Ez történik a testeddel, ha nem iszol elég vizet

2020. július 30.
Szakértők szerint legalább napi nyolc pohár vizet kell meginnod ahhoz, hogy megfelelően működjön a folyadékháztartásod. Ha nem iszol eleget, könnyen kiszáradhatsz, ami azt jelenti, hogy több folyadékot fogsz veszíteni, mint amennyit beviszel a szervezetedbe. A kiszáradásnak, vagy más néven dehidratációnak pedig komoly következményei is lehetnek.

Szemszárazság

Ha nem kap elég folyadékot a szervezeted, a szemed sem fog tudni megfelelő mennyiségű könnyet termelni, ez pedig könnyen szemszárazsághoz vezethet. A szemszáraraszág leggyakoribb tünetei közé tartozik az égő, idegentest érzés a szemben, „mintha porszem ment volna bele”.A szem gyakran vörös, fájdalmas, csíp vagy esetleg viszket.

Izomgörcsök

Ha folyadékot veszítesz, akkor az agyad és az izmaid közötti idegi kapcsolatok sem működnek megfelelően, erre pedig az izmok görcsöléssel reagálnak. Ráadásul ha még keményen edzel is, és folyadékot veszítesz, akkor könnyen felborulhat a szervezetedben az elektrolitok egyensúlya, amitől nemcsak izomgörcseid lehetnek, hanem az izomláz kialakulására is jóval nagyobb az esély.

Olvastad már?

Szédülés

A folyadékháztartás egyensúlya azért is fontos, mert szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában is. Ha nincs elég folyadék a szervezetedben, akkor a vérnyomásod könnyen leeshet, ez pedig kábultsághoz, bágyadtsághoz, zavarodottsághoz vezethet. De az egyensúlyodra is kihathat, szédülést és hányingert is okozhat.

Száraz bőr

Ha nem iszol eleget, az egész tested kiszáradhat – beleértve a bőrödet, a hajadat, sőt még az ajkadat is. A szervezeted ugyanis dehidratáltság esetében elsősorban a nem létfontosságú szervektől vonja el a nedvességet – így például a bőrtől. A kiszáradt bőr gyorsabban öregszik, könnyebben jelennek meg rajta a ráncok is, úgyhogy már csak ezért is érdemes odafigyelni a folyadékbevitelre.

Vesekő

Hosszú távon a folyadékhiány az egyik legfontosabb kiválasztó szervet, a vesét is megbetegítheti, és akár vesekő képződéséhez is vezethet. Ha nem iszol eleget, nincs ami kimossa a szervezetből a vizeletből kicsapódott kalciumlerakódásokat, amik így kristályokat képezve felhalmozódnak a vesében.

Olvass tovább!

Forrás: bustle.com

Fotó: Unsplash