Túletted magad, és most fáj a hasad? A dietetikus szerint ez a legjobb, amit csak tehetsz

2022. június 29.
Akár a hétvégi grillezésen ettünk egy kicsit több hotdogot, mint amennyit terveztünk, vagy szerelmese lettünk egy új Netflix-sorozatnak, és nem vettük észre, hogy a kelleténél több fagyit kanalaztunk be közben, a túlevés okozta hasfájás, puffadás és az ezekkel járó bűntudat lelkileg és fizikailag is tud fájni. A dietetikus segít, hogy érdemes kezelni ezeket a helyzeteket!

Teljes tévhit, hogy a túlevés után a legjobb, ha böjtbe vagy szénhidrát-megvonásba kezdünk. Tévhit, hogy a testünk az előre, extrán bevitt kalóriákból több ideig tud működni, így nincs szükség a további „pótlásra”. Az sem nyerő, ha ilyenkor a „méregtelenítés” nevében csak leveket iszunk egy jó darabig. A túlevés teljesen normális emberi jelenség, a lényeg, hogy ilyenkor legyen eszköztárunk a probléma kezeléséhez. 

Ami történt, megtörtént

Lisa Valente amerikai dietetikus szerint a legjobb, amit túlevés esetén tehetünk, az az, hogy veszünk egy mély levegőt, elengedjük a bűntudatot, és haladunk tovább, előre. Próbáljunk visszatérni a normális kerékvágásba, ne rágódjunk azon, amit történt, hiszen megváltoztatni már nem tudjuk. „Függetlenül attól, hogy egy étkezésre, egy napra vagy egy egész hosszú hétvégére vonatkozott a túlevés, ne feledjük, hogy ez csak az életünk egy rövid időszaka volt. Még akkor is, ha a nadrágod átmenetileg egy kicsit jobban feszül, ez csak átmeneti és minden kiegyenlítődik aztán! Egyszeri túlevéstől nem lehet meghízni”– mondja.

tuleves-dietetikus

Hallgassunk a megérzéseinkre!

Nem kell őrült edzésbe kezdenünk, ha túlettük magunkat, az viszont biztos, hogy nem árt, ha hallgatunk a megérzéseinkre. Lehet, hogy úgy érezzük, egy nagyobb séta jót tenne, vagy hogy több vízre szomjazunk, esetleg kifejezetten a zöldségeket, gyümölcsöket kívánjuk a gyomrunk újbóli leterhelése helyett. „A kulcs az, hogy ezeket a döntéseket ne az elmúlt napok büntetéseként fogjuk fel, hanem olyan döntésekként, amelyeket azért hozunk, mert jól szeretnénk ismét érezni magunkat” – mondja Valente.

Szerinte szuper megoldás, ha a túlevést követő étkezéseknél a tányérunk felét a zöldségek teszik ki, a másik felére pedig jöhetnek a fehérje- és szénhidrátforrások – utóbbiról sem érdemes lemondani ilyenkor sem, ezek biztosítják a kellemes teltségérzetet és a kiegyensúlyozott vércukorszintet.

Forrás: EatingWell Fotó: Getty Images

Ezt olvastad már?