Így mosd ki a fehér ruhákat, hogy tiszták legyenek, de mégse szürküljenek be

2022. augusztus 09.
A legvilágosabb árnyalatú holmijaink sajnos kifejezetten kényesek, ugyanis elég pár apró mosási baki, és máris elveszítik a ragyogó fehérségüket.

Aligha akad sokoldalúbb eleme gardróbunknak az egyszerű, fehér pólónál, hiszen ezt szinte bármihez felvehetjük. Viselhetjük kék farmerrel, ha éppen összefutunk a barátnőinkkel, de szoknyával és magas sarkúval az irodába is ideális választás lehet. Ám mivel rendszeresen viseljük, gyakran kerül mosásba, emiatt pedig könnyedén elvesztheti a vakító fehérségét. Úgyhogy, ha szeretnéd elkerülni, hogy beszürküljön a ruhatárad egyik kedvenc darabja, akkor nem árt betartanod a most következő pofonegyszerű tippeket.

Fehér ruha mosása

Szürkének és kopottnak tűnnek a pólóid?

Nos, elképzelhető, hogy túl sok szennyest dobtál be egyszerre a mosógépedbe. Ugyanis minél több dolgot akarsz kitisztítani egyszerre, annál több szennyeződés szabadul fel a dobban a folyamat során. Ezek belekerülnek a vízbe, rákerülnek a ruháidra, és így a mosás végül paradox módon csak még koszosabbá teszi a holmijaidat. Egyszóval, ne tömd tele a gépedet, és arról se felejtkezz el, hogy fehéret csak fehérrel együtt indíthatsz el egy programon.

Bár az sem mindegy, milyen típusú mosószert használsz, a hangsúly mégis a mennyiségen van, mert ha nem a megfelelő adagot adod hozzá a szennyesedhez, a kosz makacsul visszakúszik a ruháidra. A fehér árnyalatú darabjaidat érdemes ki is fordítanod mosás előtt (így még frissebbnek tűnnek majd), és arra is oda kell figyelned, hogy ne forró vízben ázzanak, mert az rohamtempóban megrongálhatja a színüket.

Sárga foltok?

A hőség vagy egy stresszes meeting miatt sajnos bosszantó verejtékfoltok jelentek meg a pólódon a hónaljadnál – esetleg még be is sárgult volna a felsőd anyaga? Ennek az izzadásgátlódban található alumínium az oka. Ebben az esetben két dolgot tehetsz: kereshetsz egy alumíniummentes dezodort vagy pedig mihamarabb ki kell mosnod a ruhádat használat után, mert ha napokig vársz vele, elbúcsúzhatsz a vakító fehérségtől. (Előtte esetleg be is áztathatod nem klóralapú fehérítőbe körülbelül 30 percre.)

Forrás: Martha Stewart Fotó: Getty Images

Ezt olvastad már?