Csodaszép futóvirágok a lakásodba, amelyeket tényleg pofonegyszerű gondozni

2022. szeptember 03.
Ezek a fajták nemcsak gyönyörűek, hanem igazi túlélők is, ugyanis még a legmostohább körülmények sem okozzák (azonnal) a vesztüket. Éppen ezért kezdő, illetve elfoglalt növénygazdáknak mindegyikük ideális választás lehet!

A növények nemcsak a lakásunk legszebb ékei, hanem az egészségünk őrzői is lehetnek, hiszen amellett, hogy javítják a levegő minőségét az otthonunkban, még a mentális állapotunkra is jótékony hatással vannak. A gondozásuk például olyan meditatív cselekvéssé válhat, ami végsősoron stresszoldással jár és még a munkavégzést is gördülékenyebbé, illetve hatékonyabbá tehetik – mivel olyan meghitt, barátságos környezetet biztosítanak, amelyben könnyebben fókuszálunk a feladatainkra, szívesebben végezzük azokat. És bár sokan félnek attól, hogy náluk bizony „egyetlen növény sem élné túl”, valójában számtalan olyan fajta akad, amelyeket tényleg pofonegyszerű nevelni és kifejezetten nehéz „megölni” – elég, ha csak az alábbi futónövényekre gondolunk. Ráadásul ők szó szerint bármilyen térhez alkalmazkodhatnak és (körbe)benőhetik azt az indáikkal.

Kúszó filodendron

Kúszó filodendron

Még kezdő vagy a növénynevelgetés frontján? Akkor a kúszó filodendront neked találták ki, ugyanis ez a fajta még a legmostohább körülmények között sem adja fel! Kicsi a fényigénye, így nem zavarja, ha a nap sugaraitól távol tartod (sőt, a túlzottan erős nap árthat is neki), továbbá akár még hetekig is kibírja locsolás nélkül. Természetesen egyáltalán nem biztatunk arra, hogy ritkán öntözd, de attól azért óvakodj, hogy túlzásba vidd a víz utánpótlását, mert ezt az egy dolgot nehezen viseli el. A leveleinek sárgulása intő jel lehet: figyelj arra, hogy sose tocsogjon a földje a nedvességtől.

Szobai futóka

Szobai futóka

Ha a kúszó filodendronok már biztonságban élnek és virulnak nálad, akkor ideje beszerezned néhány szobai futókát is, melyeket alig néhány fokkal nehezebb gondozni, mint a fentebb említett növényt. A szív alakú leveleiknek hála a két fajta egyébként kifejezetten hasonlít egymásra megjelenésben, ám a szobai futóka indája nem nő meg annyira, mint a filodendroné, a levelei viszont jelentősen nagyobbak és itt-ott sárga foltokba hajlanak. Ők kevésbé viselik el a fényhiányt, ám a tűző napot sem szeretik, ezért alaposan meg kell fontolnod, hova teszed őket – ha erre nem figyelsz oda, a leveleik mintázata eltűnhet, bezöldülnek. Télen ugyan hagyni kell a földjét egy kicsit kiszáradni, de az év további részében mindig ügyelned kell arra, hogy nedves maradjon.

Viaszvirág

Viaszvirág

Nem véletlen, hogy porcelánvirágként is emlegetik az alábbi fajtát, ugyanis aprócska, fehér virágai mondhatni porcelánszerűek – és ezek a szépségek egészen tavasztól őszig illatozhatnak a lakásunkban. Na persze ehhez elengedő fényre és vízre van szükségük! Sose felejtkezz el a locsolásukról és azt is tartsd észben, hogy a 18 fok feletti hőmérséklet már túlságosan meleg lehet számukra. Télen viszont nyugodtan lecsökkentheted az öntözések számát, ilyenkor már nem igényli annyira a nedvességpótlást – sőt, ebben az évszakban hagynod kell kiszáradni a földjüket, mielőtt újra bevizeznéd.

Fotó: Getty Images

Még nem találtad meg a hozzád passzoló szobanövényt?