A hasizomgyakorlat, ami hatásosabb, mint a plank

2022. április 10.
Utálod a planket? Jó hír, hogy nem feltétlenül szükséges gyakorolnunk akkor sem, ha erős, jól definiált hasizmokat szeretnénk. Van olyan hasizomgyakrolat, ami még hatásosabb!

A plank általában kihagyhatatlan eleme a hasizom edzésének, de sok embernek nem a kedvence. A Pallof-nyomás legalább ilyen jó és hatásos a hasizmok edzésére – jelentette ki Noam Tamir személyi edző. – Az egész testet megdolgoztatja, de leginkább a hasizmokban érezzük a hatását.”

hasizom-pallof-nyomas-edzes

A Pallof-nyomáshoz álljunk egyenesen egy rögzített gumiszalaggal a kezünkben, amit kifeszítünk. A gumiszalag fogantyúját vagy végét mellmagasságban tartsuk. Lassan nyújtsuk ki a kezünket magunk előtt, tartsuk erősen, majd térjünk vissza a kiinduló helyzetbe lassan. Mindkét oldalra végezzük el a gyakorlatot.

A gyakorlat nemcsak a hasizmokat, de a vállat és a hát felső szakaszát is átmozgatja, hasonlóan a deszkához, ám a csuklókra nem nehezedik nyomás, illetve a deréktáji feszültséget is kiküszöböli az álló testhelyzet, így azoknak is jobb a Pallof-nyomás, akik kéz- vagy derékfájdalommal küzdenek.

A leggyakoribb hiba, hogy nem mellmagasságban végezzük a gyakorlatot, vagy nem elegendő az ellenállás. Ilyenkor a Pallof-nyomás sem fejti ki a kívánt hatást a hasizmokra. „Kezdőként segíthet, ha szélesebb terpeszben állunk, így stabilabb lehet az alaphelyzetünk, de fél lábon térdelve is végezhetjük, ami sokkal stabilabb lehet, mint a teljes térdelés” – mondta a személyi edző.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!