Hogyan tanuljunk meg más testhelyzetben aludni?

2022. július 03.
Háton, hason vagy oldalt alvók vagyunk? Megvan az előnye és hátránya minden alvási testhelyzetnek, és az élet néha úgy hozhatja, hogy muszáj máshogy aludnunk, mint ahogy megszoktuk. Mutatjuk, hogyan tréningezhetjük magunkat át egy másfajta alváspozícióra.

Ha nem elég, hogy párnát váltunk – van kifejezetten háton, oldalt és hason fekvők számára készült párna is –, és a matraccsere sem vált be, komolyabb tréningre van szükségünk, hogy megtanuljunk nem a megszokott testhelyzetben aludni

alvas-testhelyzet-tanulas

Trükkök oldalt alváshoz

Az oldalt alvás megtanulásához korábban egy teniszlabdát erősítettek a pizsama hátára, hogy ha hátra fordulnánk, biztosan roppant kényelmetlenül érezzék magukat az emberek. Ennél azért vannak kíméletesebb és kényelmesebb módszerek is. Például tehetünk egy párnát a térdeink közé: ezzel a gerincünknek segítünk, hogy vízszintesben legyen, és csökken a csípőre, derékra nehezedő nyomás. 

Trükkök háton alváshoz

A legegyszerűbb módszer a háton alvás elsajátításához, ha próbálunk háton elaludni, és ha úgy ébredünk, hogy nem a hátunkon fekszünk, visszafordulunk és háton alszunk vissza. Lélegezzünk mélyeket, meditáljunk, hogy teljesen ellazuljunk háton fekvésben, ez sokat segíthet. Ha biztosak akarunk lenni benne, hogy nem fordulunk át, kitámaszthatjuk magunkat oldalt párnákkal is, ahogy a kisbabákat szokták. Ezzel azt is megakadályozhatjuk, hogy a vállunk kiforduljon és megfájduljon alvás közben.

Trükkök hason alváshoz

A legfontosabb, hogy kellően puha, lapos párnánk legyen, ha hason akarunk aludni. A legtöbb ember számára nem nehéz megtanulni másik testhelyzetben aludni, egy-két nap csupán. Az a nehezebb, hogy úgy is maradjon alvás közben, hosszabb ideig a testünk. 

Az emberek általában ugyanabban a pózban alszanak éveken át, így időre és türelemre van szükség, ha át akarunk térni egy másik testhelyzetre. És persze attól is függ, mennyi ideig tart az átszoktatásunk, mi a cél: nem minden testhelyzetet egyformán könnyű megszokni.

Forrás: The Huffington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!