Így ölj meg minden baktériumot a mosogatószivacson

2022. május 29.
Gondoljunk csak bele: a mosogatószivacs célja, hogy tisztára mossuk vele a tányérokat, evőeszközöket. Viszont a szivacs igazi baktériumtelep lehet a benne maradó ételmaradványok miatt, így ha nem tisztítjuk meg néhány naponta, valójában a kórokozókat kenjük szét az edényeinken.

A Good Houskeeping Intézet a New Jersey-i EMSL Analitikai Tesztelő Laboratóriummal együttműködve vizsgálta meg, melyik módszer tünteti el a baktériumokat a mosogatószivacsról. Tesztelték a mosogatógépet, mikrohullámú sütőt, mosógépet, fehérítőt és az ecetet is. Ezek közül a fehérítő nyert, ám nem mindegy, hogyan alkalmazzuk, és azt is fontos szem előtt tartanunk, hogy még ha rendszeresen fertőtlenítjük is, a mosogatószivacs akkor sem tart örökké. Még heti tisztítással is két-három hetente újat kell elővennünk.

mosogato-szivacs-fertotlenites

A fertőtlenítés menete:

  1. Keverjünk össze 200 ml fehérítőt 1,5 liter vízzel.
  2. Áztassuk be a szivacsot öt percre, majd öblítsük ki.

A módszer tehát végtelenül egyszerű, és a vizsgálatok szerint a baktériumok 99,9 százalékát kiirtja mind a műanyag, mind a cellulóz szivacsból. Bár a fehérítő a leghatásosabb, három más módszert is alkalmazhatunk, ha ódzkodunk a vegyszerektől.

  • A mikrohullámú sütő a második legjobb a szivacson megtelepedő kórokozók ellen. Tegyük a szivacsot annyi vízbe, hogy ellepje, majd mikrózzuk meg magas hőfokon egy (a műanyagot) vagy két (a cellulózt) percig.
  • Mosogatógépben is elég jó aránnyal pusztulnak el a baktériumok, ide egyszerűen tegyük be az edényekkel együtt magas hőfokú mosásra.
  • Az ecet is jó megoldás, ha öt percre beáztatjuk annyi tömény, 20 százalékos ecetbe a mosogatószivacsunkat, hogy ellepje. 

Forrás: Good Housekeeping Fotó: Unsplash

Olvass tovább!