Így keltsd életre a növényeket, amik lekókadtak, míg nyaraltál

2022. július 22.
Akkor sincs minden veszve, ha ilyen lelombozó látványra értél haza a nyaralásból! Néhány egyszerű, ám célravezető lépéssel megmentheted az elszáradt növényeket a biztos haláltól!

Ha könnyelműen a sorsukra hagytad vagy rossz helyettesre bíztad a szobanövényeid gondozását amíg nyaraltál, megeshet, hogy kellemetlen meglepetésben volt részed a hazatérés után. Akármilyen kilátástalannak tűnik is a helyzet, tartozol annyival a virágoknak, hogy legalább megpróbálod megmenteni az életüket az alábbi egyszerű lépésekkel!

Így mentsd meg az elszáradt szobanövényt

Viszlát, szárazság!

Fájdalmas igazság, hogy a szemmel láthatóan elszáradt, színét vesztett növényi részek elhaltak, és azok megmentéséért már semmit nem lehet tenni. A száraz, megbarnult leveleket és virágokat mindenképp vagdosd le a növényről, mert azokat már nem lehet életre kelteni. A szobanövényed hálás lesz érte, ha megszabadítod ezektől a részektől, mert így több víz és tápanyag jut majd a még menthető növényhez. Lehetőleg éles (metsző)ollóval dolgozz, és mielőtt egyik növényről a másikra ugranál, töröld át fertőtlenítő kendővel a növényvágót!

Kórokozókontroll

Mindenképp vizsgáld át tüzetesen, hogy a távolléted alatt nem támadták-e meg különféle paraziták a növényedet, ha ugyanis legyengült a szárazság miatt, könnyebben válhat a betolakodók prédájává. Nézd át a levelek alját és tetejét, a szárat, a talajt, és ha vannak, akkor a növény virágait. Bármi gyanúsat találsz, érdemes kimondottan erre a célra készült parazitaölővel befújni a növényt, és ha súlyos a helyzet, lemetszeni az érintett részeket.

Végre vizet!

Sokan jó megoldásnak tartják, hogy a kiszáradt növényeket pár órára a vízzel teli kádba vagy lavórba teszik, ahonnan kedvére felszívhatja a várva várt vizet. Ez nagyon logikusnak tűnő lépés, azonban mégsem a legeredményesebb: kevésbé hosszú procedúrával is elérheted a célodat! 

Ha kiszáradt a virág termőföldje, egy pici gereblyével vedd kezelésbe a talajt, és képezz benne kisebb gödröket! Ezek segítenek majd a víz egyenletesebb eloszlatásában és a vízfogyasztást sem növeli jelentősen. A hőn áhított öntözéshez a legjobb langyos vagy szobahőmérsékletű vizet használni, ezt ugyanis jobban felszívják a virágok! 

Elszáradt szobanövény

Szomjoltás a leveleken

Nagyon sokat segít abban, hogy a növény összeszedje magát, ha egy nedves ronggyal áttörölgeted a levelek alját és tetejét is – ettől nemcsak szebbek és fényesebbek lesznek, hanem több tápanyaghoz és oxigénhez jutnak majd. A vizet aztán érdemes összegyűjteni, és locsolgatáshoz használni, a növény  garantáltan meghálálja az aprólékos gondoskodást! 

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?