A felmelegített, maradék tészta és krumpli segíthet az elhízás ellen

2022. január 29.
Bármilyen hihetetlen, de a tudomány szerint a hideg, főtt tészta és krumpli másnap kevésbé emeli meg a vércukorszintet, mint a friss.

„Ha a maradék, másnapos, kihűlt tésztát vagy krumplit esszük a friss és forró helyett, segíthetjük az ideális testsúly elérését” – mutatott rá Rhiannon Lambert dietetikus, tápanyagszakértő. Amikor szénhidrátot fogyasztunk, ezek a bélrendszerünkben lebontva cukorként szívódnak fel, ami megemeli a vércukorszintet. Viszont „amikor a főtt szénhidrátok, a tészta, krumpli és rizs már kihűlt, a bennük található egyik rosttípus, a vízben nem oldódó keményítő mennyisége megnő”, folytatta a szakember, hozzátéve, hogy a vízben nem oldódó keményítőt lassabban emésztjük meg, így elindul a fermentálás folyamata a bélrendszerünkben. 

maradek-teszta-fogyas

„A vízben nem oldódó keményítőt tartalmazó étrend azért jó, mert nem alakul olyan gyorsan cukorrá, mint más szénhidrátok” – tette hozzá a dietetikus. Ez a keményítőtípus ráadásul akkor is megmarad az ételben, ha felmelegítjük a maradékot, mielőtt megennénk. Ez tehát azt jelenti, hogy a szénhidrát rosttartalma valamivel magasabb lesz, így a vércukorszint nem emelkedik meg olyan ugrásszerűen. 

Dr. Chris van Tulleken, a University College London kutatója is tanulmányozta a vízben nem oldódó keményítőt, és megállapította, hogy az étel hőmérséklete segíthet, hogy az ételek rostbarátabbak legyenek. „Egy szénhidrátdús ételbe több egészséges rostot csempészhetünk úgy, hogy nem változtatunk a hozzávalókon, egyszerűen a hőmérséklettel. Más szóval a maradék, vagyis másnap az étel egészségesebb, mint a friss” – mondta dr. van Tulleken. 

Melegítve is jó a maradék

A maradékok fogyasztása, még ha újra is melegítjük, a fogyásban is segíthet. „A stabil vércukorszint egyensúlyban tartja az éhségérzetet, nem alakul ki hirtelen ránk törő sóvárgás a bezuhanó energiaszint miatt” – mondta Alexandra Rowles dietetikus. 

A tudomány is alátámasztotta már, hogy a szénhidrátokat sokkal egészségesebb újramelegítve fogyasztani, nem frissen, ha jót akarunk a vércukorszintünknek. Egy 2014-es kisebb vizsgálat, melyet a Surrey-i Egyetem egyik kutatója, dr. Denise Robertson és dr. Chris van Tulleken végzett közösen, bebizonyította, hogy a felmelegített vagy hideg ételek, a másnapos tészta sokkal kisebb kiugrást eredményez a vércukorszintben, mint a frissen gőzölgő tészta

Hasonló eredményre jutottak az Indonéziai Egyetem tudósai is a rizzsel kapcsolatban egy 2015-ös vizsgálatban. Ugyanakkor a rizzsel óvatosnak kell lennünk, amikor újramelegítjük. Hogy ne szaporodjanak el benne betegséget okozó baktériumok, a főzés után egy órával már érdemes a hűtőbe tenni, és ha elővettük a maradékot és újramelegítettük, azonnal fogyasszuk el, és ne tároljuk újra.

Több vízben nem oldódó keményítő fogyasztása segít a teltségérzet hosszabb fenntartásában, ezáltal később éhezünk meg, kevesebbet eszünk. „Ha a kenyérben is szeretnénk növelni a jó keményítő mennyiségét, fagyasszuk le felszeletelve, majd pirítóban melegítsük fel a szeleteket – javasolta a dietetikus. – Ha csak a testzsír csökkentése a célunk, a legjobb módszer a vércukorszintünk egyensúlyára ügyelni. De ha a produktivitásunkat szeretnénk növelni és a délutánonként ránk törő álmosságot, fáradtságot elkerülni, akkor is jó módszer, ha a szénhidrátokat úgy fogyasztjuk, hogy minél inkább a vízben nem oldódó keményítő kerüljön túlsúlyba benne.”

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!