Napi 3 másodperc súlyzózástól is határozottan erősebbek lehetünk

2022. március 27.
Csupán napi három másodperc intenzív súlyzós edzés elegendő lehet ahhoz, hogy erősebbek legyünk. Különösen akkor igaz ez, ha kezdők vagyunk az edzőteremben, derült ki egy friss tanulmány eredményeiből.

Az ausztrál Edith Cowan Egyetem és a japán Niigata Egyetem kutatóinak közös vizsgálatába egészséges egyetemi hallgatókat és főiskolásokat vontak be, akiknek négy héten át kellett a tudósok instrukciói alapján edzeni. Az ő eredményeiket a kontrollcsoporttal vetették össze, akik semmilyen testmozgást nem végeztek.

Hetente öt napon kellett háromból egy bicepszerősítő gyakorlatot elvégezniük: tartani a súlyt a talajjal párhuzamosan kinyújtott karral, emelni a súlyt vagy lefelé engedni a súlyt. Bármelyiket is választották, három másodpercig kellett a lehető legnagyobb erőfeszítéssel végezni a feladatot az edzőterem megfelelő gépén. A kutatók közben mérték a résztvevők erejét minden gyakorlatnál, majd összehasonlították a kiindulási és a négy héttel később mért számokat. 

3-masodperc-sulyzo-edzes

Azt figyelték meg, hogy a kutatásban résztvevők átlagosan 10 százalékkal erősebbek lettek attól, hogy összesen 60 másodpercnyi, vagyis 1 percnyi erősítést végeztek az egy hónap alatt. „Az eredmények azt mutatják, hogy az egészen kevés edzés is segíti az izmok erősödését, különösen azoknál, akik kezdőként vágnak bele a tréningbe” – mondta Ken Kazunori Nosaka, a sporttudományok professzora, a tanulmány társszerzője. 

Csak a kifogás

„Nincs időm edzeni – ez a leggyakoribb kifogás, miért nem sportol valaki rendszeresen, ám 3 másodperc bárkinek az idejébe belefér – jelentette ki Nosaka, kiemelve, hogy már napi egy, az izmok összehúzódására építő gyakorlat is meglepően hatásos az erősítésre, arról nem is beszélve, ha valaki hatot végez, ahogy az a követéses tanulmányukból is kiderült. – Folytattuk az alanyok követését a tanulmány után is, ez megerősítette, hogy a rendszeresség a legfontosabb.”

Korábbi kutatások már azt is alátámasztották, hogy hasonlóan jól működik a rövid, de teljes erőbedobással végzett tréning akkor is, ha kardiomozgást végzünk, netán változó intenzitású edzést, tabata vagy HIIT-edzést.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!