A guggolás sokkal jobb, mint valaha gondoltuk

2020. augusztus 29.
Ha a deszkán kívül egy másik olyan gyakorlatot kellene mondani, ami az egész testet erősíti, és hatással van szinte minden apró izmunkra, a guggolás lenne az. Ez a gyakorlat nemcsak azért jó, mert azokat a területeket edzi, amelyekre kimondottan ahhoz van szükségünk, hogy egyre jobb teljesítményt érjünk el az edzésünkben, hanem olyan hétköznapi tevékenységekhez is remek alapot biztosít, mint a gyaloglás, nehéz tárgyak cipelése és felmenni a lépcsőn az emeletre.

A deszkapóz jótékony hatásairól regényeket lehetne írni. Ám van még egy olyan gyakorlat, ami legalább ennyire hasznos: ez a guggolás. Az előnyeit azonban csak akkor élvezhetjük, ha helyesen és biztonságosan végezzük.

1. Erősíti a test alsó részét és a hasizmokat.

A guggolás leginkább a test alsó részének izmait dolgoztatja meg, különösen a négyfejű combizmot és a farizmokat. Különösen fontos a térdek helyzete (derékszögig hajlítsuk őket), hogy a mozdulat aktivizálja ezeket az izomcsoportokat. Emellett ráadásul minden egyes guggolásnál szükség van a hasizmok munkájára is, hogy stabilizáljuk a testünket a mozdulat közben. 

2. Égeti a kalóriákat és segít a fogyásban.

Mivel a guggolás több nagy izomcsoportot is megmozgat egyszerre, fokozza a testünk anabolikus hormontermelését. Ezek a hormonok segítik a fogyást és serkentik az izmok épülését. Egy 2014-es kutatásban a guggolást mint egy saját testúllyal végzett gyakorlatot, a lábpréssel, egy súllyal és géppel végzett gyakorlattal hasonlították össze. Bár mindkét mozdulat ugyanazokat az izomcsoportokat dolgoztatja, a test válasza különböző volt. Ha hasonló intenzitással végezték a két gyakorlatot, a guggolásnál akkor is az izmok erőteljesebb munkájára volt szükség, így a hormontermelés és a pszichológiai válasz is erőteljesebb volt, mint a lábprésnél. Ezáltal a guggolás hatásosabbnak bizonyult az anyagcsere fokozásában és a testzsír csökkentésében.

3. Csökkenti a sérülés kockázatát.

Amellett, hogy remek és hatásos gyakorlat, a rendszeres guggolás segíthet a térd- és bokasérülések elkerülésében, persze csak akkor, ha helyesen végezzük. Erősíti ugyanis a lábizmokat, a térd és boka körüli izmokat, stabilabbá téve ezzel az egész lábat. Nem véletlenül használják a guggolást az instabil boka kezelésére is a gyógytornában. 

Olvastad már?

Hogyan végezzük helyesen?

A guggolásban az is fantasztikus, hogy bárhol, bármikor végezhetjük, nem igényel különösebb felszerelést, eszközöket. Ám az alábbi lépéseket mindenképp be kell tartanunk hozzá, hogy biztonságos legyen.

  1. Álljunk egyenesen, a lábak vállszélességű terpeszben, vállakat húzzuk hátra, emeljük ki a mellkast.
  2. Hajlítsuk a térdet és a csípőt, toljuk ki a fenekünket, mintha egy székre akarnánk leülni.
  3. Guggoljunk egészen addig, míg a combok párhuzamosak nem lesznek a talajjal. A térdek pontosan a boka felett legyenek. Győződjünk meg róla, hogy a térd a lábujjak mögött van.
  4. Maradjunk lent egy másodpercig. A hátunk legyen egyenes, ne görbítsük (ebben segít, ha a bordakosarat és a szegycsontot kifelé toljuk). 
  5. A talpakból indítsuk a felemelkedést, mintha onnan nyomnánk fel magunkat. Egyenesítsük a lábat, majd álljunk fel. 

A leggyakoribb hiba, amire kiemelten fontos ügyelnünk, hogy a térd ne menjen túlságosan előre a lábfejek fölé. Ez ugyanis térdfájást okozhat. Emeljük fel a fejünket, a tekintetünk nézzen előre, ne lógassuk a fejet a gyakorlat közben. Ha már haladók vagyunk, akár egy ugrást is beiktathatunk a felemelkedéshez, vagy a kezekben súlyzóval is végezhetjük a guggolást, hogy még hatékonyabb legyen a gyakorlat.

Olvass tovább!

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash