Az Instagram és a Facebook rákot okozhat

2022. február 11.
Egyetemi hallgatókat és főiskolásokat vizsgáltak, arra voltak kíváncsiak, milyen fizikai hatása van a közösségi oldalaknak a fiatal felnőttekre. Még a kutatókat is megdöbbentette, mennyivel többször kell orvoshoz fordulniuk azoknak, akik jelentősen több időt töltenek az Instagramon vagy Facebookon, ráadásul a szervezetükben sokkal magasabb annak a fehérjének a szintje, mely bizonyos rákbetegségekhez és szív- és érrendszeri betegségekhez köthető.

„Tagadhatatlan az összefüggés a mentális és a fizikai egészség között” – mondta David Lee professzor, a kutatás vezetője. A vizsgálatban részt vevő, közösségi oldalakon sok időt töltő egyetemi és főiskolai hallgatók ugyanis gyakrabban járnak orvoshoz és a rákbetegségeket, valamint szív- és érrendszeri betegségeket előre jelző fehérje szintje is magasabb volt a szervezetükben azokhoz a kortársaikhoz képest, akik nem instagramoznak vagy facebookoznak annyit

A Cyberpsychology, Behavior and Social Networking című pszichológiai szaklapban publikált tanulmányból kiderült, hogy a vizsgált 251 egyetemi és főiskolai hallgató vérmintájában nagyobb mennyiségben volt jelen egy krónikus gyulladásokhoz köthető fehérje azoknál, akik sok időt töltenek a közösségi oldalakon. Ez a fehérje – amit C-reaktív fehérjének (CRP) neveznek – előre jelezheti az olyan betegségek kialakulását, mint a diabétesz, rák és szív- és érrendszeri problémák. 

kozossegi-oldal-betegseg

Azok a kutatásban részt vevő 18–24 év közötti fiatalok, akik úgy nyilatkoztak, hogy sokat használják a közösségi oldalakat, gyakrabban panaszkodnak fejfájásra, mellkasi fájdalmakra, hátfájásra és gyakrabban mennek orvoshoz is.

A kutatás vezetője, dr. David Lee, a Buffalo Egyetem szociológiaprofesszora, aki a társas interakciók és a kapcsolatok jóllétre gyakorolt hatását kutatja, úgy nyilatkozott: „az elme és a test közötti kapcsolat kutatásának hosszú története van. Azt már tudjuk, hogy ha valami jó vagy rossz történik a pszichénkkel, az nagy valószínűséggel kihat a testi egészségünkre is.” 

„Amit az emberek a közösségi oldalakon tesznek, kihat a kapcsolatok ápolására és milyenségére is. Évtizedes kutatások már megmutatták, milyen minőségű és mennyiségű támogató hatása van a kötődéseknek az egészségünkre” – tette hozzá a professzor, aki arra számított, hogy találnak bizonyos negatív összefüggést a közösségi oldalak és az egészség között, hiszen ha valaki túl sokat használja ezeket a programokat, az rosszabbul alszik és stresszesebb. Emellett elveszi az időt az egészségesebb tevékenységektől, a barátokkal és családdal töltött időtől vagy a testmozgástól. „Ami meglepett minket az az volt, hogy a vérmintából kimutatható volt a CRP emelkedett szintje – mondta dr. Lee, aki ugyanakkor hozzátette, hogy ez nem jelenti azt, hogy a közösségi oldalak általánosságban rosszak. – Például azok, akik aktívan használják a közösségi oldalakat, több emberrel állnak kapcsolatban, aminek megvan az előnye. Akik passzívabbak ezeken az oldalakon, azoknál ez hiányzik – magyarázta a professzor. – Emellett azt is megfigyeltük egy másik, korábbi vizsgálatban, hogy mindenkire máshogy hatnak a közösségi oldalak.”

Például az egészséges önbizalommal rendelkező emberek számára kifejezetten előnyös a közösségi oldalak használata, míg azoknak, akik önértékelési problémákkal küzdenek, nem. „A negatív hatások nagyban függnek attól is, hogyan használják az emberek, ki használja és miért” – emelte ki dr. Lee. 

„Ideje elkezdenünk tudomásul venni annak lehetőségét, hogy a közösségi oldalak igenis hatással vannak a testi egészségünkre, ahogy a lelkünk állapota is kihat a fizikai valónkra” – mondta a kutató, hozzátéve, hogy az eddigi vizsgálatok jobbára arra fókuszáltak, hogyan és milyen egészségügyi problémákat okozhat a rossz mentális állapot, vagy éppen azok, akik valamilyen problémával küzdenek, gyakrabban fordulnak támogatásért a közösségi oldalakhoz, ezért is tűnhet úgy, hogy azoknak, akik gyakrabban használják ezeket a platformokat, több egészségügyi problémájuk van.” A kutatók szerint mindkettő igaz lehet, ami arra utalhat, hogy van negatív hatása annak, ha valaki túl sokat használja ezeket a felületeket, akár megküzdési stratégiaként rossz mentális és fizikai egészsége miatt.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!