Ezért a kövirózsa a magyar aloe vera

2022. április 30.
Az aloe vera mellett napjainkban méltatlanul háttérbe szorul az egyik legsokoldalúbb európai gyógynövény, a kövirózsa. Pedig jótékony hatásainak száma szinte végtelen, mellékhatásai pedig tulajdonképpen nincsenek.

Már az ókorban is felfigyeltek a kövirózsára, bár ekkor még azért ültették, hogy megvédje az otthonokat a villámcsapástól. Valószínűleg ez az egyetlen olyan felhasználási módja, amit a tudomány még nem bizonyított (a villámhárító hatásosabbnak is bizonyult erre a célra), viszont az orvoslásban azóta is különféle célokra alkalmazzák a kövirózsát. 

Valószínűleg minden kisgyerekes szülő találkozik vele, amikor először fájdul meg a füle gyermekének. A kövirózsából készült cseppek ugyanis hatékonyak bizonyos típusú fülgyulladások kezelésében is. Ám ez csak egy a sok jótékony hatás közül, húsos leveleivel pedig nemcsak külsőre hasonlít az aloe verára, de hasonlóan sokoldalú is. 

kovirozsa-gyogyhatas

Magas csersav-, gyümölcssav- és C-vitamin-tartalma miatt használják a gyógyászatban a kövirózsát. Abban is hasonlít az aloe verára, hogy ha a leveleit elvágjuk, egy zselészerű, hűsítő nedv szivárog a kövirózsából. Ez alkalmazható aztán gyulladáscsökkentőként, napégésre, sebek kezelésére. 

A kövirózsa jótékony hatásai azonban nem állnak meg itt, hatásos lehet:

  • fertőzésekre
  • rovarcsípésre
  • vágott sebekre, égési sérülésekre
  • szájon megjelenő herpesz kezelésére
  • futószemölcs leszárítására
  • fülfájás enyhítésére a fülbe csepegtetve

A kövirózsából készült cseppek emellett a szépségápolásban is bevethetők például a májfoltok, pigmentfoltok, pattanások ellen. 

Forrás: Eating Well Fotó: Unsplash

Olvass tovább!