Így tedd betörésbiztossá a lakást, mielőtt nyaralni mész

2022. július 28.
Minden becsomagolva, több mint készen állsz a várva várt nyaralásra. És akkor motoszkálni kezd a fejedben a kérdés: biztos, hogy biztonságban lesz az otthonom, míg én nyaralok? Mit tehetek, hogy ne azon izguljak végig, mi lehet otthon?

Valószínűleg sokan vagyunk, akik alighogy leértek a lépcsőházban, máris azon kezdenek gondolkozni, vajon elzárták-e a gázt, lekapcsoltak-e minden villanyt (nehogy túllépjük a rezsiátlagot!), becsuktuk-e az ablakokat? És akkor a betörők miatt még el sem kezdtünk aggódni. Az alábbi egyszerű praktikákkal megnyugtathatjuk túlaggódó elménket, és valóban biztonságban tudhatjuk az otthonunkat, míg mi a jól megérdemelt pihenésünket töltjük.

otthon-biztonsag-nyaralas

Tűnjön úgy, mintha valaki lenne otthon

Ha nem akarunk mi is a bűnügyi statisztikákban szerepelni, próbáljuk meg úgy használni az okoseszközöket, mintha valaki lenne otthon. Okosizzók időzítős kapcsolóval, rádió, tévé – mindegyiket beállíthatjuk előre, hogy automatikusan bekapcsoljanak, majd ki. Célszerű úgy beállítani az eszközöket, hogy ne ugyanakkor induljanak el minden nap, tűnjön véletlenszerűnek a bekapcsolás. 

A függönyöket, redőnyöket hagyjuk úgy, ahogy általában lenni szokott. Ha olyan magasan vannak az ablakaink, hogy azon be lehet látni, tegyük el a látómezőből az értékesebb bútorokat és tárgyakat. Célszerű megkérni valamelyik szomszédunkat, hogy a postaládánkat ürítse ki, hogy ne az tűnjön fel a rossz szándékú embereknek, hogy régen nézték meg a leveleket.

Zárjunk be mindent

Azt általában nem felejti el senki, hogy az ajtókat kulcsra zárja nyaralás előtt, ám ne feledkezzünk meg az ablakokról, macskaajtóról vagy a levélbedobó-nyílásról sem. A betörők tudják, hogyan lehet az ilyen réseken megfelelő szerszámokkal rést találni és bejutni az üres lakásba. Ha automata garázsajtónk van, csatlakoztassuk le a nyaralás idejére az elektromos nyitót, és lakatoljuk fix helyre a kaput. 

Gondoljuk át, mit osztunk meg a közösségi oldalakon

Nehéz ellenállni, hogy fotókat posztoljunk magunkról, amikor végre a pandémia évei után nyugodtan nyaralhatunk valahol a tengerparton. Ám nem csak a barátaink irigységét ébreszthetjük fel ezekkel a fotókkal, hanem a betörők és besurranó tolvajok figyelmét is. 

Ha mindenképp szeretnénk a fotókat megosztani, kössünk kompromisszumot: posztoljunk utólag vagy állítsuk privátra az oldalunkat, és csak a kiválasztott barátainknak mutassuk meg a képeket. 

Mindent húzzunk ki

Az elektromos tűz megelőzésére húzzunk ki mindent a konnektorokból – kivétel az időzített készülékeket. Győződjünk meg arról is, hogy a tűzjelző megfelelően működik, és kérjünk meg egy megbízható szomszédot, hogy nézzen rá az otthonunkra időnként. 

Forrás: Apartment Therapy, Geico Fotó: Unsplash

Olvass tovább!