Sokkal-sokkal könnyebb a dolgod, ha minden használat után áttörölgeted a kerámialapos tűzhelyet, mintha csak alkalmanként szánod rá magad a tisztítására. Ez az aranyszabály a klasszikus tűzhely esetében is érvényes, de a ráégett, odaszáradt szennyeződéseket a kerámialapról még nehezebb karcmentesen eltávolítani, márpedig a cél ez lenne, nem igaz?
A kerámialapos tűzhelyet nemcsak azért imádjuk, mert dizájnos látványt nyújt, hanem azért is, mert egyszerűen nagyszerű a használata. Kevésbé jó hír azonban, hogy a takarítása során kíméletes bánásmódot igényel: elég egyszer mellényúlni a tisztítószerek között, rossz szivacsot választani vagy a kelleténél erőteljesebben súrolni, és máris örök emléket állíthatunk a baklövésnek.
Legegyszerűbb dolgunk akkor lesz, ha kifejezetten kerámialapos tűzhelyre kifejlesztett tisztítószert használunk: lehet, sőt biztos, hogy valamivel többe kerül, mint az univerzális tűzhelytisztítók, használatuk során azonban biztosak lehetünk benne, hogy nem teszünk kárt mutatós konyhai segítőnkben. Ezen kívül mi is készíthetünk otthon kíméletes tisztítószert, ami eltávolítja a zsírt, az olajat, az ételmaradványokat és a vízkőcseppeket.
1) Bio mosogatószer
Nem csökken a hatékonyságuk a zsírral és a különféle szennyeződésekkel szemben csak azért, mert nem tartalmaz szintetikus anyagokat, egy próbát tehát mindenképpen érdemes tenni! Mindig várjuk meg tisztítás előtt, hogy teljesen kihűljön a főzőlap, mert ha melegebb, nem szerencsés takarítószerrel tisztítani! Ehhez a módszerhez elég egy tálkányi langyos vízbe 1 kiskanálnyi öko mosogatószert keverni, és az ebbe mártott puha szivaccsal áttörölni a főzőlapot. Ha makacsabb piszokkal van dolgunk, kicsit hagyjuk állni, majd tiszta vízbe mártott puha ronggyal töröljük át párszor. Hogy szépen száradjon, egy finom anyagból készült konyharuhával is érdemes áttörölgetni!
2) Ecet
Nagyon gyorsan készíthetünk hatékony tűzhelytisztítót ecetből, ami nem mellesleg vízkőoldóként is igazán jó szolgálatot tesz! Legjobb, ha egy szórófejes flakonnal dolgozunk, így későbbre is eltehetjük a keveréket: töltsük meg félig vízzel, majd öntsünk hozzá ugyanennyi ecetet. Tekerjük rá a tetejét, rázzuk össze, és fújjuk be vele a tűzhelyet! Ha nem makacs szennyeződésekkel próbálunk elbánni, nem feltétlenül kell állni hagyni, de ha alaposabb tisztaságra vágyunk, 10-15 perc hatóidőt adhatunk neki, mielőtt egy puha ronggyal áttöröljük, megszárítgatjuk.
3) Szódabikarbóna
Nagyon egyszerűen készíthetünk ebből a filléres alapanyagból tűzhelytisztítót: tegyünk egy tálba 4 evőkanál meleg vizet, majd erre szórjunk 2 evőkanálnyi szódabikarbónát. Keverjük el, és ha nem lenne sűrű krémhez hasonló az állaga, adjunk még hozzá némi vizet! Ezt vigyük fel vékony rétegben a tűzhelyre egy puha szivaccsal, hagyjuk hatni 5-10 percig, majd vizes törlőronggyal távolítsuk el. Nem kell erőteljesen dörzsölni, anélkül is elbánik a szennyeződésekkel – és nem mellesleg szuper szagtalanító is! Utolsó lépésként egy száraz törlőronggyal fényesítsük ki a főzőlap felületét!
Óvatosan a meleggel!
Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a még meleg főzőlapot kezdik el tisztítószerrel takarítani, ez azonban több szempontból sem szerencsés ötlet. Egyrészt balesetveszélyes és megégethetjük magunkat, másrészt nem minden tisztítószer reagál jól a fokozott hőre! Ha mégis ragaszkodunk ehhez a megoldáshoz, mindig várjuk meg, hogy a főzőlap kézmelegre hűljön, és soha ne használjunk vegyszereket a tisztításhoz: ilyenkor elég sima vizet és egy tiszta, puha törlőrongyot segítségül hívni!
Fotó: Getty Images