Ez az új mérőszám a testtömegindex helyett

2022. április 21.
A derék körméretének kevesebbnek kell lennie, mint a testmagasság felének ahhoz, hogy megelőzhessük az olyan krónikus betegségek kialakulását, mint a diabétesz és a magas vérnyomás.

Régóta keresik már a szakemberek, milyen egyszerű, könnyen mérhető arányokkal válthatják le a testtömegindexet (BMI), amelyről mára bebizonyosodott, hogy nem alkalmas annak jelzésére, mennyire egészséges valakinek a testsúlya, testalkata. A derékméret és testmagasság aránya lehet az a szám, amely jelezheti, mekkora valakinél az elhízás miatti krónikus betegségek kialakulásának esélye.

derek-testmagassag-arany-egeszseg

A legegészségesebb az, ha valakinél a derék körmérete legfeljebb a testmagasságának a felét éri el, derült ki az új egészségügyi irányelvekből, melyeket az Egyesült Királyság Közegészségügyi Intézete adott ki. 

Miért rosszabb a hasi zsír?

A has körül felhalmozódó zsír hajlamosít a kettes típusú diabétesz, magas vérnyomás, szívbetegségek és stroke kialakulására, így azt javasolják, hogy akinek a BMI-je eléri a 35-öt, mindenképp ellenőrizze a derék-testmagasság arányt is, hogy pontosabb képet kapjon, nála mekkora az egészségügyi kockázat. Ha valaki tehát 178 centiméter magas, a derékméretének 89 centiméter alatt kell lennie. 

A derék pontos leméréséhez meg kell keresnünk a legkeskenyebb részt a bordák és a csípő között, itt kell körbemérnünk a törzsünket, miközben természetesen lélegzünk. A szakemberek arra azonban figyelmeztetnek, hogy a 35-nél magasabb BMI-vel rendelkezők, a két év alatti gyermekek és a várandós nők derék-magasság aránya nem ad pontos számot.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!