6 természetes módszer a szénanátha kezelésére

2022. május 23.
Egyre durvább az allergén virágpor koncentrációja a levegőben, amit meg is éreznek az arra érzékenyek. Elérkezett a tüsszögés, orrfolyás, viszkető szem és kaparó torok szezonja, a szénanátha ideje. Sokat enyhíthetünk tüneteinken gyógyszermentes megoldásokkal is.

Május közepén jön el az a pont, amikor beindul a pollenszezon a pázsitfűfélék virágzásával, és innentől nincs megállás. Jönnek a fák, gazok, és augusztustól a legtöbb allergiás réme, a parlagfű. Akik minden évben megszenvedik ezt az időszakot, azok számára nagyon fontos, hogy előbb lépjenek, és kezdjék szedni a gyógyszereket, minthogy megjelennek a tüneteik. Ha egyszer a szervezet elkezd hisztamint termelni válaszreakcióként a pollenre, már sokkal nehezebb ugyanis megállítani. Ha mégis így jártunk, segíthetünk szervezetünknek az alábbi módszerekkel a szénanátha kellemetlen tünetei ellen.

allergia-szenanatha-maszk

Immunterápia

Az úgynevezett immunterápia – amikor egyre nagyobb dózisban juttatnak az allergiás szervezetébe tabletta, injekció vagy spray formájában abból a pollenből, amire allergiás – segíthet, hogy a szervezet többé ne legyen érzékeny az adott anyagra. Visszafordítja az immunrendszer túlérzékenységi reakcióját. Ez ugyan meg nem gyógyítja az allergiát, de hatásos kezelés lehet, ám ezt a szezonon kívül kell elkezdeni. 

Ne menjünk reggel az utcára

A pollenkoncentráció reggel és alkonyatkor a legmagasabb a levegőben, amikor melegszik, illetve kezd hűlni az idő. A hőmérsékletváltozás ugyanis olyan áramlatokat kelt, melyek még jobban felkavarhatják a polleneket, így a szénanátha tünetei felerősödhetnek ezekben az időszakokban. 

Mossunk hajat minden este

Bár egyelőre tudományosan nem igazolt hatásossága, ám a szakértők szerint ha esténként hajat mosunk, csökkenthetjük a szénanátha éjszakai tüneteit. Mivel a hajszálakra tapadva rengeteg allergizáló virágpor kerülhet a párnánkra, onnan pedig forgolódás közben az arcunkra, érdemes tiszta hajjal ágyba bújni. A szakemberek a nagy méretű napszemüveget is javasolják napközben, mivel így a szemünkbe is jelentősen kevesebb pollen kerülhet, így a szemviszketés mérsékelhető.

Irány a tengerpart!

Vagy a hegyekbe! Ha tehetjük, utazzunk el minél messzebbre azoktól a fáktól, füvektől, melyek kiváltják allergiás tüneteinket a virágzás idején. A tengerpartokon nagyon kevés a növényzet, így itt jó eséllyel minimális szénanáthát tapasztalhatunk csak. Sokunknak azonban erre még nincs esélye nyár előtt, így az eső lehet a megmentőnk, mely kimossa a levegőből a polleneket.

Relaxáljunk

A stressz miatt nemcsak kortizol hormon, de hisztamin is termelődik a szervezetünkben, így kiválthatja az allergiás tüneteket a bennünk felgyűlt feszültség, idegesség is. Ha már eleve szénanáthától szenvedünk, a stressz biztos, hogy ront a tüneteinken. A relaxálás, napközben megtett séta, olvasás, vagy bármi, ami kikapcsol és megnyugtat, sokat javíthat az állapotunkon és kedélyünkön. 

Hordjunk maszkot

Mindenki utálja már a maszkot, de aki allergiás, mégis sokat profitálhat belőle, ha felteszi, amikor szabad téren sétál. Egy friss kutatás eredményei szerint akár 40 százalékkal is csökkentheti az erős allergiában szenvedők tüneteit, mint a tüsszögés, orrfolyás, torokkaparás, ha a pollenszezon csúcsán két héten át orvosi vagy FFP2-es maszkot viselnek. A közepesen erős tüneteket 30 százalékkal javítja a sebészi maszk, és 40 százalékkal az FFP2-es. Az enyhe szénanáthát tapasztalók több mint felének szinte teljesen elmúltak a tünetei, amikor maszkot viseltek.

Forrás: The Telegraph Fotó: Getty Images

Olvass tovább!