Így űzheted ki könnyedén az ételszagot a lakásból

2022. június 17.
Ahogyan a mondás is tartja, jobb megelőzni a bajt, mint orvosolni! Ráadásul ehhez nincs szükséged egyetlen drága légfrissítőre sem, pusztán pár ökobarát hozzávalóra a háztartásodból.

Bár a főzés közben terjedő illatoktól általában az egész család megéhezik, és alig bírják kivárni, amíg elkészül az aktuális menü, azért másnap már senki sem szeretne arra ébredni, hogy a szagok megragadtak az egész lakásban, és elárasztották a konyhával egy légtérben elhelyezkedő nappalit is – sőt, akár még a falakba is beleihatták magukat. Nos, ahelyett, hogy órákig szellőztetnéd a lakást és (feleslegesen) telefújnád légfrissítővel, egyszerűbb, ha megelőzöd a problémát. Ráadásul ehhez nincs szükséged semmilyen csodaszerre, csupán néhány mindennapi (és legfőképpen ökobarát) dologra a háztartásodból!

Ételszag elűzése

Forralj fel ecetes vizet a tűzhelyen!

Mielőtt nekiállnál főzni, keverj el egy fél csésze ecetet egy csésze vízzel, majd öntsd bele egy edénybe, és kezdd el felforralni. Ezzel az egyszerű trükkel megakadályozhatod, hogy erőteljes illatok terjengjenek a konyhádban, miközben összeállítod az ebédet vagy a vacsorát – tulajdonképpen kigőzölöd a nem kívánatos szagokat az otthonodból.

Készíts párolt potpourrit!

A narancs- vagy citromhéjból, szegfűszegből és fahéjrúdból készített potpourri is hatékony fegyver lehet a lakásod frissességéért vívott harcban. Csupán annyi a teendőd, hogy felforrald a felsorold hozzávalókat, majd lassú tűzön párologtasd, egy kicsit amíg összedobod a menüt. A citrusos összetevőket semmiképpen se hagyd ki, mivel azok képesek a leginkább a bukék elűzésére.

Vesd be a szódabikarbónát!

Ha egy kifejezetten erőteljes illatú fogást (például valamilyen halételt) készítesz, akkor tarts a közelben egy tál szódabikarbónát is, mert az szó szerint magába szív minden szagot maga körül. Sőt, még a szemeteskukád aljára is érdemes szórnod egy kicsit ebből a természetes varázsszerből.

Fotó: Getty Images

Szereted a házi praktikákat?