Julia Child a takarításban ezt az egyszerű szabályt mindig betartotta

2022. augusztus 21.
A legtöbb embernek a főzés jut eszébe Julia Childról, aki a francia gasztronómiát meghonosította az amerikai otthonokban, és tévéműsort vezetett az 1960-as évektől a 21. századig. Ám Julia Child nemcsak főzni tanította meg az embereket meg, hanem tisztán és rendben tartani is a konyhát. Ráadásul egy nagyon egyszerű módszerrel.

Nagyon egyszerű az az elv, amit Julia Child mindig és minden körülmények között betartott a konyhában: menet közben takaríts. „Használd a serpenyőket, tálakat és minden eszközt, amire szükséged van, de azonnal áztasd be, amint végeztél velük a munkával. Takaríts magad után folyamatosan menet közben, hogy elkerüld a káoszt” – írta le alapelvét Julia Child legismertebb művében, a Mastering the Art of French Cooking című könyvben.

julia-child-konyha-takaritas

A konyha főzés közbeni tisztán tartásának egyik egyszerű módja volt, hogy Julia Child mindig hagyott a tűzhelyen egy lábos gyöngyöző vizet, miközben készítette az ételeket. Ezzel azonnal le tudta mosni és fertőtleníteni az eszközöket, amiket használt. Nem száradt rá az étel, így ugyanazt az eszközt újra és újra tudta használni anélkül, hogy egyik alapanyagról átvitt volna a másikra bármilyen szennyeződést. 

De mindig volt kéznél egy fertőtlenítővel teli szórófejes flakon is, amivel a felületeket tisztította meg, miután nyers húst vágott rajtuk. Itt azért jegyezzük meg, hogy a spray nem a legbiztosabb módja a fertőtlenítő tárolásának és használatának, a ronggyal való áttörlés sokkal jobb út. 

„Mindig legyen a kezünk ügyében egy nedves konyharuha, amivel a vágódeszkáról a ragadós maradékokat vagy odafröccsent ételt le tudjuk törölni” – írta Julia Child. Ha azonnal letöröljük a foltokat, nem száradnak oda, hiszen a makacs szennyeződést sokkal nehezebb később feltakarítani.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Getty Images

Olvass tovább!