12 dolog, amit kár kihagyni, mielőtt 40 éves leszel

2022. január 07.
A 40. születésnap fontos mérföldkő mindenki életében - hogy minél jobban érezd magad, amikor a nagy naphoz érsz, s hogy minél jobb formában töltsd a napjaidat utána, ezeket a dolgokat mindenképp tedd meg magadért!

A 20. születésnapját általában hatalmas lelkesedéssel ünnepli az ember, a 30., majd a 40. már valamivel többet nyom a latban. Amikor a negyedik ikszhez ér, csak fogja a fejét, hogy mégis mitől tartott úgy.

Ezeket tedd meg magadért, mielőtt 40 éves leszel

Amíg az éveid száma hármassal kezdődik, csodás életszakaszban jársz: tisztában vagy magaddal, tudod, hogy mit akarsz, és a céljaid eléréséért hatalmas erőket tudsz mozgósítani. Semmilyen téren nem számítasz kezdőnek, miközben messze vagy attól, hogy túlkorosnak tituláljanak. Ez a remek széria negyven felett is folytatódhat, főleg akkor, ha megteszed magadért az alábbiakat!

1. Kérj fizetésemelést!

Tedd a szívedre a kezed: úgy érzed, hogy a legjobb tudásod szerint, időt és energiát nem kímélve dolgoztál a munkahelyeden? Akkor nagyon is nyomós okod van arra, hogy fizetésemelést kérj. Ez nemcsak rövid távon gyümölcsöző, hanem a jövődre nézve is: amikor eljön az idő, hogy máshol építsd a karriered, magasabbról kezdődhet az alkudozás a fizetséget illetően.

2. Flörtölj egy fiatalabb férfival!

Fogadjunk, hogy amikor 21 voltál, nem voltál úgy odáig a kortársaidért, mint most, amikor meglátsz egy huszonéves fiút. Ahogy telik az idő, egyre inkább rájössz, milyen szexi is valójában egy ilyen nagyon is nagykorú, ám ereje teljében lévő férfi. Ha nem foglalt a szíved, keress lehetőséget arra, hogy az ujjad köré csavarj egy huszonévest – és csak addig menjetek el, ameddig te akarod, végig maradjon a te kezedben az irányítás!

3. Hozd magad formába!

Akár van már gyereked, akár csak fontolgatod ezt a fontos lépést, lényeges, hogy kihasználd ezt az életszakaszt arra, hogy a testedet erőssé és egészségessé tedd. Ha belefogsz a munkába és kitartóan dolgozol, a későbbi évtizedekben is sokkal fittebb és formásabb leszel, amiért nem győzöl majd hálás lenni magadnak!

4. Láss világot!

Fogd a barátnődet vagy a szívszerelmedet, és kerekedjetek fel egy olyan külföldi városnézésre, ami már hosszabb ideje szerepel a terveid között. Jobb, ha most indultok felfedezőútra, mert később a munkahelyi és családi kötelezettségek miatt valószínűleg sokkal körülményesebb lesz megvalósítani!

5. Vezess be mindennapos szépségrutint!

Az igazság az, hogy reményeink szerint ezen már rég túl vagy, de ha netán mégsem, jó, ha tudod, hogy az utolsó utáni pillanatban jársz, ha jót akarsz a bőrödnek. Ennyi idős korodra valószínűleg már kiismerted, mire hogy reagál, és rátaláltál azokra a kozmetikumokra is, amik a legjobban passzolnak az igényeidhez. Használd ezeket rendszeresen, és soha ne bújj ágyba arclemosás és tonizálás nélkül. Ja, és a szemránckrémet se feledd!

6. Menj el mellultrahangra!

Tudjuk, hogy ez nem olyan örömteli tennivaló, mint huszonévesekkel packázni, az egészséged – és nem mellesleg a biztonságérzetedért – nagyon fontos. Főleg akkor nagy hiba halogatni egy fontos szűrővizsgálatot, ha a családban előfordult már komolyabb, mellet érintő betegség!

7. Szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól!

Boldogtalan vagy a párod mellett? Már mindent megpróbáltatok, de mégis egy mérgező kapcsolatban éltek? Ne féljetek lezárni életeteknek ezen szakaszát. Hidd el, lesz elég időd arra, hogy új szerető társra találj, ez ne tartson vissza. Kíméld meg magad a romboló kapcsolatoktól, ha pedig gyerekeitek is vannak, pláne ne habozz! A kicsiknek semmiképp nem jó azt látni, hogy a szüleik boldogtalanok egymás mellett! 

8. Készíttess magadról szexi fotókat!

Lehet, hogy elsőre zavarbaejtően hangzik, mégis azt mondjuk, vágj bele! Hidd el, pár évtized múlva büszkén gyönyörködsz majd a képekben még akkor is, ha most nem vagy kibékülve magaddal. Utólag majd rájössz, mennyire felesleges volt a külsőd miatt ostoroznod magad! A bevállalósságodon múlik, hogy mennyi ruhát dobsz le magadról – tégy úgy, ahogy a legjobban esik!

Ezeket tedd meg magadért, mielőtt 40 éves leszel

9. Hagyj fel a káros szenvedélyekkel!

Dohányzol? A kelleténél többször nézel a pohár fenekére? Netán étkezési zavarokkal küzdesz? Akárhogy is, hidd el, a mostaninál keresve sem találsz jobb időpontot arra, hogy leszokj. Minél hosszabb ideig része az életednek, annál nehezebb lesz megszabadulni tőle, és annál több kárt tesz az egészségedben. Még elég fiatal vagy ahhoz, hogy a szervezeted regenerálódjon. Ha úgy érzed, nem megy egyedül, fordulj bátran szakemberhez!

10. Szabadulj meg az ellendrukkerektől!

Ennyi idősen már messziről képes vagy kiszúrni, ki az, aki őszintén örül a sikereidnek, és ki az, aki csak úgy tesz, mintha boldognak akarna látni. Aki ez utóbbiak csoportjába tartozik, azzal jobb rövidre zárni a kapcsolatot. Ha ezt valami miatt nem teheted meg – például azért, mert közeli családtag –, már az is haladás, ha jóval kevesebbet mesélsz magadról, mint korábban.

11. A hátad közepére kívánod a munkád? Válts!

Akár tetszik, akár nem, a munka életed fontos része, ezért cseppet sem elhanyagolható szempont, hogy elégedett vagy-e azzal, amivel a kenyeredet keresed. Ha válasz egyértelmű nem, ne vesztegesd tovább az időd, nézz azonnal új munkahely után! Ha pedig úgy érzed, hogy nemcsak a munkahelyedből, hanem a választott szakmádból is eleged van, képezd át magad – minél később szánod rá magad, annál nehezebb lesz új dologba fogni!

12. Hagyj fel a magyarázkodással!

Rémesen érzed magad, ha azzal nyaggatnak, hogy még nem vagy házas, nem szültél gyerekeket vagy mert nem léptettek elő a munkahelyeden? A legfontosabb kérdés nem az, hogy mások elégedettek-e az életeddel, hanem az, hogy te jól érzed-e magad így. Ha a válasz igen, akkor a világért se kezdj magyarázkodni! Mondjuk akkor sem kell így tenned, ha te is érzed, hogy változásra lenne szükség, akkor viszont tegyél meg minden tőled telhetőt a kedvező fordulatért!

Forrás: Yourtango, Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?