6 étel, amit kerülj el, ha magas a koleszterinszinted

2022. május 23.
Ha magas az úgynevezett rossz, azaz az LDL koleszterin szintje a véredben, jobb, ha nem veszed félvállról a problémát. Időben fülön csípve azzal is sokat javíthatsz a helyzeten, ha odafigyelsz a táplálkozásodra, például ezeknek az ételeknek a kerülésével.

Nézőpont kérdése, hogy jó vagy rossz hír-e, hogy a magas koleszterinszint csökkentéséhez nagyban hozzájárul az is, ha megválogatod, hogy mi kerül a tányérodra, és eszközölsz néhány változást a korábbi életmódodban. Van, aki örül neki, hogy ezek is segíthetnek, míg mások inkább koleszterincsökkentő gyógyszerekre bíznák magukat – ha te nem ez utóbbiak közé tartozol, tanulmányozd figyelmesen az alábbi listát!

Magas koleszterinszint

Fontos kiemelni, hogy a szervezet egészséges működéséhez koleszterinre is szükség van, vagyis nem az a cél, hogy teljes mértékben „kiűzd” azt a testedből! A koleszterint legnagyobb részt az elfogyasztott ételekkel veszed magadhoz, de naponta megközelítőleg 1 grammnyit a szervezeted is előállít belőle. Ha helyesen táplálkozol, rendszeresen mozogsz és odafigyelsz arra, hogy a testsúlyodat optimális keretek között tartsd, nagy valószínűséggel nem kell magas koleszterinértékektől tartanod, bár az egészséges életmód sem jelent mindig garanciát, sokat nyom a latban ugyanis a családi halmozódás.

6 étel, amit jobb mellőzni, ha magas a koleszterinszinted

1. Egyszerű cukrok

Az, hogy a szervezeted mennyi koleszterint termel, szorosan összefügg az inzulinszinttel is: minél magasabbra rúg az inzulin mennyisége a vérben, annál több koleszterin termelődik, ezért szerencsésebb visszafogni az egyszerű cukrok fogyasztását.

2. Kávé / Koffein

Olykor hallhatsz egymásnak ellentmondó kutatási eredményeket azzal kapcsolatban, hogy hatással lehet-e a koleszterin szintjére a nap során bevitt koffein mennyisége, az azonban biztos, hogy érösszehúzó hatása miatt nem szerencsés túlzásba esni a feketével: ha tudsz róla, hogy koleszteringondokkal küzdesz, ne igyál napi 2 kávénál többet, és lehetőleg csak a reggeli-délelőtti órákban kávézz!

3. Állati eredetű zsírok

A zsíros húsok és a teljes tejtermékek fogyasztásával nemcsak sok kalóriát vehetsz magadhoz, hanem a koleszterinszintedet is emelheted. Erre természetesen nincs semmi szükség akkor, ha alapvetően kiugróak a koleszterinértékeid, és szeretnéd elkerülni a hízást, ami önmagában is fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, hát még magas koleszterinszinttel!

Magas zsírtartalmú ételek

4. Belsőségek

A máj vagy a velő fogyasztását követően megugrik a szervezetben az LDL koleszterin szintje, ezért ha az magasabb a kelleténél, jobb, ha nem vagy csak nagyon ritkán engedsz a csábításnak!

5. Felvágottak

A felvágottak többsége nemcsak zsírból, de sóból is nagyobb mennyiséget tartalmaznak a kelleténél, így egyrészt próbára teszik az emésztőrendszert a fogyasztásukat követően, másrészt megemelhetik a koleszterin szintjét a szervezetben. Ha mégis csillapíthatatlan vágyat érzel iránta, válassz zsírszegény és/vagy csökkentett sótartalmú termékeket!

6. Alkoholos italok

Hosszan sorolhatnánk az okokat, hogy miért szerencsésebb nemet mondani az alkoholos italok rendszeres fogyasztására, legyen elég annyi, hogy a koleszterin szempontjából azért helyesebb így dönteni, mert az alkohol feldolgozása megterhelő lehet a máj számára. Tudtad, hogy ebben a létfontosságú szervedben képződik a koleszterin?

Milyen gyakran nézesd?

Ha korábban nem került rá sor, 30 éves kor körül mindenképpen érdemes megejteni, majd évente ellenőriztetni. Azokban a családokban, ahol jellemzően magas a koleszterinszint, a háziorvos javaslata szerint korábbi életkorban kell elkezdeni a szűrést és gyakrabban kell ismételni.

Forrás: Viversano, Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?