Ezért kellene mindig meztelenül aludnod

2021. december 04.
Rengeteg előnye van annak, ha ruha nélkül térünk este nyugovóra. Nem is gondolnánk, milyen jót tesz az egészségnek.

Kétségtelenül megvan annak a varázsa, ha csupasz testtel bújni be a párunk mellé az ágyba. Ám nem csak azért jó meztelenül aludni, mert így a másik ember bőrét érezhetjük a miének az elnyűtt pólója helyett. Sőt, nem is kell ahhoz másik emberrel aludnunk, hogy javuljon az egészségünk és a szexuális életünk a meztelenül alvástól.

meztelen-alvas

Gyorsabban elalszunk

A brit Nemzeti Alvás Alapítvány felmérései szerint az az időtartam, amennyi szükséges ahhoz, hogy éber állapotból az elalvásig jussunk, jelentősen összefügg azzal, mennyire jó az alvásunk minősége. Valószínűleg nem lep meg senkit, de minél tovább bámuljuk a plafont és számoljuk a bárányokat, annál rosszabbul alszunk aznap éjszaka. A gyors elalváshoz a kulcs az, hogy minél gyorsabban csökkenjen a testünk hőmérséklete. Ez adja ugyanis a jelzést a szervezetünknek, hogy ideje elaludni. Az egyik legegyszerűbb módszer pedig a testünk hőmérsékletének csökkentéséhez, ha kibújunk a ruháinkból. 

Jobban alszunk

A testünk hőmérsékletének csökkenése nem csak segít gyorsabban álomba merülni, de ahhoz is hozzájárul, hogy nyugodtabban aludjunk. „Rengeteg előnye van a mélyebb alvásnak, a meztelenség pedig gyakran segít, hogy közelebb jussunk ehhez” – magyarázta dr. W. Christopher Winter alvásspecialista. 

A szakértő szerint a 18,5 Celsius-fokos szobahőmérséklet az optimális az alváshoz. A testünk hőmérséklete viszont hullámzik az alvásciklusok során, ezért könnyítheti meg a dolgot, ha meztelenül vágunk neki az éjszakai pihenésnek. Ezután takarókkal és plédekkel kontrollálhatjuk a hőmérsékletet, ami sokkal egyszerűbb, mint azt kockáztatni, hogy a pizsamánkat kell rétegeznünk, így megzavarva az éjszakai pihenést. 

Javulhat a párkapcsolatunk

Egy amerikai kutatás szerint azok, akik meztelenül fekszenek le aludni, boldogabb párkapcsolatban élnek. A vizsgálatba ezer felnőttet vontak be, akik házasságban vagy élettársi kapcsolatban éltek, hogy megnézzék, milyen érzéseik vannak a párkapcsolatukról. A meztelenül alvók 57 százaléka mondta azt, hogy boldog, míg a pizsamaviselők 48 százaléka, a hálóinget hordók 43 százaléka mondta ugyanezt. Az éjszakánként kezeslábasban alvóknak csupán 38 százaléka volt boldog a kapcsolatában. 

Ugyanez nem egy tudományos kutatás, ám alapvetően érthető, miért elégedettebbek azok, akik pőrén bújnak össze az ágyban. „A bőrkontaktus oxitocin hormon termelődését indítja be a szervezetben, ami pozitív hatással van az intimitásra és kötődésre” – mondta dr. Winter. 

Csökkenti a stresszt és szorongást

A felszabaduló oxitocin egy másik jótékony hatása a kötődés erősítésén kívül, hogy csökkenti a stresszt. „Ez nem érvényesül ugyan, ha egyedül alszunk, ugyanakkor a ruháinktól való megszabadulás alvás előtt azt jelzi, hogy teljesen oldottak vagyunk a környezetünkben és biztonságban érezzük magunkat, ami jó eséllyel jelenti azt, hogy mélyen tudunk aludni” – mutatott rá az alvásszakértő. A mély alvás során csökken a szervezetben a stresszhormon, a kortizol termelése, ezáltal csökken a vérnyomás, így a szívroham és stroke kockázata is. 

Többet szexelnek, akik meztelenül alszanak

Ha csak tisztán a logikai alapon nézzük, akkor is belátható, miért szexelnek többet azok a párok, akik meztelenül alszanak. Egyszerűen több alkalom adódik rá. A több szex ugyan nem jelent egyet a jobb szexszel, azonban a mondás is úgy tartja, hogy a gyakorlat teszi a mestert. 

Javítja a hüvelyflóra egészségét

„A meztelen alvás során a hüvely szabad szellőzését is biztosítja, ami nagyon fontos az általános egészség szempontjából” – mondta dr. Winter. A szoros alsóban (főleg ha nem is természetes anyagból készült), sokkal nagyobb eséllyel lesz hüvelyi gombás fertőzésünk, mivel ennek kedvez a nedves környezet. 

Fogyhatunk is vele

Ahogy már említettük, a meztelenség segít csökkenteni a testünk hőmérsékletét, ami javítja az alvásminőséget. A hosszabb ideig tartó mélyalvás pedig hozzájárul az optimális testsúly eléréséhez. „Egy másik haszna is van a súlyunkra nézve a pőre alvásnak. Mivel a ruha nem melegíti a testünket, így egy hidegebb éjszakán saját magunkat kell belülről fűtenünk, ezáltal több kalóriát égetünk el” – mutatott rá az alvásszakértő. 

Fiatalít

Nem várhatjuk el, hogy az éjszakai krém dolgozzon egyedül. A fiatalság megőrzésének egyik titka a meztelenül alvás lehet. Itt megint csak a mélyalvás játszik jelentős szerepet: ilyenkor termelődik ugyanis növekedési hormon, ami amellett, hogy gyermekkorunkban segít nagyra nőni, a fertőzések elleni harcban, a nappali stresszből való felépülésben és a sejtmegújulásban is nagyon fontos.

Javítja az önbecsülést

Sokat segíthet abban is a meztelenül alvás, hogy kényelmesebben érezzük magunkat a bőrünkben, így magabiztosabbá válhatunk. Egy korábbi tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy ha a nap egy részét ruha nélkül töltjük, az javítja a testképet és az önbecsülést. Az önbizalom nemcsak boldogabbá tesz, de megalapozza a sikert életünk más területein is. 

Ha még az egészségünkre, párkapcsolatunkra, szexuális életünkre gyakorolt jótékony hatások sem győztek meg minket arról, hogy meztelenül aludni jó, van még egy utolsó, nyomós érvünk: a kevesebb mosnivaló.

Forrás: Women’s Health Fotó: Unsplash

Olvass tovább!