A férfiaknak jobban sajog a lelke szakításkor

2021. november 06.
Az általános társadalmi nézet szerint a férfiak sokkal kevésbé elkötelezettek érzelmileg egy kapcsolatban, mint a nők. Ez azonban nem így van, derült ki egy friss kutatásból, mely szerint a férfiak erősebb lelki fájdalmat éreznek, amikor a párkapcsolatuk zátonyra fut, mint a nők.

A Lancaster Egyetem pszichológusai által vezetett tudományos kutatást az online támogató csoportokban, melynek eredményei szerint a férfiak erősebb érzelmi fájdalmat élnek át szakításkor, mint a nők. A nemzetközi kutatócsoport elemzése az első volt, melyet a párkapcsolati problémákkal kapcsolatban ilyen nagy méretű adatbázison végeztek. A tanulmány célja az volt, hogy feltérképezzék, hogyan csapódnak le az emberekben a leggyakoribb párkapcsolati problémák, és ennek tanulságait ültessék át a pszichoterápia gyakorlatába. 

ferfi-szakitas-lelek-fajdalom

Benyomások helyett beszéljenek a tények

„A legtöbb, amit a párkapcsolati problémákról tudunk, olyan tanulmányokból származik, melyeket terápiára járó emberekkel készítettek. Ez magában foglalja azt, hogy szubjektív szűrőn keresztül kapjuk az információkat, illetve hogy csak a társadalom azon rétege jelenik meg benne, melynek van pénze, ideje és motivációja arra, hogy dolgozzon a párkapcsolati problémáin – magyarázta Charlotte Entwistle, a tanulmány vezető szerzője. – Nemcsak azt akartuk megtudni, melyek a leggyakrabban tapasztalt problémák egy párkapcsolatban általánosságban, hanem azt is, ki tapasztalja erősebben a problémákat.”

Ehhez a kutatócsoport több mint 184 ezer ember demográfiai és pszichológiai jegyeit elemezte anonim online fórumokra írt bejegyzéseken keresztül. A kutatók ezután statisztikai módszerekkel meghatározták, melyek a leggyakoribb témák, amik felmerülnek, így elkészítették a párkapcsolati problémák térképét.

Kommunikáció az élen

Az eredmények szerint a kommunikációt említették a leggyakrabban, ötből egy ember jegyezte meg, hogy nehéz megbeszélni a problémáit párjával, nyolcból egy ember pedig bizalmi problémákra panaszkodott. 

Nem várt eredményeket is kaptak a kutatók: az adatokból kirajzolódott annak mintázata is, hogy a különböző témák melyik nemet érintették jobban. „Ahogy haladtunk a tanulmányunkkal, rájöttünk, hogy ez remek lehetőség annak tesztelésére, mennyire helytállóak a párkapcsolatokra vonatkozó nemi sztereotípiák – mondta dr. Ryan Boyd vezető kutató. – Például a férfiak valóban kevésbé elkötelezettek érzelmileg a kapcsolatban, mint a férfiak? Vagy ez egyszerű stigma a férfiakkal szemben?”

Az elemzés szerint a leggyakoribb téma, amit az emberek a párkapcsolati problémákról felhoztak, az ezek által okozott lelki fájdalom, nem maga a probléma. A szívfájdalom volt a leggyakoribb szó, amit a megbánás, szakítás, sírás és összetört szív kifejezések követtek. 

A férfiak beszéltek többet róla

Szemben azzal, amit elsőre gondolnánk, a kutatók azt figyelték meg, hogy a férfiak sokkal inkább beszéltek az összetört szívükről, mint a nők. Ez már önmagában ellentmond azzal az általános vélekedéssel, hogy a férfiakat az érzelmek nem érdeklik túlságosan egy kapcsolatban. „Az, hogy a férfiak hozzák fel gyakrabban a szívfájdalom témáját, azt jelenti, hogy legalább annyira bevonódnak érzelmileg a párkapcsolatukba, mint a nők” – mutatott rá Charlotte Entwistle.

Máshol keresik a támaszt

Azt azonban hozzátették a kutatók, hogy az elemzések azt is világosan megmutatták, az online támogatást inkább a férfiak keresik párkapcsolat ügyben, nem a nők. „Általában a nők azok, akik felismerik a problémát  és terápiára mennek, nem a férfiak – mondta dr. Ryan Boyd. – Ha lemossuk a társadalmi stigmát a férfiakról és természetesnek tekintjük, hogy ők is kérhetnek segítséget és megoszthatják, kifejezhetik érzelmeiket, meglátjuk, hogy ők is legalább annyi erőfeszítést tesznek egy-egy kapcsolatba, mint a nők.”

Forrás: Science Daily Fotó: Unsplash

Olvass tovább!