni, hogy amennyire lehetséges, távol kerüljön az étkezőasztaltól. Az ajándékok mindig a fa alá kerüljenek, és azokból se álljanak ott hegyek: a túlzás nem tesz jót a csí áramlásának, ezen a téren is törekedj inkább az arany középút, azaz az egyensúlyi helyzet megtalálására! 

Feng shui dekortippek karácsonyra - Teremts harmóniát játszi könnyedséggel!

A karácsony színei

Karácsony közeledtével sok otthon díszítőelemeit uralja a piros szín, ezzel azonban nem árt az óvatosság, az ugyanis a Tűz elemhez tartozik, és ha hagyod, hogy eluralkodjon a lakásban, észrevétlenül is kimeríthet, felőrölhet. Mindez kivédhető azzal, ha az otthonodban harmonikusan tűnnek fel a karácsonyi színek és egyik árnyalattal sem esel túlzásba. A karácsonyfát úgy díszítsd fel, hogy mind az öt őselem színe, azaz a piros, a fehér, a sárga, a fekete és a zöld is rajta legyen, így teljes lesz az ünnepi harmónia. 

Ilyen illatú az ünnep

Az illatok közül melegséget hoz a fahéj, a szegfűszeg és a narancs, az életerőt pedig a fenyőillat szimbolizálja karácsonykor a legerőteljesebben. Az igazi fenyőfa és az otthon sütött mézeskalács pont ilyenekkel töltik meg a teret! Ami pedig a fényeket illeti: az úgynevezett szűrt fény rendkívül hangulatos, hozzájárul az elcsendesüléshez, a befelé figyeléshez, a boldog emlékek felidézéséhez. A túlzottan erőteljes, vibráló és villódzó fényeket mindenképp szerencsésebb kerülni! 

Forrás: Via

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?