A fokhagymaszagú leheletet így biztosan elűzheted!

2022. augusztus 17.
Meglepő, de tudományosan igazolt módszerekkel – mint például a salátalevél rágcsálása vagy a tejivás – sikeresen küzdhetjük le a fokhagymaszagú leheletet egy-egy fűszeresebb étel fogyasztása után.

Hacsak nem vagyunk vámpírok, rengeteg okból szerethetjük a fokhagymát. Ám van egy hatalmas hátulütője: a szaga. Ugyanannak a növényi összetevőnek köszönheti karakteres, zamatos ízét és átütő szagát, az allicin nevű kénes vegyületnek. 

Amikor a szervezetünk lebontja ezt az összetevőt, akkor keletkeznek a büdös gázok – mondta dr. Seema Sarin belgyógyász. – Kilégzéskor ezek a gázok elhagyják a testünket, magyarul rossz szagú lesz a leheletünk.” Mivel a fokhagyma szaga nagyon átható, akár egy nappal a fogyasztása után is érezhető a leheletünkön, hogy valami fokhagymásat ettünk. Szerencsére vannak olyan – tudományosan megalapozott – módszerek, melyekkel anélkül élvezhetjük a fokhagymás finomságokat, hogy le kellene mondanunk a randinkat. 

fokhagyma-szag-megoldas

1. Fogmosás

Ha megmossuk a fogunkat, eltávolítjuk az ételmaradékot a résekből. Ezzel együtt kimossuk az allicin enzimet is, így csökken a rossz lehelet. Ha erősen mentolos fogkrémet választunk, hosszú időre elfedhetjük a maradék szagot.

Ha olyan helyen vagyunk, ahol nincs kéznél fogkefe, öblítsünk szájvízzel. Ez nem annyira hatásos a fokhagymaszagú lehelet ellen, mint a fogmosás, de az ételmaradék egy részét eltávolítja és javítja a leheletet is. 

A fogselyem is hasznos lehet a fogak közé ragadt makacs ételmaradékok ellen, így az a legjobb, ha kombináljuk a fogmosást, a szájvizet és a fogselymezést is.

2. Használjunk más fűszereket is

Vannak olyan fűszerek, melyek interakcióba lépnek a fokhagyma enzimjeivel, így megelőzve a fokhagymaszagú leheletet. Egy 2016-os vizsgálatban azt figyelték meg, hogy ha a fokhagymát a rozmaringban található rozmarinsavval keverték, csökkentette a kénes összetevő felszívódását. A rozmarinsav nem csak a rozmaringban található meg, tartalmazza a zsálya, bazsalikom, oregánó és majoránna is, tehát ezeket érdemes kevernünk a fokhagymás ételeinkbe.

3. Együnk nyers gyümölcsöt és zöldséget

A már említett, 2016-os kutatásban jöttek rá arra is, hogy az alma vagy saláta fogyasztása is segíthet a fokhagymaszagú lehelet ellen, különösen, ha nyersen esszük ezeket. Valószínűleg dezodoráló hatásuk van a fokhagyma enzimjei ellen. A legjobb hatást akkor fejtették ki a nyers zöldségek és gyümölcsök, ha rögtön a fokhagymás étel után ették a kutatásban részt vevők. 

4. Igyunk egy pohár tejet

Bár a bor jobban illene a fokhagymás vajban úszó raviolihoz, a tej hatásosabb a kellemetlen szagú lehelet ellen. Ezt támasztotta alá egy 2010-es vizsgálat is. A tudósok szerint minél magasabb a tej zsírtartalma, annál hatásosabb.

5. Rágózzunk

A leggyorsabban és bárhol előszedhető módszer a rágógumi a fokhagymaszagú lehelet ellen. Egyrészt kiszedi az apró ételmaradványokat a fogak közül, másrészt a mentolos íz segít elfedni a fokhagyma erős szagát. A trükk az, hogy egy rágót csak 1-2 percig rágjunk, amíg a legerősebb az íze, utána dobjuk ki, és vegyünk be egy újat. Ezt kétszer-háromszor ismételjük meg. 

Mossunk fogat, rágózzunk, igyunk tejet, együnk gyümölcsöt, de az egyetlen garantáltan fokhagymaszagűző módszer, ha egyáltalán nem eszünk fokhagymás ételt. „Ha még úgy is állandóan érezzük a rossz szájszagot, hogy nem ettünk fokhagymásat, akkor célszerű felkeresni az orvosunkat egy alapos kivizsgálásra” – javasolta a szakember.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!