Fogyni szeretnél? Ez a 8 dolog mindig legyen a bevásárlólistádon!

2022. május 25.
A megszorító fogyókúrákat erőltető diétakultúra még mindig tartja magát, pedig már tudományosan bizonyított tény, hogy nem egészséges és nem is fogyunk gyorsabban, ha teljesen egészséges élelmiszercsoportokat – mint például a szénhidrátok, glutén- vagy tejtermékek – teljesen kizárunk az étrendünkből. Válogassuk meg inkább, mit és hogyan fogyasztunk a különböző tápanyagokból!

Sokkal inkább arra kellene koncentrálnunk, miből kell többet ennünk ahhoz, hogy fogyjunk, semmint a kalóriák szigorú számolására és arra, hogy bizonyos dolgokat egyáltalán ne együnk. A dietetikusok szerint az alábbi 8, rostban és fehérjében gazdag élelmiszernek ott kellene lennie mindig a bevásárlólistánkon, hiszen anélkül csökkenthetjük a bevitt kalóriák számát ezekkel, hogy megvonnánk magunktól bizonyos tápanyagokat.

fogyokura-8-etel-bevasarlolista

1. Leveles zöldek

„Ha feltornázzuk a zöldségbevitelünket, az nemcsak a fogyókúrához, de általánosságban az egészségesebb élethez jó kezdet – mutatott rá dr. Jessica Ball belgyógyász. – Ha minden étkezés mellé eszünk egy tál salátát, egyszerűen növelhetjük a rostbevitelünket.”

A leveles zöldek – spenót, leveles kel, kelkáposzta, saláta és káposzta – rostot és vizet tartalmaznak, ezért segítenek megelőzni, hogy dehidratálttá váljunk, ráadásul nagyon kevés kalóriát tartalmaznak.

2. Pattogatott kukorica

A rágcsálnivalók egészséges pótlása a sikeres fogyás egyik kulcslépése. Ha jól választunk, mit rágcsálunk, segítenek fenntartani a teltségérzetet két étkezés között. A pattogatott kukorica például – a natúr változat, nem az előre vajazott, zsíros mikrós típusok – jó alternatíva chips és kekszek helyett. Gondoljunk csak bele, akár 4 gramm rostot is tartalmazhat 3 csészényi adag!

3. Extraszűz olívaolaj

Ha már saláta, akkor az olívaolaj sem hiányozhat a bevásárlókosarunkból. Egy evőkanál 14 gramm egészséges zsírsavakat tartalmaz, ami segít a koleszterinszint egyensúlyának megőrzésében és megvéd a szívbetegségek ellen. „Arról nem is beszélve, hogy egy kis olívával minden sokkal finomabb – mutatott rá dr. Breanna Killeen dietetikus. – Élettani szempontból pedig a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához van szükségünk az elégséges zsírbevitelre, aminek tökéletes forrása az olívaolaj.”

4. Joghurt teljes tejből

Bármit is állítsanak a trendi diéták, a tudomány jelen állása szerint a teljes tej nem okoz elhízást. Sőt, valójában segít megelőzni. Az alacsony zsírtartalmú joghurtok lehet, hogy kevesebb kalóriát tartalmaznak, de zsír hiányában sokkal kevésbé finomak. Ráadásul a teljes tejből készült joghurt tovább tart jóllakottan, így nem akarunk nassolni két étkezés között. A joghurt segíti a csontok képződését, egészséges mennyiségű fehérjéhez juthatunk belőle, a probiotikumra pedig az emésztésünknek van nagy szüksége. Vásároljunk natúr változatot, és ízesítsük mi magunk granolával, mézzel vagy gyümölcsökkel. 

5. Chiamag

Kicsi, de annál nagyszerűbb a chiamag, ami a fogyás titkos fegyvere lehet. „Ha növelni akarjuk a rostbevitelt, nem maradhat le a chia a bevásárlólistánkról – mondta a dietetikus. – Ezek az apró magok lenyűgözően sok, 10 gramm rostot tartalmaznak és 5 gramm proteint már 2 evőkanálnyi adagban.”

Nemcsak a fogyásban és a derékkörméret csökkentésében játszhat szerepet a chiamag fogyasztása, de a belső szerveink egészségéhez is hozzájárul. A chiát a legjobb a zabkásánk, saltánk vagy turmixunk tetejére hintve fogyasztani, így észrevétlenül és különösebb plusz erőfeszítés nélkül csempészhetjük be a mindennapjainkba.

6. Tojás

Vitathatatlanul a legsokoldalúbb étel a tojás, süthetjük, főzhetjük, ehetjük reggelire vagy ebédre sült rizshez, ráadásul gyorsan elkészül. (Próbáld ki pédlául ezt az isteni török tojásreggelit!) „Különösen annak lehet előnyös, aki nem akar sok szénhidrátot fogyasztani vagy gluténmentesen kell étkeznie, viszont növelnie kellene a fehérjebevitelét – mutatott rá Killeen. – A tojás ráadásul remek zsír- és mikrotápanyag-forrás, máshonnan nem is juthatunk például biotinhoz vagy D-vitaminhoz, ezért semmiképp sem szabad kizárnunk az étrendünkből.”

7. Zabpehely

Egészséges reggelit akarunk? Együnk zabkását! A kutatások szerint azok, akik rendszeresen zabkását reggeliznek, egészségesebb és vékonyabbak, ráadásul gyorsabban fogynak, ha szükséges. „A zabpehely tele van rosttal, különösen vízben oldódó rostból tartalmaz nagy mennyiséget, ami segít fenntartani a teltségérzetet és csökkenti a koleszterinszintet – magyarázta Ball. – A nagy mennyiségű rost fogyasztása és a rendszeres reggelizés pedig segít a fogyásban. Ráadásul a zabpehely olcsó is, így bérelt helye kell, hogy legyen a kamránkban.”

8. Olajos magvak

Ha nem vagyunk allergiásak, az olajos magvak és magvajak tökéletes rágcsálnivalók. Tele vannak egészséges zsírokkal, rosttal és fehérjével. A változatosság másik nagy erénye az olajos magvaknak, mindegyik egyformán egészséges és megvéd az elhízástól, a diabétesztől.

Forrás: Eating Well Fotó: Unsplash

Olvass tovább!