Ilyen gyakran kell igazából kimosnod a melltartóidat

2022. július 26.
Egyáltalán nem mindegy, hányszor viseled a meltartód, mielőtt a szennyesbe dobod. A nem megfelelő higiénia ugyanis bőrbetegségekhez vezethet.

Míg az természetesen nem is lehet kérdéses, hogy egy alsónadrágnak vagy egy bugyinak a nap végén a szennyesben kell-e végeznie, addig a melltartó mosásának gyakoriságát illetően már megoszlanak a vélemények. Sőt még a szakértők sem tudnának egyértelmű választ adni erre a kérdésre – viszont a bőrgyógyászok kidolgoztak egy szabályt, ami megállapodáshoz vezethet.

Melltartó mosása

Azt mondják, kétszer, de legfeljebb háromszor szabad felvenni egy melltartót, utána pedig a szennyesbe kell dobni őket. Persze egyáltalán nem mindegy az sem, hogy mit értünk pontosan „viselet” alatt. Ha például csupán néhány órán át viseltél egy cicifixet, azt nem kell belekalkulálnod a fent említett számba az esetben, ha ezt az időt nem edzéssel töltötted, hanem például egy légkondicionált irodában. Egy izzasztó óra a konditeremben viszont kétszeres vagy akár háromszoros alkalomnak is elkönyvelhető.

Váltogasd a darabokat!

Emellett az is nagyon fontos, hogy mindig felváltva hord a melltartóidat, ez a rotáció ugyanis lehetővé teszi, hogy megőrizzék az alakjukat és a rugalmasságukat. Abban az esetben, ha nap mint nap ugyanazt a darabot kapod magadra, hamarabb elveszítheti a formáját és a tartását.

A tisztaságra azért is kell különösen odafigyelned, mert a melltartók viselése során keletkezett verejték, a testolajok vagy az elhalt hámsejtek sajnos rendkívül jó táptalajt jelentenek a baktériumok és a gombák elszaporodásának ezeken a ruhadarabokon – ezek végül bőrirritációt, kiütéseket vagy bőrfertőzéseket okozhatnak.

A fehérneműket gyártó divatmárkák dolgozói egyébként azt mondják, valójában mosógép helyett kézzel kellene átöblíteni egy melltartót – hideg vízben, kímélő mosószerrel, vagyis olyan típusúval, amely nem tartalmaz alkoholt, illetve fehérítőt. (Ha mégis berakod a mosógépbe, kizárólag egy gyengébb programot indíts el.) Amikor kész vagy, fektesd a melltartódat egy törölközőre, hogy megszáradhasson és ügyelj arra, hogy a kosarak ne nyomódjanak össze.

Forrás: Cleveland Clinic, Insider Fotó: Getty Images

Erre is érdemes odafigyelned: