Ezért válaszd inkább a podcastokat a közösségi oldalak helyett

2022. április 18.
Egy friss kutatás eredményeiből kiderült, hogy a podcasteket hallgatók intellektuálisan kíváncsibbak és nyitottabbak, emellett kevésbé neurotikusak, mint a közösségi oldalakat pörgetők. A motivációban lehet az eltérés gyökere.

Miért hallgat valaki podcastot? Általában az új, érdekes információkért. De a podcast hallgatásának élményében ugyanúgy benne van a valahová való tartozás és a társas kötődés igénye is egy friss nemzetközi kutatás eredményei szerint, melyet ausztrál és amerikai tudósok végeztek közösen, mivel szerették volna jobban megérteni a podcastokat hallgatókat. Már korábban is végeztek a témában vizsgálatokat Amerikában, itt az derült ki, hogy az embereket a szórakozás és az információk motiválják, amikor adást választanak, vagy egyszerűen jobban kedvelik a hallgatható tartalmakat.

podcast-kozossegi-oldal-szemelyiseg

A kutatók az öt nagy személyiségjegy alapján sorolták be a kutatásban részt vevőket: nyitottság, lelkiismeretesség, kifelé fordulás, egyetértés és ingerlékenység. Az eredmények szerint azok az emberek bizonyultak nyitottabbnak, akik szívesebben hallgatnak podcasteket. Hasonlót figyeltek meg azoknál is, akik leginkább a Twittert használják a közösségi oldalak közül vagy blogokat olvasnak. 

Pont az ellenkezője derült ki a más közösségi oldalakat használókról, náluk a legjellemzőbb személyiségvonás a neurotikusság és ingerlékenység volt.

A kutatási eredmények szerint a férfiak azok, akik több podcastet hallgatnak. Hasonló különbség figyelhető meg a modern technológiákkal kapcsolatos hozzáállásban is a nemek között. Egy 2013-as kutatás szerint a nők inkább kapcsolattartásra, a férfiak inkább online információkeresésre használják a digitális eszközöket.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!