Ilyen gyakran kell(ene) mosnod a pizsamádat

2022. április 24.
Egy puha és frissen mosott pizsamánál nem sok kényelmesebb viseletet tudunk elképzelni, a kérdés azonban nem hagy bennünket nyugodni: vajon hány naponta kell cserélnünk ezt a szívünkhöz nőtt ruhadarabot?

A legtöbben szoros barátságot alakítunk ki a pizsamánkkal, van, aki csak alváshoz veszi fel és élvezi a tőle kapott kényelmet, mások azonban ennél is messzebbre mennek, és a láblógatós napokon akár az „utcai ruha” helyett is pizsiben maradnak. Vajon te rendeltetésszerűen cseréled a hálóruhádat és úgy tartod tisztán, ahogy megérdemli?

Pizsamában és papucsban fekvő nő

Hetekig hordják

A témával kapcsolatban igen hajmeresztő eredményekkel zárult felmérésre bukkantunk: eszerint az emberek többsége – kapaszkodj meg! – egy-egy pizsamát vagy hálóinget átlagosan 2 héten át visel, ami jelentősen meghaladja a szakemberek által javasolt időtartamot. Az akár több héten át tartó viselet egyáltalán nem nevezhető higiénikusnak, hiszen akkor is hosszú órákat töltünk naponta hálóruhában, ha csak alváshoz használjuk. 

Ez a hozzáértők szerint hatalmas baklövés, az éjszakai pihenés során ugyanis megizzadhatunk, elhalt hámsejteket potyogtathatunk a pizsamánkra, de egyéb testnedvekkel is szorosan érintkezhet, főleg akkor, ha nem viselünk alatta bugyit. „Egészen biztos vagyok benne, hogy ha két héten át aludnék ugyanabban a pizsamában, egy idő után nem lennék képes elviselni a szagát, hiszen ez nem sokkal különb annál, mintha mosás nélkül, folyton ugyanabban a ruhában járnék dolgozni” – írta elhűlve egy kommentelő, míg egy másiknak nagy kő esett le a szívéről, amiért soha nem pizsiben, hanem meztelenül alszik.

Mosásmatek

A hozzáértők úgy vélik, hogy a meglehetősen hosszú két hét helyett az lenne az ideális, ha minden másnap tisztára mosott hálóruhába bújnánk, mert ha nem így teszünk, igaza lesz a fent idézett hozzászólónak, és valóban kellemetlen szagok lenghetik körül a pizsamát. „A legszerencsésebb, ha a hét során összegyűjtjük a használatba vett hálóruhákat, és együtt mossuk ki őket” – javasolják a szakértők.

Egy-egy pizsama vagy hálóing miatt tényleg hatalmas energiapazarlás beindítani a mosógépet, ezért valóban az „összevárás” jelenti a legjobb megoldást. Nem mindenki örül a hírnek, az optimális mégis az lenne, ha a hálóruhát kézzel (vagy a mosógép kézi mosás programjával) mosnánk, főleg akkor, ha selyemből készült vagy csipkével díszített. 

Pizsamában fekvő nő

Illatosítás, fertőtlenítés

Ha mégis ragaszkodunk a gépi mosáshoz, mindig a kímélő mosás mellett döntsünk: alacsony hőfokon (ne haladja meg a 40 fokot!), centrifugázás nélkül, érzékeny bőrre is ajánlott mosószerrel és öblítővel, amit akár otthon is elkészíthetsz.

A pizsamákat, akárcsak a többi ruhát, tanácsos színek szerint szétválogatni és együtt mosni, így nagy valószínűséggel elkerülhetők a „mosási balesetek”. Jobb 1 pohár ecetet vagy 1 pohár szódabikarbónát is önteni a mosógép dobjába, ezek a természetes tisztítószerek ugyanis alacsonyabb mosási hőfokon is képesek szagtalanítani és fertőtleníteni a világ legkényelmesebb ruhadarabjait, azaz a pizsamákat.

Nagyon fontos, hogy a mosás után mielőbb kiteregessük a tiszta ruhákat, ne hagyjuk a mosógépben összegyűrve, nedvesen! Ha szépen elrendezgetjük a ruhaszárítón a frissen mosott hálóruhákat, vasalásra sem lesz szükség, ami zene füleinknek!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?