Így lehetnek puhák és illatosak a ruháid otthon készült öblítővel

2022. február 06.
Ki ne szeretné, hogy ruhái hosszan tartóan illatozzanak és puhák legyenek? Ezt akár otthon készült öblítővel is megvalósíthatod, és ami a hab a tortán, hogy kedvenc illatoddal teheted még finomabbá!

Veled is megesett már, hogy mosás, majd szárítás után a ruhákon nyoma sem volt az öblítő illatának, a tapintásuk pedig érdes és kemény volt? Néhány egyszerű trükkel elejét veheted az ilyen kellemetlen meglepetéseknek, és saját készítésű öblítővel egészen személyre szabott illatúvá teheted a ruháidat!

Így lehetnek puhák és illatosak a ruháid otthon készült öblítővel

Itt is igaz, hogy a kevesebb több!

Nehéz beletörődni, pedig igaz, hogy ha túl sok öblítőt töltesz a mosógép rekeszébe, a ruhák tapintása kellemetlenné válhat, pont úgy, mint amikor a kelleténél több balzsamot teszel a hajadra a samponozás után. Nehéz kimosni, és már közvetlenül szárítás után zsíros hatást kelthet, ami meglehetősen kiábrándító. Ruhamosásnál is fontos szabály tehát, hogy ne ess túlzásba a mennyiséggel!

Segíthet abban, hogy puhábbak legyenek a mosott ruhák, illatosabbak az ágyneműk és a lakástextilek, ha a mosógép dobjába és a szárítógépbe 2 db mosógolyót teszel, de ha ilyen nincs kéznél, az is megteszi, ha 2 db teniszlabdát nevezel ki mosólabdának! 

Lényeges az is, hogy amint végez a mosógép a rá bízott munkával, a lehető leghamarabb teregesd ki vagy tedd szárítógépbe a ruhákat! Ha hosszan pihennek a zárt mosógépben, az nemcsak a vasalást teszi időigényesebbé (amit egy egyébként egy extra vasalótrükkel akár felére is csökkenthetsz!), hanem a ruha illatának sem tesz jót.

Örök szövetségeseink: az ecet és a szódabikarbóna

Ahogy olyan sok háztartási műveletnél, a mosásnál is segítségül hívhatjuk a szódabikarbónát és az ecetet is. Mindkettő a filléres alapanyagok közé tartozik, és nem mellesleg teljesen vegyszermentes megoldást kínálnak a mosáshoz. Szuper bennük, hogy szagtalanítóként is jól vizsgáznak, fertőtlenítő hatásuk is ismert, az ecet pedig vízkőoldóként a mosógépnek is gondját viselje.

  • Tegyél egy üvegbe 600 ml ecetet, és adj hozzá 10-12 cseppet kedvenc illóolajod 100% természetes változatából! Igazán frissítő a citrom és a levendula, de kedved szerint variálhatod, sőt akár keverheted is azokat!
  • Egy másik receptet követve elég, ha 1 liter meleg vízben elkeversz 2 csésze szódabikarbónát, 1,5 csésze ecetet és 15 cseppet a szívednek kedves illóolaj(ok)ból. 

Különösen jó ezeket bevetni ott, ahol kemény a víz, mert az nemcsak a gyorsabb vízkövesedéshez járul hozzá, hanem ahhoz is, hogy a ruhák tapintása a mosás után durvább legyen, mint ahogy azt megálmodtad. Szerencsére az ecet és a szódabikarbóna ezt is képes ellensúlyozni!

Így lehetnek puhák és illatosak a ruháid otthon készült öblítővel

Mixelj öblítőt hajbalzsamból!

Ha imádod a hajbalzsamod illatát és örülnél, ha a ruháidon is érezhetnéd, könnyen és gyorsan készíthetsz magadnak mesés illatú öblítőt, ami még puhítja is a ruhákat. (Fontos, hogy míg a hajbalzsam jót tesz a ruháknak, addig az öblítő nem tesz jót a hajnak! Keringenek a világhálón ilyen hajápolási tippek, de a szakértők óva intenek az alkalmazásától!)

Önts egy üvegbe 300 ml almaecetet, 90 ml hajbalzsamot és 60 ml vizet. Jól rázd össze, és kész is vagy a műalkotással! Minden használat előtt fel kell rázni, és elég belőle annyit a ruhákhoz adni, amennyit a hagyományos öblítőkből használnál. 

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?