Lábikragörcs: így szabadulj meg tőle, hogy soha többé ne jöjjön vissza!

2022. május 30.
Gyakori és nagyon fájdalmas jelenség, különösen kegyetlen lábikragörcsre ébredni az éjszaka közepén. Az intenzív fájdalom gyors megszüntetésére néhány egyszerű módszer is elég, ahhoz azonban kicsit többet kell tennünk, hogy lehetőleg ne térjen vissza soha többé.

Leggyakrabban a talpunkban és/vagy a vádlinkban jelentkezik a hirtelen fellépő és nagyon fájdalmas izomgörcs. Ez lehet, hogy néhány perc múlva magától elmúlik, de olyan is előfordulhat, hogy egy kemény izomcsomó keletkezik a görcs helyén a bőr alatt. Másnap pedig izomlázszerű érzést figyelhetünk meg az érintett területen.

A lábikragörcs bármikor megtörténhet, ám a felnőttek 60 százaléka éjszaka tapasztalja leggyakrabban. Intenzív sport, rúgó mozdulatok, futás vagy úszás közben is gyakori. Bár az izomgörcs a vádliban fordul elő legnagyobb eséllyel, hasonló fájdalom felléphet bárhol a testünkben – a combizomtól a bicepszen, tricepszen át akár a hasizmokban is. De hogyan szüntethetjük meg gyorsan?

izom-gorcs-kezeles

1. Nyújtással

A jelenség mögött általában az izom túlhasználata áll. Az érintett izomcsoport nyújtása a legjobb módja annak, hogy a görcsöt oldjuk – mondta Lisa Nichole Folden gyógytornász. – Az is fontos, hogy nyugodtak maradjunk, lélegezzünk és óvatosan mozgassuk ki a lábunkat vagy az érintett testrészt abból a helyzetből, ahol begörcsölt.”

Ha a vádlink görcsölt be, nyújtsuk ki a lábat lassan. „Olyan érzés lehet, mintha képtelenek lennénk erre, de biztos, hogy megy. Az izom nem erősebb nálunk” – mondta Folden. Ha ez sikerült, a görcs néhány másodperc múlva elmúlik. A vádli alaposabb megnyújtásához pipáltassuk a lábfejet, ha kinyújtottuk a lábat, majd sarokjárásban tegyünk meg néhány lépést. Hogy ne is görcsöljön be újra a lábunk, még azután is tartsuk fenn a nyújtást pár percig, miután maga az éles fájdalom elillant.

2. Masszázzsal

„A nyújtás a legjobb arra, hogy gyorsan megszüntessük a görcsöt, a masszázs viszont az utána maradó fájdalomérzet csökkentésében segíthet – mondta a gyógytornász. Használhatjuk a kezünket, SMR-hengert, görgőket vagy más masszázseszközt. – Bármi hatásos lehet, de a legjobb mégis az úgynevezett kereszt irányú dörzsölés. A vádliban az izom a térd hátuljától a sarokig fut le, így ezt a testtájat erre merőlegesen célszerű masszírozni, jobbról balra, balról jobbra.”

3. Víz és elektrolitok pótlásával

A dehidratáció vagy bizonyos ásványi anyagok alacsony szintje a szervezetünkben okozhat izomgörcsöket. „Ha sejtjük, hogy ilyen dolog állhat a háttérben, azonnal pótoljuk a folyadékot vagy az ásványi anyagokat, elektrolitokat. Ez például egy kemény edzés vagy más fizikai terhelés hatására gyakori” – mondta a szakember.

Az izotóniás sportitalok működhetnek, ám ilyenkor figyelni kell arra, hogy sok cukor lehet bennük. A kókuszvíz remek helyettesítője lehet ezeknek, mivel kevesebb cukrot és legalább annyi ásványi anyagot tartalmazhat, mint a sportitalok.

4. Meleggel, hideggel, esetleg mindkettővel

A meleg és a hideg is szinte azonnal megszüntetheti az izomgörcsöt, sőt, a görcs utáni regenerációban is segíthetnek. A meleg lazító hatású, így nyugodtan alkalmazzuk, ha úgy érezzük, jólesne. A hideg inkább fájdalomcsillapító hatású, ami a görccsel járó erős fájdalomérzetet csökkentheti. „Hogy inkább a meleget vagy hideget alkalmazzuk, azt egyértelműen az dönti el, kinek mi esik jól. Ez vonatkozik arra is, mennyi ideig maradjon rajta a borogatás, pakolás” – mondta a gyógytornász.

5. Ülőfürdőzéssel

A fürdő nem is a görcs oldásában játszhat szerepet, hanem a meleg fürdő a fájdalmat segíthet enyhíteni a roham után. Ha tengeri sós ülőfürdőt készítünk, az még jobban ellazíthatja az izmokat. Ennek hátterében a fürdősó ásványianyag-tartalma állhat, ami a bőrön át felszívódva elérheti az izmokat is.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!