Idős kutyák, egy kutatás és az emberi öregedés titkai

2020. november 21.
Homérosztól Pablo Nerudáig számos költő felfigyelt már arra, ami minden kutyatulajdonos számára nyilvánvaló: négylábú barátjuk is keresztülmegy az öregedés stációin, ahogy az emberek maguk. Most a tudomány is az érdekes jelenség felé fordult, azt remélve, hogy a kutyák öregedésének kutatása segít jobban megérteni az emberi öregedést. És, ahogy a költők korábban, a tudósok is számos párhuzamot találtak a két faj között.

Már eddigi kutatásokból is tudtuk, hogy a kutyák számos fontos dologban hasonlítanak hozzánk: hogyan viselkednek kölyökkorukban és idősen, mi történik a DNS-ükkel a kor előrehaladtával. Ez adta az ötletet a bécsi tudósoknak arra, hogy a kutyákat az emberi öregedés modelljeként tanulmányozzák, hogy többet megtudjanak a mindannyiunkat érintő jelenségről. 

kutya-oregedes-ember-szemelyiseg-dns

Változó személyiség

A bécsi kutatók border collie-kat tanulmányoztak kutatásukban. Egyik fontos eredményük, hogy tudományosan igazolták: a személyiség változik a kor előre haladtával a kutyáknál is. Megérnek, ahogy az emberek. Az egyik legizgalmasabb felfedezés mégis az volt, hogy az emberekhez hasonlóan a kutyák között is vannak olyan példányok, akik egyszerűen öregnek születnek. Ismer mindenki ilyen embert, igaz? Aki már gyermekként is komoly, felnőttes felelősségtudattal rendelkezett. „Az érettebb, felnőttesebb személyiséggel születő emberek kevesebbet változnak az élet előre haladtával. Ugyanezt tapasztaltuk a kutyáknál is” – mondta Turcsán Borbála, aki az Eötvös Loránd Tudományegyetem munkatársaként vett részt a tanulmányban. 

Pontatlan a hetes szorzó

Nagyon fontos felismerése volt a kutatóknak, hogy az a számítási mód, amely szerint egy év a kutyák életében hét emberi évnek felel meg, igencsak pontatlan. Ahhoz, hogy a kutyánk életkorát emberi évekre átszámítsuk, jó, ha van kéznél egy számológép, ugyanis a kutyánk életkorának természetes logaritmusát kell megszoroznunk 16-tal, majd hozzáadni 31-et. Ha például a kutyánk hatéves, a 6 természetes logaritmusa nagyjából 1,8, ami 16-tal megszorozva 29, ha hozzáadunk 31-et kijön, hogy a hatéves kutyánk nagyjából 60 éves lenne emberi években.

Olvastad már?

Mint a gyerekek

A tudósok arra is rámutattak, hogy a kölyökkutyák pont olyan személyiségvonásokat mutatnak, mint a kisgyerekek: nehezen taníthatók és nem figyelnek az utasításokra.

A tinédzserkorba érkező kutyák ugyan nem kínozzák módszeresen az anyjukat, viszont folyamatosan reklamálnak, ami felérhet egy gyomorba ütéssel a gazdik számára.

Ha például egy kutyakölyökkel és egy gyerekkel ragadunk otthon a koronavírus-járvány miatt, nem lenne meglepő, ha szakember segítségére lenne szükségünk, hogy átvészeljük ezt az időszakot. 

Kémiai változások az örökítőanyagban

Ám nem csak a viselkedéssel kapcsolatban folytak kutatások a kutyák öregedését illetően. A laboratóriumban is lázasan vizsgálták a DNS kémiai változásának mintázatát. A folyamat, amelyet metilációnak neveznek, nem a gének tartalmát változtatja meg, hanem azt, hogy milyen aktív a működésük. A metiláció mintázatából laboratóriumi tesztekkel megállapítható, milyen idős valaki. Köszönhetően a kutatásnak kiderült, hogy a kutyáknál is működik ugyanez a módszer. Így innentől a kutyák öregedésének elemzése lefordíthatóvá válik az emberekre is. 

A tudósok abban még nem biztosak, hogy az öregedés fizikai jelei, amelyek a kutyákon és az embereken is láthatók, milyen folyamatok következményei. Ám arra már rájöttek a metiláció mintázatából, hogy ugyanazok a gének befolyásolják mindkét fajnál a folyamatot.

„A kutyák sokkal gyorsabban öregszenek az embernél – mondta dr. Elinor Karlsson, a kutatás egyik szerzője. – Ha pedig az a célunk, hogy az embereknek segítsünk az öregedés megértésében még az életünkben, akkor olyan dolgot kell tanulmányoznunk, ami gyorsabban öregszik nálunk. Sokkal gyorsabban eredményt kaphatunk, mintha nyolcvan évet kellene várnunk, míg valaki az élete végére ér.” Ami a tudomány számára hasznos, nagyon szomorú a kutyabarátoknak. A kutyák túl gyorsan meghalnak. Életünk során többször is szembesülnünk kell ezzel, és sosem könnyű. Viszont sok olyan dolgot megtudhatunk, amellyel talán hosszabb ideig őrizhetjük meg az egészségünket idős korunkban is.

Olvass tovább!

Forrás: The New York Times
Fotó: Unsplash