4 dolog, amit a sikeres nők csinálnak péntek esténként

2022. július 29.
Vasárnap este van, éppen vacsorázni készülsz a szeretteiddel, de hirtelen rád tör egy szorongató érzés amiatt, hogy milyen feladatok, értekezletek várnak az irodában hétfőn. Ismerős helyzet? Nos, akkor ideje kipróbálnod ezeket az egyszerű, de hatásos trükköket!

Bár mindig lelkesen várjuk a hétvégéket, hogy kikapcsolódhassunk és feltöltődhessünk, vasárnap este mégis gyakran eluralkodik rajtunk a szorongás az előttünk álló napok, és elkezdenek nyomasztani azok a feladatok, amelyen már lesben állnak ránk. Ez a lélekállapot még külön elnevezést is kapott, hiszen a „Sunday scaries” (azaz vasárnapi félelmek) kifejezéssel szoktak utalni rá.

Ettől a kellemetlen érzéstől nem egyszerű megszabadulni, sőt szélsőséges esetben még az is előfordulhat, hogy már péntek délután kétségbeesünk a hét utolsó napjának estéjétől. Így végsősoron éppen azt az időt tölthetjük el aggódva és idegeskedve, amikor önfeledten kellene szórakoznunk a családunkkal és a barátainkkal. A jó hír az, hogy megóvhatod magad a kellemetlen percektől – és ehhez mindössze néhány apró szokást kell bevezetned az életedbe péntek délutánonként.

Péntek

IGENIS gondolj a hétfőre!

Még a sikeres nőkkel is előfordulhat, hogy egy kicsit elúsznak a feladataikkal és nem tudnak mindent befejezni péntekig – így annak tudatában vágnak neki a hétvégének, hogy hétfőn maga alá temetik őket majd a teendők az irodában. Nos, ahelyett, hogy kétségbeesve túlórázni kezdenél, egyszerűen annyi a dolgod, hogy tervezd meg az előtted álló napokat még péntek délután. Fusd át az emailjeidet, nézd meg, milyen meetingekre számíthatsz és állítsd össze a to-do listádat fontossági és sürgősségi sorrendben. Az sem árt, ha felkészülsz előre a telefonhívásaidra és a tárgyalásaidra – írj jegyzeteket hozzájuk, hogy egyetlen értekezleten se hozzanak zavarba a kérdések. Ügyelj arra, hogy beiktass olyan programokat is az ütemtervbe, amelyek erőt adnak és segítenek megőrizni a lelki békédet. Ülj be a kedvenc helyedre az egyik kolléganőddel kávészünetben, vagy ebéd után sétálj pár percet az iroda környékén anélkül, hogy az üzeneteidet csekkolgatnád. Ha betartod a fentieket, azzal a magabiztos tudattal vághatsz bele a hétvégébe, hogy mindent kontroll alatt tartasz.

Tegyél rendet magad körül!

A mondás úgy tartja, „tiszta udvar, rendes ház” – és ez az irodai környezetünkre is igaz. Egyszóval, mielőtt hátat fordítanál a munkahelyednek, győződj meg róla, hogy az íróasztalodon nem uralkodik káosz. Hidd el, hétfőn sokkal jobban érzed majd magad, ha egy rendezett, nyugodt helyre sétálhatsz be. Akár a kedvenc kávésbögrédet és egy megnyugtató illatú gyertyát is odakészíthetsz előre.

Törölj, törölj, törölj!

Nemcsak fizikailag, hanem a digitális térben is meg kell szabadulnod a rendetlenségtől és a feleslegessé vált dolgoktól. Töröld ki azokat az emaileket, amelyekre már nincs szükséged és nézd át a letöltött fájlokat is. Így hétfőn, amikor bekapcsolod a számítógépedet, nem kell átverekedned magad azokon a dolgokon, amelyek már nem aktuálisak.

Zárd le a hetet lélekben is!

Végezetül arra is időt kell szakítanod, hogy egy kicsit elcsendesedj és végiggondold a mögötted álló napokat. Elmélkedj egy kicsit azon séta közben vagy a négy fal magányában meditálva, hogy mi az, amivel elégedett voltál a héten és azt is ismerd fel, amin változtatni szeretnél. Írj listát arról, mire szeretnél nagyobb hangsúlyt fektetni a jövőben és milyen készségeket akarsz elsajátítani. Vedd sorba a céljaidat, aztán jegyezd fel mindegyik mellé, hogy milyen apró lépésekre tudod lebontani az elérésüket. Ha mindezzel készen vagy, már boldogan és önfeledten vetheted bele magad a hétvégébe.

Forrás: The Everygirl Fotó: Getty Images

Szeretnél magabiztosabbá válni a munkahelyeden?