Romantizáljuk a házimunkát, és jobb lesz az életünk!

2022. február 13.
Sokan vannak, akik kifejezetten szeretik a házimunkát, ám valószínűleg még többen vannak, akik a hátuk közepére sem kívánják. A takarítás és pakolás viszont varázsütésre nem történik meg, muszáj megcsinálni, és jelentős időt töltünk ezzel foglalatoskodva minden nap, hiszen a tiszta otthont a legtöbben azért jobban szeretjük, mint az oda vezető utat, vagyis a házimunkát. Ezen segíthet, ha teljesen máshogy szemléljük ezeket a feladatokat. Egy új irányzat szerint legalábbis sokat dobhat a lelkesedésünkön, ha romantizáljuk az életünknek ezt a szegletét, és a végén azon kapjuk magunkat, hogy még élvezzük is, ha seprűt foghatunk.

A TikTokról és a YouTube-ról indult néhány évvel ezelőtt az az életmódtrend, melyben segítenek romantikusabban szemlélni a mindennapokat. Arra biztatták az embereket, hogy keressék meg a szépséget a teljesen hétköznapi pillanatokban. Persze vannak olyan területek, amiket könnyebb párásodó szemmel nézni, azonban nem lehetetlen a házimunkát sem vonzóbbá tenni. Mutatjuk, mivel érhetjük el, hogy a takarítás olyan romantikus legyen, mint egy lányregény.

romantikus-takaritas-szemleletvaltas

Csodaszép takarítóeszközök

Az elv szerint a romantizálás valami olyan, amitől valami sokkal vonzóbbnak, szebbnek és érdekesebbnek látszik, mint amikor rózsaszín szemüvegen át látjuk az épp aktuális lovagunkat. A takarítószerek és eszközök nem pont ilyenek általában. Szétesőben lévő szennyeskosár, kissé eldeformálódott ruhacsipeszek, koszos és porcicáktól ragadós seprű. De tényleg segíthet egy szép szennyestartó és néhány új csipesz, hogy jobban élvezzük a mosást? Ha arra gondolunk, hogy az új edzőruhában a napi sport is jobban megy, sejthető, hogy a válasz igen. 

Keresgélhetünk bolhapiacon, online boltokban is olyan kiegészítők és takarítóeszközök után, amik a mi szemünknek különösen tetszetősek, fanyelű seprűtől a zöld, áttetsző mosószeres üvegig, amit örömmel veszünk kézbe minden alkalommal, amikor használnunk kell. 

Érzéki pillanatok

A románc minden érzékszervünkre hat. De hogyan tegyük érzéki élménnyé a takarítást? Ha felszerelkeztünk csodaszép takarítóeszközökkel, az jó kezdet. Készíthetünk magunknak takarítószereket is, amikbe kedvenc illóolajainkból csepegtethetünk, így amikor vasárnap reggel a fürdőszobacsempét súroljuk, az édes levendula és frissítő eukaliptusz illata lengi be a helyiséget. Hallgathatjuk a szennyesválogatáshoz vagy a mosogatáshoz a kedvenc zenéinket, pucoljuk a cipőket a szabadban, napsütésben, és nem kell sok idő ahhoz, hogy a házimunka kötelező feladatból mindennapos apró rituálék sorozatává váljon, melyek nem energiát vesznek el, hanem feltöltenek inkább. 

Lassuljunk le

A legtöbben úgy vagyunk vele, hogy egyben szeretnénk letudni az összes házimunkát, olyan gyorsan, ahogy csak lehet. Sokat javíthat azonban a hangulatunkon, ha lassítunk. Meglepően népszerű mindfulness aktivitás például a kézzel mosogatás, hasonló örömet adhat a ruhák hajtogatása és a teregetés is. 

Azzal nem lehet vitatkozni, hogy a modern technológia mennyire megkönnyíti a mindennapi tevékenységeket, soha nem mosnánk kézzel vagy köpülnénk a vajat magunknak.

romantikus-takaritas-szemleletvaltas

Ez azért is fontos, mert kihat az életünk más részeire is: nem akarunk már úgy rohanni egyik feladattól a másikig, hogy levegőt sem kapunk a végén már. 

A kis dolgok fontossága

Amikor valami új dolog történik velünk, szerelmesek leszünk, elutazunk valami új helyre vagy új szintre lép a karrierünk, úgy érezzük, az élet gyönyörű. Ezek a pillanatok tényleg csodásak, ám ahogy jöttek, úgy repülnek tovább. Az életünket a sokkal hétköznapibb pillanatok alkotják, így ezeket kellene megélnünk csodaként. Nem mindig könnyű azonban megtalálni a szépséget az életünk teljesen átlagos mindennapjaiban, viszont ezek emlékeztethetnek arra, milyen fontosak a kis dolgok. 

Ha nem figyelünk oda, nem vesszük észre, milyen sok szépség és romantika van az olyan hétköznapi tevékenységekben, mint a mosás vagy mosogatás, és rengeteg apró örömet mulasztunk el átélni. Ez nem azt jelenti, hogy feltétlenül szeretjük, hogy szombat reggel fürdőszobát kell takarítanunk, ugyanakkor ráérezhetünk az ilyen feladatokban rejlő élvezetre. Nem a házimunka lesz az, ami sokat jelent számunkra azután, ha romantikusabb szemmel nézzük, hanem maga az idő, amit ezzel töltünk.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvass tovább!