7 módszer, amivel takarítás nélkül tűnik tisztábbnak a lakás

2022. március 27.
A tiszta lakás takarítás nélkül olyan, mint fogyni diéta és rendszeres testmozgás nélkül. Bár valódi tisztaság nem lesz otthonunkban, ha nem állunk neki a porszívózásnak, súrolásnak, viszont ha nincs időnk, energiánk éppen, néhány egyszerű módszer működhet úgy, mint egy előnyös ruha. Csak kilók helyett a koszt teszi láthatatlanná. De ami a legjobb, nemcsak tisztábbnak tűnik majd otthonunk, de annak is érezhetjük.

Sokszor azért nem állunk neki kitakarítani, mert úgy vagyunk vele, hogy úgysincs annyi időnk egyben, ami elég lenne ahhoz, hogy tökéletesen rendbe tegyük az otthonunkat. Nem kell azonban mindig a maximumra törekedni, anélkül is élvezhetjük a rendezettséget, hogy végigsuvickolnánk minden helyiséget. Néhány egyszerű lépéssel nemcsak tisztábbnak tűnik majd a lakás, de annak is érezzük.

7-modszer-tiszta-lakas-takaritas-nelkul

Használjuk a szennyestartó módszert

Ez pont azt jelenti, mint aminek hangzik: fogjuk a szennyeskosarat, minden szanaszét heverő dolgot dobáljunk bele, ami nincs a helyén, majd tegyük rá a tetejét, és rakjuk el szem elől addig, míg nem lesz időnk mindent elpakolni belőle oda, ahova való.

Egyenesítsük ki a párnákat

Csupán néhány másodperc, a hatás mégis olyan, mintha órákat pakoltunk volna. Rázzuk fel, egyenesítsük ki a díszpárnákat minden helyiségben, még meg is csapkodhatjuk, ha jólesik. Ezzel gyorsan felfrissíthetjük a székeket, kanapékat és ágyakat.

Simítsuk ki az ágyneműt

Ha már a párnáknál tartunk, időzzünk el egy pillanatra az ágytakaróknál. Simítsuk le, húzzuk meg és tűrjük be, ahol kell a takarókat, plédeket és huzatokat. Ez olyan egy szobának, mint amikor mi veszünk fel frissen vasalt, ropogós fehér inget.

Egyformára húzott redőnyök

Apróságnak tűnik, mégis meglepően nagy hatással van egy lakás rendezettségére, ha a redőnyök egyforma magasságig vannak felhúzva. Ugyanez érvényes a függönyökre, árnyékolókra is: ha nem állnak egyformán, határozottan ronthat a rend érzetén.

Igazítsuk el a székeket

Ahogy az ablakok környékét is eligazgattuk, tegyük ezt meg az asztalok körül is. Legyenek a székek egyforma távolságra az asztaltól, ne álljanak ferdén. Ha pedig morzsát találunk, söpörjük össze. Ez szintén nem tart semeddig sem, mégis sokkal tisztábbnak hat majd az ebédlőnk.

Akasszuk fel szépen a törölközőket

Ha némi figyelmet szentelünk annak, hogyan állnak a törölközők, a fürdőszobában is sokat javíthatunk a látványon. Ha több törölköző is van a fürdőben, akasszuk egyformán őket, a címkék ne lógjanak ki, és középen függesszük fel a textileket. 

Tereljük egybe a dolgokat a felületeken

Nem baj, ha nem most fogjuk szétválogatni a papírhalmokat, viszont sokat számít, ha egybe tereljük az asztalokon, pultokon hányódó dolgokat. A kulcsszó itt is a kiegyenesítés és – ha lehet – egybe terelés, hogy maradjon hely is az íróasztalon, amit a funkciójának megfelelően használhatunk.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvass tovább!