Ez a következménye, ha a koszorúslány csak biodíszletnek kell

2022. június 09.
Egy közeli barátunk vagy családtagunk esküvőjén segédkezni koszorúslányként csodás alkalom, hogy együtt ünnepeljünk valakivel, akit szeretünk, igaz? Elméletben, igen. A gyakorlat mást mutat.

Nem is olyan egyszerű egy esküvő, ha valaki már küzdött testképzavarral vagy étkezési zavarokkal” – értenek egyet ebben a szakértők és korábbi koszorúslányok. Ennek oka, hogy a nagy napon szinte minden a külső és a fotók körül forog. Ami még rosszabb, sok jegyespár várja el a koszorúslányoktól, hogy az esküvőn ne önmagát adja, hanem feleljen meg az ő speciális elvárásaiknak, ami az öltözéket, sminket, frizurát, és úgy egyáltalán, a megjelenést illeti. Ez egyértelműen azt erősítheti a koszorúslányokban, hogy nem elég jók, nem elég szépek. Jen Glantz professzionális koszorúslány, aki eddig több mint száz esküvőn vett részt. Szerinte is az lenne az ideális, ha koszorúslányként az lehetne az ember, aki. Ám a valóságban nem mindig ez történik. „Sokkal inkább azt jelenti koszorúslánynak lenni, hogy a legjobb barátunk igényei szerint átalakulunk az esküvőjére” – mondta Glantz. 

koszoruslany-eskuvo-testkepzavar

Esküvő és mentális károk

A 23 éves Julia Hines eddig két esküvőn volt koszorúslány. A testképzavara minden alkalommal ismét rátört, amikor a koszorúslányruhát kellett felpróbálnia. Az egyik esküvőn a menyasszony egy bizonyos tervező ruhájához ragaszkodott, a koszorúslányok csak tőle választhattak ruhát. Aki nem tartozott az átlagos vagy vékony testkalkatú lányok közé, annak bizony nem volt könnyű dolga. „Telt idomú nő vagyok, annak is a nagyobb végén – mondta. – Egyetlen olyan ruha sem volt a tervezőnél az én méretemben, amit felpróbálhattam volna.” 

Az esküvői ruhák méretezése ráadásul nagyban eltér a konfekcióruháktól. Az egyébként viselt méretnél akár két számmal nagyobb is lehet a menyasszonyi- vagy koszorúslányruha. Ez még frusztrálóbbá teheti a ruhaválasztást, főleg, ha az eladók is rátesznek még egy lapáttal, ahogy az Julia esetében is történt. „Nem volt éppen tapintatos” – fogalmazott finoman a fiatal nő. 

Hasonló tapasztalatai vannak a 27 éves Kaitlyn Midgettnek is, aki otthon próbálhatta fel a koszorúslányruhát, amit barátnője esküvőjén kellett volna viselnie. „Nagyobb méret kellett, mint amire gondoltam” – mondta, hozzátéve, hogy fogalma sem volt arról, hogy máshogy méretezik az esküvői ruhákat. Ezután gyorsan több méretben is meg kellett rendelnie a ruhát, ami nemcsak érzelmileg, de anyagilag is megterhelő volt számra. „Úgy éreztem, kövér vagyok” – tette hozzá Midgett. 

A fotók elveszik az önbizalmat

Az esküvő remek alkalom a hasonlítgatásra. A koszorúslányok gyakran egyforma ruhában vannak – testalkattól függetlenül –, egymás mellett pózolnak és rengeteg fotó készül róluk. Ez különösen azok számára lehet érzelmileg megterhelő, akik korábban küzdöttek már önértékelési problémákkal a külsejük miatt. A 26 éves Jackie már azelőtt aggódott a koszorúslányruha miatt, hogy felpróbálta volna. „A többi koszorúslány egy kicsivel kisebb volt nálam – mondta. – Amikor először megláttam a képeket a ruhánkról, kivert a víz. A modellek maguk is nagyon-nagyon vékonyak voltak. Nehezen képzeltem el magam abban a ruhában.”

