Ahhoz, hogy itt modellkedj, legalább 50 évesnek kell lenned

2022. július 07.
Az 58 éves Ping Sie már korábban is modellkedett, mielőtt átvette volna a családi üzletet. Feltett szándéka volt, hogy természetes marad, ezért közel 20 évig nem használt semmilyen sminket és a haján sem változtatott a középiskola óta. Arra pedig végképp nem számított, hogy egy nap a legnagyobb divatmagazinokban pózol majd.

„Olyan élmény volt, amit soha nem felejtek el. 58 évesen életemben először modellt állni – mondta a VICE riporterének, hozzátéve, hogy a kor soha nem jelentett számára többet egy számnál. – Az, hogy képesek vagyunk-e valamire vagy sem, nem ettől függ. Nekem a kor csak annyit jelent, hogy kicsit ráncosabban tesszük meg ugyanazt, mint mások. Ennyi.” 

modellugynokseg-50-felett-modell

Ping Sie a Platinum Angels Management Agency nevű szingapúri székhelyű modellügynökségnek dolgozik, akik csak olyan embereket képviselnek, akik elmúltak 50 évesek. A 2019 szeptemberében alapított modellügynökség az első olyan Ázsiában, mely kifejezetten az idősebb korosztállyal dolgozik. „A cégünk alapja a sokszínűség és befogadás” – mondta Béatrice Andre-Basse, a modellügynökség alapítója. Ő maga is modellkedett tinédzserként, majd felnőttként már a bankszektorban dolgozott. 2017-ben költözött Franciaországból Ázsiába, majd ötvenes évei közepén ismét modellkedni kezdett. Ekkor jött rá, hogy hiányzik az a szervezet, aki a hasonló korú modellek érdekeit megfelelően képviselné. 

„Rádöbbentem, hogy én vagyok az egyetlen, akinek ősz a haja – mondta Andre-Basse. – Ez meglepett, hiszen Európában már elég sok nagy ügynökség specializálódott az idősebb modellekre.” Ekkor döntötte el, hogy megalapítja két másik volt modellel együtt az ötven év feletti tehetségek számára modellügynökségét.

Nem ér véget az élet, ha őszbe fordul a haj

Még ma sem jut eszünkbe a középkorúság vagy az időskor, ha a divat arcaira gondolunk. Még mindig a friss, fiatal modellek dominálnak, pedig a mai ötvenes korosztály egyre növekvő piacot jelent. „Azért is szeretnénk az idősebb generációt képviselni, hogy jobban érezzék magukat, ne érezzék stigmának a korukat, és tudják, hogy még mindig a társadalom részét képezik. Meg akarjuk változtatni a világot, a kultúrát” – mondta Andre-Basse. 

A Platinum Angels Managementnél nem az a céljuk, hogy a kifejezetten idősebbeket célzó kampányokban szerepeljenek modelljeik: azt akarják, hogy az általuk képviselt modellek a divat hagyományos szegmenseiben jelenjenek meg. Ezért nincs is semmiféle olyan kitétel a jelentkezésnél, mely a külsőre vonatkozna. Egyetlen feltétel van csupán: legalább 50 évesnek kell lenni. A magasság, súly és kinézet nem számít. Andre-Basse, a modellügynökség alapítója azt akarja megmutatni, hogy „minden ember valódi, megismételhetetlen, egyedi szépség”. 

„Nem akarom, hogy az emberek azt gondolják, hogy nagyon-nagyon-nagyon szép idős embereket keresünk. Persze, őket is keressük, de a lényeg az, hogy olyan idős embereket várunk, akik meg akarják mutatni, mi rejtőzik bennük. Azt szeretnénk, ha ragyognának” – mondta. 

A modellkarrier rövid

„Ma nagyon fiatalon kezdik a modellkedést, és ha valaki eléri a harmincas évei elejét, lassan szögre is akaszthatja a körömcipőket” – mondta az 59 éves Pat Kraal, a modellügynökség igazgatója. Ő maga is modellkedett, olyan divatházak kifutóin sétálhatott végig, mint a Givenchy és a Dior az 1980-as évek elején, mielőtt nyugdíjazta volna magát és négy gyermeke nevelésével foglalkozott volna. Évtizedekkel később tért vissza a kifutóra, felvállalva azt a szerepet is, hogy az időseket notórius módon kizáró divatiparba minél több őszülő hajkoronát juttasson be.

Kraal emlékszik, mit válaszoltak korábbi modell kollégái, mikor felvetette nekik egy szenior modellügynökség alapítását. „Kilencven százalékuk úgy reagált, hogy gyerünk, csináljuk! Nagyon jó móka lesz, pont mint a régi szép időkben – mondta. – Voltak persze páran, akik húzódoztak, hogy felszaladtak a kilók, ráncok, nem úgy nézek ki, mint régen. És voltak, akik azt mondták, hogy ők nem szeretnék, de tényleg szükség lenne rá.”

Nem vagyunk egyformák. Nem is ugyanolyan méretű ruhákat hordunk, mint a húszas éveinkben. Persze, hogy mindannyian híztunk. De ettől még nagyon is jól érezzük magunkat a bőrünkben.

A kort általában a bölcsességgel azonosítják, ám az idősebb generáció nem sokra megy a bölcsességével, ettől még a társadalom szélére szorulnak, amint a társadalom úgy látja, már nem képesek ugyanarra szellemileg vagy fizikailag mint a fiatalabb emberek. Még Japánban is – ahol az idősek tisztelete a kultúra része – már-már járványszerű a magány az idősebbek körében, sőt az is nagyon gyakori, hogy halálukat sem fedezi fel senki, olyan elszigetelten élnek másoktól. Az időskor egyfajta stigma lett az emberek szemében. A Platinum Agents Management ezért is reméli, hogy tovább növekszik majd modelljeik száma, ezzel is segítve annak a filozófiának a terjesztését, hogy öregedni szépen és életigenlően is lehet.

„Sok embertől hallottam már olyat, hogy mindig szerettem volna modellkedni fiatalkoromban – mondta Kraal. Sokak álmát a gyermekvállalás hiúsította meg. – Ám mostanra felnőttek a gyerekek. Szabadok, lassan nyugdíjasok, miért ne kezdhetnének el modellkedni, hogy teljesítsék az álmaikat?!”

Emellett a társadalomnak is megmutatják, hogy az idősebb emberek pont ugyanolyan jó modellek lehetnek, és abban is segíthet, hogy az emberek magabiztosan járhassák végig az öregedés útját. „A modellkedés másik oldala, hogy elég kényelmesen érezzük magunkat a bőrünkben, az életünkben, hogy új kihívásokat, kalandokat keressünk, ahogy öregszünk – mondta az alapító. – Az üzenet az, hogy nem akarjuk, hogy elfelejtsenek minket. Az élet részei akarunk maradni. Még mindig meg akarjuk mutatni, kik vagyunk.”

Forrás: Vice Fotó: PAM

Olvass tovább!