Aggasztóan keveset alszunk, ezt pedig a testi-lelki egészségünk bánja

2021. december 04.
Mindannyian tudjuk, hogy egy átlagos felnőttnek 7-8 óra az alvásigénye, azt kevesebben, hogy ez inkább személyre szabott mutató, egyes felnőtteknél inkább 9-10 óra alvás az ideális mennyiség. Sajnos azonban a szomorú tapasztalat az, hogy 6-7 óra alvás egy éjszaka „már jó”-nak van titulálva.

(Nem) 8 óra munka

Miért nem alszunk? „Nincs rá időnk” – vágjuk rá kapásból. Hiába számolta ki nekünk annak idején a Beatrice, hogy „8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás”, azért tudjuk, hogy a való életben nem olyan egyszerű a rendelkezésünkre álló időt beosztani. Kezdésnek például sokan inkább 9 órát töltenek el a munkahelyükön még 8 órás munkaidővel is – az ebédszünetek és egyéb szünetek miatt, a túlóráról nem is beszélve. Ha hozzávesszük ehhez az utazási időt oda-vissza (szerencsésebbeknek fél óra, kevésbé szerencséseknek inkább 1-1,5 egy út), máris a szabadidőnkből veszítünk a munka miatt. És akkor természetesen szó sem esett még a mindennapi szükségleteinkről, házimunkáról. A Beatrice matekja nem jön ki jól.

Bagoly vagy pacsirta?

A pacsirták köztudottan inkább reggel és délelőtt aktívak, este pedig viszonylag korán jelentkezik náluk az álmosság, általában 11 órára már ágyba kerülnek. Ezzel ellentétben a baglyok kifejezetten produktívak és éberek az éjjeli órákban, akár hajnali 1-ig vagy 2-ig is ébren vannak. Ehhez mérten inkább már dél felé jár az idő, mikor felkelnek. Általában a legtöbb munkahely a 7-8-9 órás kezdésre van beállva, azonban ilyenkor komoly gondot jelenthet, ha a társadalomnak legalább a fele egyszerűen genetikailag nem képes elaludni éjfél előtt. Egy hazai felmérés szerint 16 468 megkérdezett emberből majdnem a szavazók fele 6 órát alszik átlagosan naponta, kicsit kevesebb mint egyharmada az, akinek sikerül 7-8 órát, és majdnem minden hatodik megkérdezett 5 órát, vagy annál kevesebbet alszik. Kitűnik, hogy a felmérésben résztvevők csupán 2,79 százaléka töltött 9-10 órát alvással.

alvas-keves-alvas

Ezeket is alváshiány okozza

„Az alváshiányt összefüggésbe hozták az idegműködés lassulásával. Azok a diákok, akik nem alszanak eleget, gyengébben teljesítenek a felméréseken” – mondják a kutatók. A figyelemzavar mellett a nem elegendő alvás hormonrendszerünk felborulását, szorongást és depressziót, ezen felül akár szív- és érrendszeri rendellenességeket okozhat. Sajnos a tinédzserek és felnőttek egyaránt próbálják ellensúlyozni a fáradtságot nagy mennyiségű koffein bevitelével (kávé/energiaital), azonban ez még károsabb a szívre és a keringésre.

Mi tehetünk?

Az elegendő alvás eléréséhez érdemes szépen lassan, kis változtatásokat eszközölni a mindennapjainkban. Olyan apró változtatások, mint hogy nem kettő, csak egy részt nézünk meg a sorozatunkból, vagy eggyel kevesebb italt iszunk meg, ha kimozdulunk hétköznap, már nagyban hozzájárul ahhoz, hogy kipihentebbek legyünk. Érdemes lefekvés előtt olyan elfoglaltságot találni, ami inkább hozzásegít az elalváshoz, mint akadályozza azt, legyen itt szó olvasásról, meditációról vagy egy jó forró zuhanyról. Ezek mellett bizonyítottan segít a teljes sötétség és a viszonylag hűvös szobahőmérséklet (18–21 °C).

Fotó: Getty Images, Szerző: Ádám Luca

Olvass tovább!