Így a legegészségesebb sétálni!

2022. április 24.
Az ember tulajdonképpen egész életében gyalogol. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a lehető legjobban csinálja. Mi a legegészségesebb módja a sétának? A szakértő elárulja.

A különböző lelki, érzelmi, emésztőrendszeri és egyéb egészségtrendek között egyre nehezebb kiigazodni és megtalálni azt, ami valóban működik. A gyaloglást is egyre többen emlegetik úgy, mint a lehető legegészségesebb mozgásformát. De tényleg működik? „Biztos vagyok benne! – jelentette ki Annabel Streets, az 52 Ways to Walk (A gyaloglás 52 módja) című könyv szerzője. – A szabad levegő tele van negatív ionokkal, ami a víz szétesésének köszönhető. Ezért is olyan jó, ha vízesés mellett gyalogolhatunk!” 

seta-egeszseg

Porladó víz mellett gyalogoljunk

Egy kutatás olyan embereket hasonlított össze, akik mind a gondozásban tevékenykedtek, de az egyik csoportnak egy vízesés mellett kellett nap mint nap elsétálnia, egy másik csoport nem lépett ki a házból, egy harmadik pedig a hegyekben sétált. Azok, akik a vízesés mellett gyalogoltak, sokkal kevesebb stresszt tapasztaltak, a tüdőkapacitásuk megnőtt és magasabb mennyiségben fordult elő a szervezetükben az immunglobulin nevű antitest, ami az orr és száj nyálkahártyáján, illetve a bélrendszerben található. A nagyvárosokban persze nem túl sok vízesés van, Annabel Streets helyette a szökőkúttal rendelkező parkokat javasolja. 

Mikor a legjobb gyalogolni?

A szakértő szerint ez is sok tényezőtől függ. Ha gyakran alszunk rosszul, legalább tízperces, de inkább egyórás sétára van szükségünk. A késő délutáni séta – ideális esetben egy erdőben – emlékezteti a szervezetünket a közeledő lefekvési időre. Egy kutatásban, ahol a fenyőerdőben való gyaloglás hatásait vizsgálták, azt figyelték meg, hogy egy ilyen séta ugyanúgy működik, mintha altatót vettünk volna be. Ha a jó közérzetünket szeretnénk megőrizni a gyaloglással, a tudomány szerint a kora reggeli órák is ideálisak. 

Ha valaki nem igazán tud korán kelni, az éjszakai séta is csodás hatással lehet a szervezetére, különösen, ha telihold van. „Az ember átlagosan 20 perccel kevesebbet alszik a teliholdas éjszakákon. Az őseink a Hold fényét úgy használták, mintha meghosszabbított nappal volna. Így programoztak minket” – mondta Annabel Streets. 

A belvárosi séta nem a legideálisabb a stressz oldására. Ha nincs más lehetőségünk, figyeljük a fraktál alakzatokat. Az ismétlődő mintázat – ami gyakran megtalálható a természetben is – az építészetben is elterjedt. „Ha meglátunk egy fraktált, azonnal ellazulunk. Az agyunk azonnal a jó érzéseket keltő alfa hullámokat kezdi termelni” – mondta Streets. 

A szakember szerint a zenehallgatást is jobb mellőzni, ha elindulunk sétálni. A városban akár veszélyes is lehet, ha nem halljuk a forgalom zajait, a természetben pedig a madárcsicsergést zárhatja el tőlünk, pedig a madarak éneke különösen jó hatással van a kedélyünkre. „És sose felejtsünk el elnézni a horizont felé – javasolta Annabel Streets. – Mi történik ilyenkor a testünkkel? A stressz szintje visszaesik, a kortizol csökken. Ezért szeretjük a kilátást is.”

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash

Olvass tovább!