5 jel, hogy kimerültebb vagy, mint gondolnád

2021. november 17.
A legtöbben ismerjük azt az érzést, amikor reggel már úgy ébredünk, hogy nem érezzük azt, hogy kipihentük magunkat. Ám van úgy, hogy a kimerültség jelei és következményei nem annyira egyértelműek, mint gondolnánk.

Nem kell ahhoz orvosnak lennünk, hogy ismerjük a folyamatos fáradtság érzését. A tünetek nyilvánvalók, különösen egy rosszabb vagy éppen átdolgozott éjszaka után. Egy kis fáradtság ráadásul teljesen normális, része az ember mindennapjainak. Gondoljunk csak arra a kellemes bágyadtságra, ami egy kiadós étkezés után jelentkezik, vagy éppen az edzés utáni jóleső kimerültségre. 

Vannak azonban a kimerültségnek más jelei, amik nem annyira egyértelműek, és inkább a stressz okozza ezeket. Ilyenkor bizonyos esetekben akár az egészségünket is kockára tesszük azzal, ha nem járunk utána, mi okozza és hogyan vethetünk véget az állandó fáradtságérzetnek. 

kimerultseg-5-jel-hol-faj

Könnyen elalszunk a nap folyamán

Ha minden alkalommal elalszunk a sorozatunk közben, vagy azon kapjuk magunkat, hogy elbóbiskoltunk a volánnál, intő jel, változtatnunk kell. „Ez arra utal, hogy valamiért nem megfelelő az éjszakai pihenés” – mondta dr. Jacob Teitelbaum belgyógyász szakorvos. Fontos, hogy tudatosan figyeljünk a napi nyolc óra éjszakai alvásra. Ha azután sem múlik el a folyamatos álmosság, hogy huzamosabb ideig megfelelő mennyiségű az alvásunk, abban az esetben mindenképp forduljunk orvoshoz, hogy kizárhassuk például az alvási apnoét, ami megzavarja az éjszakai pihenésünket. 

Fájnak az izmaink

Feszes izmok és fáradtság? Intő jel lehet. „Amikor a testünk energiakrízisbe kerül, az izmok megrövidülnek, és ebben az állapotban görcsösen megmerevedhetnek – magyarázta dr. Teitelbaum. – Nagyon energiára van ugyanis szüksége az izmoknak a megnyúláshoz, mint az összehúzódáshoz, ez az oka annak is, ha edzés után görcsöket tapasztalunk. A fájdalmas izomgörcsök és a fáradtság arra figyelmeztet, hogy a testünknek több energiára van szüksége. A fájdalom enyhítésére tengeri sós fürdővíz levendulaolajjal, vagy a meleg borogatás gyorssegély lehet, de a pihenés a legbiztosabb megoldás.”

Kihagy az agyunk

A tudósok egyre biztosabbak abban, hogy a bélbaktériumok egy második agyként funkcionálnak. „A feledékenység és koncentrációhiány annak a jele lehet, hogy a bélrendszerünk mikrobiom egyensúlya felborult” – mutatott rá dr. Raphael Kellman gasztroenterológus, aki azt javasolja, fogyasszunk minél több probiotikumot, növényi mikrotápanyagokban, különösen inulinban gazdag ételeket, így például spárgát, sárgarépát és zellert, de a fermentált zöldségek is jó tápanyagot biztosítanak a bélbaktériumainknak. 

A cukoréhségünk kontrollálhatatlan

Könnyen a menstruáció számlájára írjuk, ha édességek és szénhidrát után sóvárgunk, ám ennek sokkal inkább az áll a hátterében, hogy a testünk harcol a stresszel és fáradtsággal. Könnyű mondani, ám minél jobban kerüljük a finomított cukrot tartalmazó ételeket, annál jobban érezzük magunkat. Próbáljunk inkább elegendő mennyiségűt aludni, és az édesköménytea is segíthet reggelente, hogy jobban induljon a napunk. 

Folyamatos náthától az irritábilisbél-szindrómáig

Szélgörcsök, puffadás, hasmenés, szorulás, sőt még gyakori nátha is jelezheti, hogy az élesztőgombák elszaporodtak szervezetünkben a jó baktériumok rovására, ezek pedig folyamatosan szívják el az energiánkat. Két esélyünk van az egyensúly helyreállítására a belgyógyász szerint: kerüljük a cukrot és felkeressük a gasztroenterológusunkat, hogy megállapítsa, milyen prebiotikumokra van szükségünk, hogy ismét helyreálljon a mikrobium egyensúly a bélrendszerünkben.

Forrás: Real Simple Fotó: Unsplash

Olvass tovább!