Már a 9 éves gyerekek is diétáznak és megbetegítik magukat, hogy fogyjanak

2022. augusztus 23.
A friss kutatás lesújtó tendenciákat tárt fel a kisgyerekek körében. Már a kilenc éves kisgyerekek is falási rohamokkal küzdenek, majd hánytatják magukat, hogy fogyjanak. A tudósok azt remélik, hogy eredményeik segítenek megtalálni azokat, akik a legnagyobb veszélyben vannak, és így megelőzhető az étkezési rendellenességek kialakulása gyerekkorban.

Több mint 12 ezer gyereket vontak be abba a kutatásba, amelynek eredményeit a JAMA Pediatrics című orvosi szaklapban jelentették meg. Eszerint már a 10 év alatti gyerekek 5 százalékánál megjelennek a falási rohamok, 2,5 százalékuk foglalkozik azzal, hogy elkerülje a hízást, emiatt diétázik vagy a túlzott edzés megszállottja. 

Az étkezési zavarok – anorexia, bulímia, falási rohamok – általában tinédzserkorban kezdődnek, a kisebbeknél csak ritkán fedezik fel, mivel a kutatók szerint nehéz tetten érni. Ugyanakkor az úgynevezett egészségtelen étkezési szokások már kisgyerekkorban jelentkezhetnek, előre jelezve a későbbi étkezési zavarokat. „Az egyik legfontosabb tanulsága a vizsgálatunknak, hogy az ilyen viselkedési formák sokkal gyakoribbak, mint korábban – mutatott rá dr. Stuart Murray, a Dél-Kalifornia Egyetem Orvostudományi Karának pszichiátria- és viselkedéstudomány-professzora, a kutatás vezető szerzője. – Minél korábban észleljük ezeket a viselkedési mintázatokat, annál nagyobb esélyünk van, hogy még időben kezelhetjük” – tette hozzá dr. Murray, aki az egyetem étkezési zavarokkal foglalkozó programjának igazgatója is.

gyerek-etkezesi-zavar-fogyokura

Vegyük komolyan a fiúk étkezési zavarát

A tudósok úgy becsülik, hogy Amerika 331 milliós lakosságából 28 millió megtapasztalja élete során az étkezési zavarokat. Ez 11 százalék, az arány hasonló a nyugati társadalmak szinte mindegyikében. A jelenség megértéséhez a 9-10 éves gyerekeket vizsgálták 2016 és 2018 között. Eddig soha nem végeztek ilyen kiterjedt és hosszú tanulmányt a gyermekek fejlődésével és egészségével kapcsolatban. A tudósok a szülők által megadott információkat elemezték és keresték a rendellenes étkezéssel kapcsolatos viselkedésre utaló jeleket. „Az önbevallásos vizsgálatokban mindig benne van a hiba lehetősége” – ismerte el dr. Murray, hozzátéve, hogy az adatok olyan sokrétűek voltak és annyi területre kitértek, hogy ezzel együtt is kirajzolódik belőle, kik vannak a legnagyobb veszélyben. 

„Általában úgy gondoljuk, hogy az étkezési zavarok elsősorban a lányokat érintik, ám egyre több adat utal arra, hogy a fiúk körében legalább olyan gyakori – mondta a professzor. – Ez intő jel arra nézve, hogy ideje komolyan venni az ő eseteiket is.”

A korai pubertás és a magas BMI rizikófaktor

Bár a korai serdülés és a magas testtömegindex tekinthető kockázati tényezőnek, ám az étkezési zavarok sokkal összetettebbek annál, mint a BMI. Dr. B. Timothy Walsh, a Columbia Egyetem Orvosi Központjának pszichiátriaprofesszora saját kutatásai alapján kijelentette: „a szülőknek fontos lenne megérteni, hogy a serdülőkor mennyire kritikus időszak a gyerekek testképét tekintve.” Ha ekkor sikerül felfedezni az étkezési zavarok jeleit időben, és megfelelő érzékenységgel közelítve beavatkozni, azon életek múlhatnak. 

A tanulmányból az is kiderült, hogy a magasabb testtömegindex arra sarkallja a gyerekeket, hogy a hízást megelőző viselkedési formákat tegyenek magukévá (azaz fogyókúrázzanak, a fogyás érdekében sportoljanak) már egészen kicsi korban. „A gyermekorvosoknak és tanároknak jobban kellene figyelniük a magas BMI-vel rendelkező gyerekekre a pubertás környékén” – javasolta a kutatás vezetője. Bár az már korábban kiderült más vizsgálatokból, hogy a testtömegindex önmagában nem jelent veszélyt, ugyanakkor a veszélyben lévő gyerekekre való nagyobb odafigyelést segítheti.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!