Ezek a legjobb és legrosszabb színek a hálószobában

2021. szeptember 09.
Nagyobb hatással van a pihenés és alvás minőségére a fal színe a hálószobában, mint gondolnánk.

A fejlett világ országaiban az emberek harmada keveset alszik, és azt is rosszul. Bár ez úgy is tűnhet, hogy több időnk van az élet fontosabb dolgaira, jó ha tudjuk, hogy az egészségünk szempontjából kevés lényegesebb dolog van, mint az alvás. Az öt óra, vagy annál kevesebb éjszakai pihenés akár 15 százalékkal növelheti a korai halálozás esélyét a jól alvókhoz képest. Nem feltétlenül könnyű azonban többet aludni, hiszen rengeteg dolog befolyásolja az alvás-ébrenlét ciklusunkat. Többek között a környezetünk, így a fal színe is hatással lehet rá.

A megfelelő táplálkozás, testmozgás mind elengedhetetlen ahhoz, hogy éjszaka pihentető és kiadós legyen az alvás. Ha ezek mind megvannak, és mégsem alszunk jól, a környezetünkben is érdemes körülnézni, mert olyan banális tényezők is befolyásolhatják a pihenésünket, mint a fal színe. 

haloszoba-szin-alvas

„A megnyugtató és simogató hálószobai környezet kulcsfontosságú az alváshigiénia szempontjából – magyarázta Logan Foley alváskutató. – A hálószobának segítenie kell az elalvást, és akkor is hatással van ránk, amikor már alszunk. Ebbe beletartoznak a hangok, zajok, az elrendezés, a színek és az illatok is.”

Dr. Sanam Hafeez, a Columbia Egyetem neuropszichológusa szerint a letisztultság különösen fontos. „Ha egy hálószoba zsúfolt, túlstimulálja az embert, ezért nehezebben alszunk el. A túl sok technikai eszköz, kiegészítő vagy az élénk színek megzavarják az alvásciklust, és csökkentik a REM-fázisban töltött órák mennyiségét.

Ez a 4 szín segíti az alvást

Ha rendszeresen problémáink vannak az elalvással, érdemes körülnézni a szobánkban. „Amikor kiválasztjuk a hálószoba színét, megnyugtató árnyalatot keressünk. Egyszerű dekorációt használjunk csak, és lehetőleg minél kevesebb elektronikus eszköz legyen bent. Biztonságos és kényelmes teret hozzunk létre – javasolta Hafeez. – Fontos azt is megjegyezni, hogy a legtöbb olyan kutatás, melyben a színek alvásra gyakorolt hatását vizsgálták, önbevalláson alapul. A színterápia pedig nem tudományos módszer, ugyanakkor kétségtelen, hogy a színek hatással vannak arra, mennyire tudunk lazítani bizonyos árnyalatú környezetben.”

Kék Akiknek kék a hálószobája, tovább alszanak az átlagosnál, derült ki az amerikai Alvás Alapítvány felméréséből. A kék szín kellően semleges és megnyugtató, a retinánk receptorai, melyeket ganglion sejteknek hívnak, leginkább a kék színre érzékenyek. Ezek a sejtek kommunikálnak az agy cirkadián ritmust irányító központjával. „Amikor ezek a sejtek felismerik a kék színt, azt a jelet küldik az agynak, hogy lassítsa a szívverést, így megnyugszunk és könnyebben alszunk el” – magyarázta Foley. 

Pasztellszínek A világoskékhez hasonlóan a különböző színek pasztellárnyalata szintén tökéletes választás a hálószobába: babarózsaszín, elefántcsont vagy világoszöld szobában biztosan jól aludhatunk. „A pasztellszínek csökkentik a stresszt, így könnyebben alszunk el” – mondta Hafeez, akinek a hálószobája halvány mentazöld árnyalatú. 

Fehér Ha biztosra akarunk menni, a fehér mindig segít. Semleges tónus, mely elsimítja az idegrendszert, tiszta és fényes. Arról nem is beszélve, hogy a fehér falakhoz remekül illenek a kék vagy zöld, esetleg pasztell díszpárnák, így valóban nyugodt kuckót alakíthatunk ki magunknak. 

Zöld Mindegy, hogy a világosabb vagy a földes árnyalatokat választjuk (gondoljunk csak a zsályára, mentára vagy a neonzöldre), bármelyik tökéletes a hálószobánkba. A természetet idézi meg az otthonunkban, ami az idegrendszerre különösen jó hatással van. 

4 szín, amit sose válasszunk a hálónkba

A szellemileg stimuláló színek nem a hálószobába valók a szakemberek szerint. „Azok a színek, melyekről az energiára és az aktivitásra asszociálunk, inkább a dolgozószobába illenek” – mutatott rá Foley. 

Piros „Nagyon élénk szín, ami megemeli a pulzusszámot, így sokkal éberebbé tesz ahelyett, hogy segítené az elalvást” – mondta Hafeez.

Lila „A több pirosat tartalmazó lila árnyalatok, mint például az élénklila, hasonló hatást vált ki. Energetizál, éberebbé teszi az agyat és szaporább szívverést okoz” – mondta Foley.

Fekete Bár sötét, mint az éjszaka, mégsem jó egy teljesen fekete fal a hálószobába, mivel roppant intenzív érzetet okoz. A depresszióhoz hasonló tüneteket válthat ki a fekete fal, ami szorongást, szomorúságot okoz.

Barna Míg a bézs egyszerű és meleg tónus, a sötétebb barna árnyalatok nyugtalanságot válthatnak ki az emberből.

Forrás: Eating Well Fotó: Unsplash