Így lehet hangyamentes az otthonod vegyszerek nélkül

2022. július 16.
Felejtsd el a boltban kapható rovarirtókat, ugyanis számtalan környezetbarát és egészségtudatos módszer van a bosszantó rovarok elriasztására.

Ismerős az a helyzet, amikor éppen elkészítetted a kedvenc életedet, és már le is ülnél egy izgalmas könyv társaságában, hogy elfogyaszd azt, ám hirtelen észreveszed, a konyhádat időközben elárasztották a hangyák? Esetleg a fürdőszobádban, a kézmosó, vagy akár a fogkeféd környékén jelentek meg ezek a hívatlan és igencsak kellemetlen vendégek? Nos, még mielőtt elszaladnál a boltba, hogy beszerezz valamilyen hangyaírtót, amivel felvehetnéd ellenük a harcot, inkább nézz szét a listánkon! Képzeld, számtalan olyan természetes megoldás akad, amivel távol tarthatod a hangyákat az otthonodtól, méghozzá úgy, hogy annak sem az egészséged, sem a környezet nem látja a kárát.

Hangyák

De mielőtt bármelyik módszerbe belefognál, nulladik lépésként alaposan ki kell takarítanod a lakást (vagy az adott helyiséget), ugyanis egyik trükk sem működhet akkor, ha valahol meglapul néhány aprócska ételmorzsa vagy egy kis fogkrémmaradék… Ha nem szabadulsz meg ezektől, akkor sajnos rövid távon visszatérhetnek a bosszantó rovarok. Porszívózz össze (különös tekintettel a sarkokra), törölj fel, ürítsd ki a szemeteseket – és tisztítsd ki a kukák belsejét is. (Ha a konyhánál tartasz, távolíts el MINDEN ételt a pultokról. A fürdőben pedig egy időre tedd a szekrénybe a fogkeféket.) Végül 1:3 arányban keverj össze ecetet vízzel, és ezzel permetezd be az összes olyan felületet, ahol korábban a hangyákat láttad, így a többiek nem követhetik az az illatnyomot, amit ők hagytak. Kész vagy? Akkor jöhetnek a már fent emlegetett tippek!

Citromlé

Facsard ki néhány citrom levét egy szórófejes flakonba, aztán indulj felfedezőútra az otthonodban. Minden apró lyukat és repedést fújj be alaposan, mert a sav elriasztja és összezavarja őket, ráadásul arra ösztönzi a hangyákat, hogy másfelé haladjanak. (Bónuszképpen azt is hozzátennénk, hogy a citromlé a csótányok és bolhák ellen is hatásos, mivel utálják a szagát, arról nem is beszélve, hogy zsír- és vízkőoldó szer is.)

Fahéjolaj

Fogj pár fültisztító pálcikát, és mártsd bele fahéjolajba. Ezt húzd végig azokon a pontokon, ahol a hangyák bejuthatnak az otthonodba (megint a repedéseket kell keresned). Ez a módszer elijeszti, sőt akár ki irthatja a rovarokat.

Borsmenta-illóolaj

Tölts fél csészényi vizet egy szórófejes flakonba, majd adj hozzá 15-20 cseppnyi borsmenta-illóolajat. Rázd össze alaposan az így kapott elegyet, aztán hints be vele minden olyan felületet, ahol hangyákat láttál a múltban és azokat a pontokat is, ahol betörhetnek a lakásba. Ismételd meg pár naponta ezt a műveletet, egészen addig, míg el nem tűnnek. (Ezzel egyébként még a csótányokat és az egereket is elrettentheted.)

Forrás: ApartmentGuide Fotó: Getty Images

Erről hallottál már?