Hosszabb ideig szeretnél élni? Ne aggódj az öregedés miatt!

2022. április 26.
A cél az, hogy másképp gondolkozzunk az öregedésről. Hét évvel tovább élhetünk, ha elkezdünk szépeket gondolni az idős emberekről.

Becca Levy pszichológus azzal érvel, hogy ha pozitív gondolatokat táplálunk magunkban az öregedéssel kapcsolatban, akár átlagosan hét évvel tovább élhetünk. A kedves gondolatokat ugyanis felvértezik az elménket azzal az erővel, amire szükségünk van, hogy alacsonyabb legyen a vérnyomásunk (ez nagyjából plusz négy évet jelent), csökkenjen a koleszeterinszintünk (plusz négy év), leszokjunk a dohányzásról (három év) vagy éppen csökkenjen a súlyunk (egy évet adhat hozzá az életünkhöz). 

hosszu-elet-oregedes

Levy tudományos kutatások eredményeit összegezze, hogy meghatározza, milyen hatással vannak ránk az életkorral összefonódó negatív hiedelmek, az elkerülhetetlen(nek beállított) memóriavesztés, süketség, szív- és érrendszeri problémák és demencia. A pszchológus arra a következtetésre jutott, hogy nagyon erős összefonódás van a testünk és az elménk között, amit sokszor rontanak az életkorral kapcsolatos előítéletek, negatív sztereotípiák az idősekkel kapcsolatban. Tulajdonképpen ezek teszik tönkre a jövőnket. „Amikor arról van szó, hogyan öregszünk, gyakran maga a társadalom az ok és a biológia az eredmény” – jelentette ki Levy, aki a Yale Egyetem Egészségtudományi Karának pszichológia professzora. 

Hogyan hatnak a negatív gondolatok az idősekre?

Azok, akik pozitívabb hozzáállással bírnak az öregedéssel kapcsolatban, mint a társadalom általában, egészségesebben étkeznek, többet mozognak és sokkal megbízhatóbban szedik a felírt gyógyszereiket. „Ha erősítjük a pozitív felfogást az öregedéssel kapcsolatban, az emberek stresszszintje csökken. Az alacsonyabb kortizolszint pedig alacsonyabb szív- és érrendszeri válaszreakciókat jelent” – magyarázta a pszichológus professzor. „Arra is van tudományos bizonyítékunk, hogy aki ilyen felfogással öregszik, sokkal erősebb a mentális jóllét iránti igénye és a saját magával kapcsolatos tudatossága, ami hozzájárul az egészségre való törekvéshez is.”

A szakember szerint ezért is tekinthetünk úgy az életkorral kapcsolatos felfogásra, mint közegészségügyi feladatra: fontos lenne, ha minden emberben tudatosítanák, hogy az öregedéssel kapcsolatos negatív üzenetek az egészségünkbe kerülhetnek. „Akár a háziorvos is ellenőrizhetné a mi korral kapcsolatos attitűdünket, amikor ellenőrzésre vagy gyógyszert feliratni megyünk” – tett javaslatot arra is Levy, hogyan lehetne össztársadalmi szinten kimozdítani az embereket a korral kapcsolatos negatív érzéseikből.

A járvány és a korral kapcsolatos előítéletek

A kutatások szerint a koronavírus-járvány tovább erősítette a korral kapcsolatos negatív előítéleteket, ami az életkilátásaink miatt is elég rossz dolog. „A járvány kezdetén számos mém terjedt azzal kapcsolatban, hogy a Covid-19 elsősorban az idősekre veszélyes, ők nagyobb eséllyel halnak meg a betegség miatt. A Covidot boomer bombának nevezték például” – magyarázta Levy, szemléltetve, milyen gyorsan kialakulnak az újabb és újabb negatív gondolatok a korral kapcsolatban.

Milyen idős lehet az emberi test?

A pozitív gondolatoknak hála tehát tovább élhetünk, akár 7 esztendővel is. Felmerül azonban a kérdés, mennyi ideig lehet kitolni az ember életkorát. A legidősebb ember, aki valaha élt a Földön és az életkorát megalapozott bizonyítékok támasztják alá Jeanne Calment volt, aki 122 éves korában halt meg. 

A demográfusok körében folyamatos vitatéma, vajon mennyi az ember élet határa és még mennyivel élhetünk tovább. A ma élő legidősebb ember Kane Takana volt egészen pár nappal ezelőttig, ő 119 éves korában hunyt el 2022 áprilisában. „Ő Japánban élt, egy olyan kultúrában és társadalomban, ahol az idős kor dicsőség, a japán kultúra része, hogy a társadalom részének tekintik és ünneplik az idős embereket” – mutatott rá Levy, aki érdekességként kiemelte, hogy az idős emberek gyakrabban álmodnak a barátaikkal. „Ennek oka az, hogy az érzelmi intelligencia sokat fejlődik az élet későbbi fázisaiban. Sőt, ahogy idősebbek leszünk, úgy változnak a motivációink. Sokkal többet foglalkozunk a társadalommal, embertársainkkal, az irántuk való felelősségünkről és érzéseinkről. Ezek mind hatással vannak az álmainkra.”

Forrás: Wall Street Journal Fotó: Unsplash

Olvass tovább!