8 étel, amit a nőknek minden héten kellene enni

2021. augusztus 24.
Legalább egyszer, de van amiből többször is jó, ha a nők tányérjára kerül hetente. Ezek az ételek nemcsak különösen jók a női egészségnek, de könnyűek, kéznél vannak és finomak is egyszerre. Akkor miért nem eszünk belőlük többet mégsem?!

Nemcsak az egészséges testsúly, de a szervezetünk megfelelő működése szempontjából is létfontosságú, mit eszünk. A közérzetünk jelzi, ha olyan ételek kerülnek a tányérunkra, melyek nem túl előnyösek, hosszú távon pedig a krónikus betegségek kialakulását kockáztatjuk, ha nem olyan ételeket fogyasztunk, melyek az optimális mennyiségű és minőségű tápanyagot tartalmazzák. Még az egészséges ételeken belül is találhatunk azonban olyan alapanyagokat, zöldségeket, gyümölcsöket és gabonaféléket, melyek különösen jót tesznek a nők egészségének. Mutatjuk, melyik nyolc ételnek nem lenne szabad kimaradnia sosem az étrendünkből.

8-etel-no-minden-heten-enni

1. Hüvelyes növények

A bab, csicseriborsó és más hüvelyes növények rostban gazdag alapanyagok, emellett rengeteg létfontosságú vitamint és olyan ásványi anyagot tartalmaznak, melyek a női egészség alapját jelentik. Ilyen például a vas, kálium és a folsav. Ehetjük tortillába tekerve, növényi alapú burgerként (felezzük le a hús mennyiségét a húspogácsában, és pótoljuk babbal vagy csicseriborsóval), gabonafélékhez keverve, vagy éppen mártogatósként is akár. Ha nem szoktunk hozzá a magas rostbevitelhez, a hüvelyesek fokozott gázképződést okozhatnak, ám ezeket a tüneteket rendszeres fogyasztásukkal enyhíthetjük. Ráadásul ez csekély ár azokért a jótékony hatásokért, melyet az emésztőrendszerünk számára jelentenek.

2. Áfonya

Ezek az apró bogyók tele vannak tápanyagokkal. Egy adag áfonya csak 80 kalóriát tartalmaz, létfontosságú növényi tápanyagokból, C-vitaminból, K-vitaminból, mangánból, polifenolokból és rostból viszont annál többet, ha arányaiban nézzük. Egy friss kutatás ráadásul azt is kimutatta, hogy napi 100 gramm áfonya elfogyasztása jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, és emeli a szervezetben a jó (HDL) koleszterint szintjét. Tiszta szerencse, hogy az áfonya nemcsak hasznos, de finom is.

3. Tojás

Az egyik legjobb fehérjeforrás kétségtelenül a tojás. Ám nemcsak a nélkülözhetetlen tápanyagban, de D-vitaminban is roppant gazdag. Sőt, az agy és a szem egészségéhez nagyon fontos luteinből és zeaxantinból is bőven tartalmaz, így különösen javasolt a nők számára a rendszeres fogyasztása. A tojás azért is praktikus, mert megszámlálhatatlan módon elkészíthető, így mindenki úgy eheti, ahogy szereti, akár omlettként vagy tükörtojásként.

4. Leveles zöldek

Valószínűleg meg kell érnie az embernek arra, hogy megszeresse a sötéten zöldellő spenótot vagy leveles kelt. Nagy szerencse, ha valaki rajong ezekért a zöldségekért, mert bőven tartalmaznak C-vitamint, ami egyrészt az egészséges immunrendszerhez elengedhetetlen, másrészt támogatja a kollagéntermelést, amiről minden negyvenhez közelítő nő tudja már, hogy elengedhetetlenül fontos a bőr feszességének megőrzésében. Próbáljuk ki a bébispenótot, bok choit és leveles kelt ne csak főzeléknek, hanem turmixban és nyers salátában is, hogy a lehető legtöbb vitamint préseljük ki belőlük. 

5. Olajos magvak

Az olajos magvan remek fehérjeforrások, de az egészséges zsírsavakhoz is hozzájuthatunk belőlük. Az már csak hab a tortán, hogy például a dió rendszeres fogyasztása támogatja a szívünk egészségét, mivel csökkenti a rossz koleszterin és triglicerid szintjét a szervezetünkben. Ropogtassuk délutáni nassolnivalóknét vagy hintsük meg vele a joghurtunkat, zabkásánkat, ha igazán jót akarunk tenni az egészségünkkel.

6. Zabkása

Tökéletes reggeli vagy gyors finomság a nők számára a zabkása. A zab egyrészt gluténmentes gabonaféle, másrészt változatosan elkészíthető, harmadrészt rengeteg fehérjét és rostot tartalmaz, így a vércukorszintet egyensúlyban tartja. A béta-glükán nevű poliszacharid pedig, mely bőven található a zabkásában, megóvhat a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásától is.

7. Édesburgonya

Az édesburgonya élénk narancsszínét a béta-karotin adja, mely az A-vitamin előanyaga. Emiatt egy átlagos méretű édesburgonya akár a napi A-vitamin-szükséglet 600 százalékát is fedezheti. Ez azért nagyon fontos, mert az A-vitamin megfelelő mennyisége a szervezetünkben elengedhetetlen a szem egészségéhez, a csontok fejlődéséhez, így a csontritkulás megelőzéséhez és az immunrendszer működéséhez. Arról nem is beszélve, hogy az édesburgonya nagyon finom, akár sütve, főzve vagy hasábburgonya helyett is remekül elkészíthető, így a köretünk is egészséges forrása lehet az összetett szénhidrátoknak, melyek a teltségérzet fenntartásáért és a vércukorszint egyensúlyáért is felelnek.

8. Joghurt

Amikor joghurtot választunk, keressük a natúr, cukormentes vagy görög változatot. Ezek több fehérjét és a csontépítésben elengedhetetlen kalciumot tartalmaznak. A joghurt emellett nagyon fontos a jó bélbaktériumok és az egészséges emésztés támogatására is. Friss gyümölcsökkel és olajos magvakkal ráadásul úgy tehetjük változatosabbá, hogy közben nem növeljük a cukorbevitelünket.

Forrás: Eating Well Fotó: Unsplash

Olvass tovább!