Egy korábbi esküvőn is voltak már hasonló problémái. Akkor a lakodalom után jött az a pillanat, ami kiváltotta Jackie-nél a testképzavarok újra fellángolását: a fotók megpillantása. Az esküvő napján Jackie még jól érezte magát, magabiztos volt, ám ahogy meglátta magát a többi koszorúslány között, minden önbizalma köddé vált. „Egy esküvőn minden szögből készülnek rólad képek – mondta. – Nem lehet és nem is túl illendő csak a jó szögből fotózkodnod, amikor sokan vagytok és nem is te vagy a főszereplő.”

Ez az érzés tér vissza nála azóta is minden egyes esküvői meghívással. Jackie hozzátette ugyanakkor, hogy vannak olyan ismerősei, akik számára menyasszonyként az is nagyon fontos volt, hogy a koszorúslányok is minél kényelmesebben érezzék magukat az esküvőjén, ám a testével kapcsolatos rossz érzései így is visszakúsztak minden alkalommal a gondolataiba. „Nem szándékosan bántanak meg az emberek, de az esküvő felidézi a szalagavató bált is – mondta Jackie. – Amikor mindannyian ott állunk. Ugyanabba az irányba nézünk. Természetes, hogy összehasonlítjuk magunkat másokkal. De nagyon nehéz ezt nem magunkra venni.”

Amikor a pár támaszt irreális elvárásokat

„Vannak menyasszonyok, akik csak a legjobb barátaikat és családtagokat kérik fel koszorúslánynak, de vannak, akik ennél nagyobbra vágynak” – mondta a hivatásos koszorúslány. Glantz látott már olyan párokat, akik azt kérték az esküvői vendégektől, hogy fessék más színűre a hajukat, takarják el a tetoválásokat, piercingeket, és úgy egyáltalán, legyenek mások, ne önmaguk. Sőt, vannak olyan házasulandók is, akik egyenesen azt kérik barátaiktól, hogy fogyjanak le, ne essenek teherbe az esküvőig, hogy a kiválasztott koszorúslányruhát viselhessék a nagy napon, és a fotókon is makulátlanul fessenek. Legalábbis, ahogy a menyasszony elképzelte.

Sarah Herstich étkezési zavarokra specializálódott pszichoterapeuta más sok olyan pácienssel dolgozott, akiknél egy esküvő váltotta ki a problémát, mert a jegyespár elvárta, hogy a koszorúslány feleljen meg az ő elvárásaiknak a külsőségeket illetően. „Újra és újra azt látom, a hozzám fordulóknak olyan ruhát, olyan színeket kellett viselniük, melyben rosszul érezték magukat, nem voltak magabiztosak” – mondta a terapeuta. 

Ennek hatása még erősebb lehet, ha a pár azt kéri, bizonyos dolgokat változtassanak meg a külsejükön. Ez odáig fajulhat, hogy a vendégek inkább visszautasítják az esküvői meghívást a túl nagy nyomás és elvárások miatt.

A koszorúslány nem biodíszlet

Az esküvőnek a pszichoterapeuta és a hivatásos koszorúslány szerint sem szabadna a dekorációról és a külsőségekről szólnia, sokkal inkább arról, hogy mindenki kényelmesen, jól érzi magát és együtt ünnepel. Nagyban tehetnek arról a közösségi oldalak, hogy az esküvők mára leginkább a ruhákról és a kinézetről szólnak. „Ha olyan esküvőt akarunk, amilyenekről a Pinteresten látunk fotókat és a barátaink mind modellek, az elvárásunk egyáltalán nem irreális – mondta Glantz. – Ugyanakkor azt kérni a barátainktól és családtagjainktól, hogy változtassák át magukat az esküvőnkre, egyszerűen igazságtalan.”

Fontos lenne Glantz szerint, hogy a vendégek és koszorúslányok kiálljanak magukért, ha valami nem tetszik nekik, legyen az a ruha, smink vagy a frizura. „Segít mederben tartani az elvárásokat és elsimítani a gyorsan kiéleződő helyzeteket, ha őszinték vagyunk a menyasszonnyal azzal kapcsolatban, ha valamit nem szeretnénk – mondta a pszichológus, aki bátorít a határok megszabására. – Nem kell részt vennünk az esküvőn, ha úgy érezzük, túl sokat kérnek tőlünk. És nem kell igent mondanunk mindenre. Lehet, hogy lesz egy kis konfliktus, de ha ezen múlik, hogy megőrizzük az önazonosságunkat, muszáj nemet mondanunk még a menyasszonynak is.”

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!