A fertőtlenítőszer várandósan asztmát és ekcémát okozhat a babánál

2022. április 19.
Azoknál a várandós nőknél, akik terhességük alatt rendszeresen használtak fertőtlenítő szereket, sokkal nagyobb valószínűséggel alakult ki asztma vagy ekcéma a gyermeküknél 3 éves koruk előtt, derült ki egy átfogó Japán kutatás eredményeiből.

Míg a korábbi kutatások rávilágítottak az asztma és bőrirritáció kapcsolatára felnőttek esetében, addig a friss japán vizsgálatban arra voltak kíváncsiak a tudósok, hogy a fertőtlenítő spray-k és zselék hatással vannak-e a várandós nők még meg nem született gyermekeinek egészségére. 

Ugyan az nem bizonyosodott be, hogy a várandósság alatti fertőtlenítőhasználat egyértelműen asztmát és allergiát okoz, ám ezeknek a termékeknek a koronavírus-járvány miatti megnövekedett használata „közegészségügyi szempontból fontos kérdéseket vet fel a még magzati állapotban lévő gyermekeknél az allergiás betegségek kifejlődésével kapcsolatban”, áll a tanulmányban.

terhesseg-kezfertotlenito-allergia

A több rosszabb

A tanulmányukhoz átnézték több mint 78 ezer anya-gyermek páros adatait a tudósok a 2011–2014 közötti időszakból, hogy kiderüljön, vajon van-e összefüggés a fertőtlenítőszerek várandósság alatti használata és a gyermekeiknél 3 éves koruk előtt kialakuló allergiás betegségek között. Kiderült, hogy az anyák 88 százaléka nem használt fertőtlenítőket a terhessége alatt, és csak 1,7 százalék érintkezett ilyen szerekkel naponta.

Körülbelül 21 százalék az egészségügyben dolgozott. Átlagosan 7,7 százalék számolt be asztma diagnózisról, 7,3 százalék ekcémáról a gyermeküknél annak 3 éves kora előtt. Az is pontosan kirajzolódott, hogy azoknál az anyáknál, akik naponta használtak fertőtlenítőket, 26, illetve 29 százalékkal nagyobb volt az asztma, illetve ekcéma kialakulásának esélye a kisgyemeküknél azokhoz az anyákhoz képest, akik egyáltalán nem használtak fertőtlenítőszereket. Azoknál az anyáknál, akik néha – hetente 1-6 alkalommal – érintkeztek ezekkel a vegyületekkel, 18 százalék volt a gyerekeknél az asztma esélye.

Azt is kimutatták, hogy a kisgyermekkori asztma és ekcéma kialakulása nem függött össze azzal, volt-e már a családban hasonló problémája valakinek, dohányoznak-e a szülők, mennyi alkoholt fogyasztanak, mennyi stressz érte várandóssága alatt az édesanyát, dolgozott-e éjszakai műszakban, szoptatott-e, milyen volt a család anyagi helyzete, járt-e bölcsődébe a gyermek, és az anya visszatért-e dolgozni a gyermek egyéves kora előtt. 

A fertőtlenítő a magzat fejlődő immunrendszerére hat

A Yamanashi Egyetem immunológiaprofesszora, dr. Reiji Kojima által vezetett tanulmány szerint az egyik oka az lehet a fertőtlenítőszerek és a gyermek asztma és ekcéma kockázatának növekedése között, hogy a fertőtlenítők megváltoztatják a baktériumflórát az anya bőrén. Ez hatással lehet az újszülött mikrobiom rendszerére. Egy másik lehetőség, hogy a magzat éppen csak fejlődő, még roppant sérülékeny immunrendszerére hatnak. 

Ugyanakkor az is lehetséges, hogy egyszerűen azok az anyák, akik gyakran használnak fertőtlenítőszert, otthon is túl sokat használják ezeket a vegyszereket, így mondhatjuk, hogy túl nagy tisztaságban nőnek a gyermekeik, ami kedvezhet az olyan betegségek kialakulásának, mint a kisgyermekkori asztma és ekcéma.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!