„A férjem egy régi szerelmével barátkozik. Aggódnom kellene?”

2022. május 02.
Mindig jó dolog, ha őszinték vagyunk életünk párjával az érzéseinkkel kapcsolatban, akkor is, ha azok éppen nem túl pozitívak, ám mielőtt nekiesnénk, célszerű átgondolnunk, mit is szeretnénk, és készüljünk fel arra is, nem biztos, hogy nekünk tetsző választ kapunk.

„Nem régóta vagyunk házasok. 2020-ban találkoztunk, az első járvány miatti korlátozások idején. Randizni kezdtünk, és a dolgok nagyon gyorsan alakultak köztünk. Hat hónappal ezután találtam egy e-mailt a számítógépén, amit az egyetemista kori szerelme írt – kezdte a történetüket a harmincas éveiben járó nő. – Amikor először találkoztunk, a férjem beszélt nekem róla, és arról, hogy 20 évvel ezelőtt szerelmesek voltak egymásba, és össze akartak házasodni, ám a férjem családja megakadályozta. A nő ezután férjhez ment valaki máshoz, és eltűnt a párom életéből. Az e-mail egy rövid levélke volt teljesen általános dolgokról, semmi olyan nem volt benne, ami átlépné azt a bizonyos határt.

Mégis felzaklatott, hiszen a párom tartja vele a kapcsolatot. Néhány héttel később szembesítettem vele, és ő elmondta, hogy egy hónappal azelőtt írt először a nő neki, hogy elmondja, megbocsátott. A férjem azt is hozzátette, hogy hatalmas megkönnyebbülés volt számára, hogy volt szerelme szóba állt vele, mivel a szakítást sosem heverte ki, és útjába állt minden jövendőbeli kapcsolatának.

hazassag-megcsalas-dilemma

Nem sokkal ezután összeköltöztünk, és összeházasodtunk. Azután egyik nap valamiért használnom kellett a telefonját, és megláttam az üzenetváltásukat. A Facebookon hónapok óta beszélgettek. Kétórás videóhívások – mi sosem beszéltünk 20 percnél többet telefonon! A legutolsó hívás két héttel azelőtt volt, hogy hozzá költöztem volna. 

Próbálom azzal nyugtatni magam, hogy az összeköltözésünk fordulópont volt a férjem számára, és miután köztünk komolyra fordultak a dolgok, már nem beszélgettek ennyit. Szeretném azt hinni, hogy elmondta a volt szerelmének, hogy összeköltözünk, így többé nem kereste. De ez nagyon mélyen bánt. Tudom, hogy szeret a férjem és én is szeretem őt. Egyszerűen csak nem értem, miért tette ezt. Mi lesz, ha megint felbukkan? Mi történik?” – tette fel a kérdést a feleség.

„Ha ismét kapcsolatba lépnek egymással, miért lennének mások a férj üzenetei, mint amiket korábban küldött a kapcsolatuk alatt? Mi változhatna? – kérdezett vissza a párkapcsolati szakértő. – Vannak párok, akik kapcsolatban maradnak szakítás után is, és vannak, akik nem.”

Nem feltétlenül könnyű elfogadni, ha a párunk tartja a kapcsolatot egy olyan emberrel, aki korábban a szerelme volt, de szakítottak. És most a mi szerelmünk. De a szakember szerint a dolgok nem feltétlenül feketék vagy fehérek.

Nem tehetünk úgy, mintha sosem létezett volna

Stephen Blumenthal klinikai szakpszichológus különösen érdekes nézőpontból közelíti meg a kérdést. Szerinte már maga a tény, hogy a járvány alatt ismerkedett meg a férj és a feleség, fontos tényező, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni. „Ez nem egy normális időszak volt a kapcsolatok szempontjából. A párok kénytelenek voltak együtt lenni. Az ilyen helyzetekben a párkapcsolat nagyon gyorsan fejlődik, és hajlamosak a felek idealizálni, és amikor a valóság szembejön, sokként hathat” – mondta a szakember, aki szerint pont az lehetett a baj a fiatal nő házasságával is, hogy túl gyorsan történt minden.

Azt mondta, nem tudott a Facebook-üzenetekről a házasságig. Ez megváltoztatta vajon a döntését? Hozzáment volna úgy is a férjéhez, ha tud róla?

A pszichológus szerint minden joga megvan a feleségnek arra, hogy számon kérje ezt a férjén. „Fontos viszont feltenni magának a kérdést, mire van valóban szüksége, mit szeretne, és ezek tudatában adni esélyt a párjának, hogy bizonyítson, vagy sem. Nem kell, hogy a kétségeit és félelmeit elfojtsa, és úgy tegyen a feleség, mintha a probléma nem létezne, vagy csak ő csinálna belőle problémát. Az ilyen igények és szükségletek semmibe vétele és negligálása éket ver a legjobb kapcsolatokba is.”

A biztonság vágya

A párkapcsolat nélkülözhetetlen eleme a biztonság érzése. „Mindannyiunknak szüksége van a pszichológiai biztonságra –mondta Blumenthal. – Fontos teljesen feltárni ebben a konkrét esetben is, hogyan érez a férje iránt a feleség, és a férjnek muszáj megértenie ezeket az érzéseket.” A tiszta, egyenes kommunikáció szintén nagyon fontos: pontosan el kell mondanunk, mit érzünk és mire van szükségünk. Ez félelmetes lehet, hiszen teljes, csupasz valónkban állunk ott, sebezhetően, a másik ember pedig lehet, hogy nem fogadja ezt el. Ha megtesszük, azzal azonban erősebbek leszünk.

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash

Olvass tovább!