Spanyolország hadat üzent az élelmiszer-pazarlásnak

2022. augusztus 30.
A spanyolok nagyon megelégelték az ijesztő mértékű globális élelmiszer-pazarlást, és úgy döntöttek, lépnek az ügyben.

Spanyolország ezentúl megköveteli a bároktól és az éttermektől, hogy ételmaradékos dobozba rakják el a vendégek maradék ételeit. De ez nem minden, az ország azt is tervezi, hogy keményen megbírságolják azokat a szupermarketeket, ahol egyszerűen kidobják a maradék élelmiszert.

Az el nem adott élelmiszert pedig mind a szupermarketek, mind az éttermek kötelesek lesznek átadni helyi élelmiszerbankok számára. Az EcoWatch szerint Spanyolország azt reméli, hogy az új törvényjavaslattal évi körülbelül 1,4 milliárd forintnyi élelmiszerrel kevesebbet fognak majd kidobni az országban.

elelmiszerpazarlas-spanyolorszag-torveny

Azt is várják a szigorítástól, hogy ez a törvényjavaslat felhívja a figyelmet a háztartási élelmiszer-pazarlás ügyére is, de egyelőre az ilyen típusú pazarlásért nem terveznek pénzbírságot kiszabni.

Az ország lépése egyébként teljes mértékben összhangban van az uniós elvekkel: az EU azt tervezi, hogy 2030-ra mintegy felére csökkenti az Európában kidobásra kerülő élelmiszerek mennyiségét. Jelenleg a kontinensünkön évente 87,6 millió tonna élelmiszer, azaz hihetetlen, de az összes étel harmada kerül végül a szemétbe.

Fotó: Getty Images Forrás: Green Citizen 

Ezt már olvastad?