Hiányzik a régi tested? Így gyászoljuk, akik régen voltunk

2022. július 31.
Tapasztaltad már, amikor egy régi képedre néztél, hogy arra vágysz, megint úgy nézz ki, mint régen? Vagy megtaláltad egy régi ruhádat a szekrény mélyén, amiről tudod, hogy nem jó rád, de képtelen vagy megválni tőle, mert vissza akarsz fogyni abba a nadrágba.

A régi testünk elengedése (vagy egyáltalán annak a testnek, ami sosem volt, de szerettük volna, ha van) komoly érzelmi munka. Nem csoda: olyan társadalomban élünk, amelyben még mindig a vékonyság az érték, bár az eszünkkel már tudjuk, hogy a testsúlynak semmi köze hozzá, milyen ember valaki. 

Ha nagyon erős bennünk a vágy a régi testünk iránt, könnyen lehet, hogy valódi gyászt érzünk a régi énünket siratva valahol mélyen.

test-gyasz

Mi váltja ki a testünk utáni gyászt?

Akkor érezhetjük a gyászt, amikor végre elfogadjuk, ahogy kinézünk (vagy legalábbis épp próbáljuk). „A testünk utáni gyász egyfajta stressz. Ezt érezzük, ha sikerül elengednünk a vágyat egy másik testméret iránt – mondta Bri Campos pszichológus. – A test gyászolásánál a veszteség maga a vékonyság ideálja és a régi testméretünk. Aki kövérségfóbiát, krónikus betegséget, a diszkrimináció bármely formáját vagy étkezési zavart tapasztal, gyakran érintett, és meg kell küzdenie azzal a gyásszal is, amit a testének változásai okoznak.”

A szakember felsorolt néhány konkrét esetet is, amikor érezhetjük a gyásznak ezt a fajtáját:

  • amikor rájövünk, hogy már nem vagyunk olyan vékonyak, mint régen
  • amikor azt tapasztaljuk, hogy a testméretünk hatással van az életünkre (nehezen ér át a biztonsági öv a repülőn vagy egy boltban nem tartják a méretünkben a ruhákat)
  • nem kapunk bókokat a testünk miatt, mint régen
  • amikor a barátok, család és az orvosok megkérdőjelezik az egészségünkkel kapcsolatos szokásainkat csupán a kinézetünkből kiindulva.

A pszichológus kiemelte, hogy a test gyászolása nem csak a súllyal függhet össze. Akkor is érezhetjük, ha az erőnkből veszítünk vagy a mozgékonyságunkból. 

A veszteség érzésén túl a test gyászolása a társas kapcsolatokra is hatással van. „Megkérdőjelezhetjük, kik is vagyunk valójában, izolációhoz, reménytelenség érzéséhez, magányhoz vezethet” – mondta Campos. A testünk miatti gyász azon dolgok egyike, amelyek kicsit még rosszabbak lesznek, mielőtt a helyzet javulna. Ahogy bármilyen más gyászmunka során, vannak hullámhegyek és hullámvölgyek. 

Hogyan küzdjünk meg a testkép gyászolásával?

A szakember javasolt néhány olyan nézőpontot, melyek segíthetnek túljutni a gyászon. Ezeket saját magunk is megpróbálhatjuk feldolgozni, de a terapeutánk segítéségét is kérhetjük.

  • Ha megértjük, hogy a vékonyság nem oldja meg a problémáinkat. Van, amikor az embert a testsúlya miatt diszkriminálják, például azért nem kap meg egy munkát valaki, mert túlsúlyos, nem mer orvoshoz menni, mert minden problémáját a testsúlyára vezeti vissza az orvos. Ám fontos tudatosítani, hogy a társadalommal van a probléma és nem a testünkkel, a folyamatos diétázás nem egészségés, és ugyanaz a cél se nem jó, se nem elérhető mindenkinek egyformán. 
  • Tudatosítsuk, honnan ered a vékonyságkultusz. Ma már pontosan tudjuk, hogy a vékonyság még csak nem is feltétlenül egészséges. Az emberek különböző testalkattal is lehetnek egészségesek, a testtömeg-index pedig nem csak pontatlan, de rasszista is. Arról se feledkezzünk meg, hogy egy egész iparág épült arra, hogy bizonytalannak érezzük magunkat a bőrünkben és minél többet fizessünk azért, hogy mások lehessünk. 
  • Legyünk könyörületesek magunkkal szemben. „Ez az egy testünk van, egy életünk, legyünk gyengédek és megbocsátók magunkkal, amiért a testünk annyi mindent elviselt és átélt” – mondta a pszichológus. 

Forrás: Huffington Post Fotó: Getty Images